2007-12-19
話說呢個星期二係我倆結婚八週年的日子,作為一個經常都煮兩味既太太的我,當然希望在呢一日偷懶一下啦,於是四出找下有乜野好食,亦由於得兩口子,日本菜係我既不二之選,因為份量不多,可以叫多幾款食物都可以吃得下麻,於是在openrice search左笑臉一面倒的"錦"日本料理啦.....聽見網友推介既食物,當然二話不說跟風order啦1) 天婦羅烏冬呢個真係唔錯$38, 烏冬真係好彈牙、有兩隻小炸蝦及數件炸蔬菜,炸物都炸得幾好,$38有咁既水準,當時想今晚真係無選錯地方啦2) 見到第二張檯點了個$88既魚生及魚子海膽飯,因聽見個女仕話d魚生幾新鮮於是跟點啦,來到有5款魚生,每款約有3片,另加一碗白飯面頭加左d魚子及海膽,呢個都幾抵及ok啦,魚生都鮮味3) 薯蓉年糕,個人好喜歡年糕的口感,再加埋薯蓉同埋d汁,好特別,$20元兩件作為小食都不錯食完以上3款食物,老公仍未夠飽,本想叫多個$68 的set,但因我想吃黑芝麻布丁,怕叫多個set 又吃不晒,見烏冬很美味,於是提議老公散叫多一碗烏冬便算吧,立刻馬上order左一碗吉列豬扒烏冬及黑芝麻布丁,叫左個四眼女待應落單,佢竟然好大聱話佢自已唔可以落
聽見網友推介既食物,當然二話不說跟風order啦
食完以上3款食物,老公仍未夠飽,本想叫多個$68 的set,但因我想吃黑芝麻布丁,怕叫多個set 又吃不晒,見烏冬很美味,於是提議老公散叫多一碗烏冬便算吧,立刻馬上order左一碗吉列豬扒烏冬及黑芝麻布丁,叫左個四眼女待應落單,佢竟然好大聱話佢自已唔可以落單喎, 叫其他人幫我地落,但佢之後都無叫到人幫我地;另外一張檯2個男仔在我坐落之前已叫左食物,但係我食完個薯蓉年糕佢都未有一樣野來,見佢問左幾次d員工(包括果個四眼女待應)都無人跟進,最後才見到一個高大既男員工幫佢重新落過單(但一句sorry都無講),又難得果兩個男仔一d火都無喎,又重新講過佢之前order左d乜野物野,5分鐘過後, 佢地既order就到了,我覺得佢地好離譜,人家之前追單完全都無意思幫人跟單羅,比我係果兩個男仔一定走左好耐啦,你估淘大得佢地一間餐廳咩。
講返我個吉列豬扒烏冬,碗烏冬來到嚇左我一跳,塊吉列豬扒浸在d烏冬上面,而塊豬扒係一塊死實實既豬扒, 豬扒厚度只有2分厚,見到已唔開胃,但叫左無計啦, 唯有照食啦, 食落去仲慘,同食塊膠既豬扒毫無分別, d吉到"林"不特子, 果塊豬扒一d汁又無, 一d口感又無, 食食下好似仲覺得有d酸酸既味道, 老公於是叫左個男員工叫佢睇下塊豬扒啦, 佢攞返入去再攞返出來話無問題, 日本廚師食過都無問題喎(攞日本仔撻我地), 話係新鮮做的, 堅持不會換過,我地見佢咁講都費事同佢嘈,是但食埋d烏冬就算, 我地唔係果d想攞便宜的顧客呀,我地之前對佢間店既食物覺得好先會再encore麻, 佢竟然比d咁既野我食, 仲話新鮮做唔換,我地於是留返d食剩既豬扒作為無聱的抗議羅。
本人工作既公司都係飲食業,亦對openrice個網址好重視,笑面同喊面真係對食店有好大影響,亦因為見咁多笑面才會到此店幫趁,為左塊有異味及店舖不接受顧客既意見既"錦", 在此我會比佢第一個喊面, 無法子。