2017-10-10
就係尋日, 我女友話出旺角"食好西", 佢話辛苦左一日, 要補償一下自己, 既然女友開到聲, 我一定要答應既,唔係今晚要"開榴槤"哈哈哈哈我收7點, 女友又收7點, 我地約埋起旺角地鐵站等埋先去, 既然係我女友話食, 當然今次搵既餐廳資料係佢負責, 我慳左d功夫~我見到女友後, 佢第一句: 我地去搵街坊我心諗, 下? 搵街坊問? 你唔識路咩我心好迷糊既時間, 佢就話去一間叫街坊Cafe既餐廳我當堂嚇一跳, 然後得啖笑由E出口經女人街去到差不多街尾就見到間餐廳, 門口已經幾得意入到去, 哇~好有街坊FEEL~我講緊D油畫同LOGO超級有香港特色我二話不說都係叫牛扒我係牛魔王飲品名好鬼得意, 有櫻花樹下, 女神等等唔好叫錯, 唔係比另一伴打唔關我事我更係叫杯女神先啦(我講緊我女友係我女神)入面有(金桔/百香果/芒果/藍橘)我唔知佢用咩溝出黎, 但真係幾好飲果種味係慢慢起個口轉變一樣, 先係金桔, 之後係百香果味幾清甜, 唔會"甜椰椰", 一陣膠味!餐湯真係估佢唔到竟然唔係西湯, 紅湯或者係中湯係碗仔翅(我個人好憎食真魚翅) 但仿翅就會食,哈~食落好有香港人情味, 因為以前我成日食既時候係起
哈哈哈哈
我見到女友後, 佢第一句: 我地去搵街坊
我心諗, 下? 搵街坊問? 你唔識路咩
由E出口經女人街去到差不多街尾就見到間餐廳,
門口已經幾得意
入到去, 哇~好有街坊FEEL~我講緊D油畫同LOGO
超級有香港特色
我二話不說都係叫牛扒我係牛魔王
我更係叫杯女神先啦(我講緊我女友係我女神)
入面有(金桔/百香果/芒果/藍橘)
我唔知佢用咩溝出黎, 但真係幾好飲
果種味係慢慢起個口轉變一樣, 先係金桔, 之後係百香果味
幾清甜, 唔會"甜椰椰", 一陣膠味!
餐湯真係估佢唔到
竟然唔係西湯, 紅湯或者係中湯
係碗仔翅(我個人好憎食真魚翅) 但仿翅就會食,哈~
食落好有香港人情味, 因為以前我成日食既時候係起街市放學經過既小食檔買
少少麻油味, 又唔係整到好濃好"杰"
女友話餓, 特地叫多個小食
吉列蟹肉忌廉薯餅
佢竟然個醬汁係我久違左好耐, 之前大家樂食冰藍魚柳既醬
食落外面"蘇脆" 入面好滑好綿, 蟹肉味唔算突出,可能比忌廉味蓋過
整體食落有口感有層次
等左約10分鐘
正餐終於到啦
肉眼扒5成熟
賣相望落都唔錯
食落口, 肉質都幾好, 廚師下次可以再準少少個時間, 食落約有7-8成熟,
但牛味都幾重, 我第一時間都係唔點醬, 落鹽帶出牛味
肉汁都幾多, 大家可以一試~
薯格唔錯, 外脆內軟, 加少少鹽就"完美"