2017-11-04 1299 浏览
約左係觀塘做野既朋友食飯,佢竟然提議食之前我都食過既Manhattan. 估唔到呢間餐廳係觀塘都幾高人氣朋友一早book左位,我帶埋bb 早到,點知已經一早擺好晒bb 櫈準備好晒,要讚朋友細心之餘,餐廳服務第一個印象已經唔錯大家都點個Executive Lunch 豪下先等緊上菜既同時,原來出面個salad bar 好豐富!蔬菜好新鮮之餘,原來仲有其他冷盤,例如煙鴨胸,南瓜,羅絲粉等等,仲要係可以任拎!我地想食其他野所以無點到呢個前菜,但我想講呢個真係好抵!以為salad bar 只係食菜,點知原來有甘多選擇!我諗呢個係必點之一,唔緊要,下次黎一定會揀返!餐包店員主動問我bb 食唔食得包, 未落order 時已經拎左3個比我。面包軟林林,暖暖地,bb 好鐘意食! 好鐘意佢地對bb 都甘貼心!仲成日走過黎同bb 玩,好有愛呀!前菜:魚子醬芹菜頭忌廉湯Executive Lunch 果然用料都上乘d, 飲個湯者,有一堆魚子醬係面,個湯無另外落鹽/黑椒,因為魚子醬既咸味已經好夠好鮮,湯味道反而似南瓜,本身已經好足料,加埋忌廉好香,令到個湯好creamy海鮮拼盤有炸魷魚同炸蝦。 新鮮炸起,

大家都點個Executive Lunch 豪下先

餐包

前菜:

魚子醬芹菜頭忌廉湯

海鮮拼盤

有炸魷魚同炸蝦。 新鮮炸起, 又熱又脆,加埋千島醬汁,真係好惹味!
主菜:

西班牙黑豚扒

賣相已經滿分,燒得好靚
黑豚扒都幾厚,聞落好香!

切開仲係粉粉地色,熟晒,但唔係overcook, 簡直係岩岩好!!瘦肉位食落唔鞋,易咬開,好多肉汁!而扒邊燒得好香有d 脆,我最鐘意食肥肉位,一咬落去d 油係口噴出,塊扒真係好靚,而廚師都煮得好出色!

草飼羊扒

我平時好少食羊,因為驚好蘇。 朋友食左一啖之後叫我一定要食,食左一啖,點解可以一d 都唔蘇!
味道唔似食羊,似係食緊好濃味既牛!

Order左7成熟,燒得好靚,入面暖暖地,保持粉紅色但又無血水滲出!
最後朋友分左差唔多一半比我。真係好驚喜呀!
甜品

Brownie

最後上甜品,Chocolate Brownie 暖暖地,平時出面食到既係全舊軟林林,但我好鐘意呢度外脆内軟既做法,好有咬口。 而且食到少少杏仁碎,更添口感!女生食甜品,但又唔鐘意食太甜,如果唔係會太漏。呢個brownie 剛剛好。

意式奶凍

朋友點既動L奶凍。
岩岩食完熱+咸既主菜,食個凍既甜品係另一個好好既選擇!奶凍好香奶味,加埋草莓醬甜甜酸酸,岩晒女仔!

仲有餐飲!order 左凍檸水同咖啡,配甜品一流!

Executive Lunch 唔只得個名, 由服務開始已經覺得好好,由其是帶小朋友出街食野,店員甘貼心真係好感動!
course by course 甘上,lunch 小小價錢都食到個fine dining.
食物質數都係executive level, 價錢同質數成正比先係最重要!
想豪豪地食一餐,甚至帶小朋友or 公司食team lunch 都係一個好選擇!