2007-05-02 11 浏览
有朋友從外地返來,突然提議去食避風塘炒蟹,我們二話不說便行去鵝頸橋,由街頭到街尾佢已經有三間鋪,但每間門口依然有一大班人在輪後,幸好原來佢係中央分配座位,所以如果新鋪有位佢都會安排你稍移玉步。等候時見到店員熙來攘往,將海鮮和菜由一店送去另一店,雖然有點不生,但也幾有趣。如果他朝有日佢可以好似玩大富翁咁兼併晒成條街鋪,佢就可以打通通道,而唔使好似而家咁頻撲。講到首本名菜,當然是炒蟹,雖然已經係叫小辣,但始終都係睇得到都已經知道熱氣,但為吃心頭好也理不得那麼多。本來想加埋碟瀨尿蝦,但一聽到侍應話百幾蚊一隻即刻嚇窒,於是轉為叫炒鴨舌,後來先知原來係有得叫例牌細隻的,蠢。不過碟鴨舌都好夠鑊氣,無得彈。最後當然唔少得一支無敵樽裝大可樂,配埋炒蟹簡直係人生一大快事。一碟蟹眨眼間己經食晒,我連碟蒜蓉辣椒都撈埋。但正所謂出得行,預要還,好快暗瘡菲芝已經標晒出,真係飲涼茶都補唔返。可能我會忍一陣口,話以後會克制,但過得一排我又會重蹈覆轍,不顧一切咁去幫襯。