2018-03-04 85 浏览
在人山人海的旺角, 我發現竟然有一間價錢平民化, 街坊價但嘢食卻是非常超值的餐廳, 它位於隱蔽的女人街側邊, 是間不起眼的街鋪, 晚飯時間我們入去, 裡面卻是座無虛席, 我們需要等位, 幸好不是等得好耐, 一陣已有位座, 咁好生意, 自然有它吸引人的地方.待我們座訂看餐牌, 原來真的是很吸引, 有中有西, 仲有中式食材西式煮法, 仲有各式各樣的飲品, 食物很多元化, 但睇價格卻是一D都唔貴, 應晒間餐廳個名”街坊café”間餐廳有碗仔翅食, 這種受歡迎的平民食物現時不是太多地方有得食, 我們見有得叫當然一人一碗啦, 碗仔翅好足料, 冬菇絲粉絲又香又滑, 好好味!另外, 我們叫了一個奇特煮法的墨魚汁帶子河粉, 用的是中式的河粉, 但是卻是用西式的墨魚汁及經貴的帶子來煮, 好有興趣試下呢味, 上枱時是用一個中式的小鐵鍋裝住, 黑麻麻的粗河炒到很是松散, 唔怕粘埋一堆, 河粉的最上面放了幾個已煎到兩面金黃的鮮帶子,河粉煙煙韌韌, 個口感有些似意大利粗面, 但沒有意面那麼硬, 每條河粉都均勻地沾有墨魚汁, 有干炒牛河的鍋氣, 但食已上來是西式味道, 很是唔錯!之後, 一個純西式煮法的鐵板香煎比

之後, 一個純西式煮法的鐵板香煎比目魚扒來到我們面前, 煎到金黃的比目魚扒, 旁邊仲配有粗身的炸薯條, 仲有煎茄子及煎蕃茄仔伴碟, 仲有一碟店家自制的醬汁, 我們將醬汁淋在比目魚扒上, 個鐵板即刻”吱吱”嚮, 熱氣騰騰, 仲見到D汁在鐵板上跳躍, 真的的鐵板燒. 待鐵板上的嘢一切回復平靜, 我們開始切開個目目魚扒分享, D魚超級嫩滑, 有魚味, 加上剛才倒入鐵板上的汁索晒味在魚肉上, 真是又香又滑又好吃, 食完絕對想食多一塊, 而且D薯條都好入味, 咸咸地而且脆卜卜, 認真唔錯!

最後一道食物海鮮芝士龍蝦汁意大利飯來到我們面前, 這個海鮮飯是兩人份量的, 真的好大一盤, 紅紅地色沾滿龍蝦汁的飯, 有超多的蟹仔, 仲有青口, 大蝦,蛤, 蝦仁等等在飯裡面, 名符其實的海鮮飯, 食落口,哇! 好濃郁的龍蝦味, 好香好鮮甜, D飯粒粒飽滿, 夾埋的蟹仔一齊食, 個口索索聲, 味道同西班牙餐廳的海鮮飯有得fight! 但價錢卻是平好多, 好食兼抵食!

餐牌上仲有好多其他款式的嘢食, 連特別款式的漢堡包都有得供應, 今日食了幾款唔同的嘢, 款款又特別又好食, 唔怪得滿座啦, 真係有他吸引人之處, 下次我行開旺角, 我會再來食, 我要食均他其余款式的食物, 抵讚!