餐厅: MGB by Manhattan Grill & Bar
优惠: 食饭可赚里和用里?快点订座吧!
用「里数加现金」付款,最高可赚$4=3里。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 会员每次赚取「亚洲万里通」里数之消费上限为HKD10,000。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费HKD4即可赚1里数。
  • 渣打国泰Mastercard®持卡人凭卡于伙伴餐厅签账消费,除可享基本餐饮类别之合资格签账HKD4=1里数奖赏及餐膳里赏HKD4=1里数奖赏外,于星期五、六及日的餐饮签账更可赚取额外HKD4=1里数奖赏("联营信用卡餐饮签账里赏"),合共获享HKD4=3里数。
  • 通过交易赚取里数时,不可使用与伙伴餐厅有关的其他推广或折扣优惠。请于惠顾前先向有关餐厅查询。
  • 赚取的里数(包括餐膳里赏及渣打国泰Mastercard餐饮签账里赏)将于认可餐膳消费交易后7个工作天内存入会员的账户。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
1K
2021-04-02 4162 浏览
好少可一个月会到同一间餐厅两次, 因为一个月内消费满1000蚊可以申请这里的vip咭。 3月头朋友带我到MGB by Manhattan Grill & Bar 庆祝生日, 今次就我带朋友来为她庆祝生日。 位於观塘亚太中心, 地点方便。 上次是散叫,今次试Set Dinner法式油焖鸭肶烩橙忌廉意大利饭$258、澳洲草饲西冷牛扒配烧汁及有皮薯条$288,已经包括:(小食拼盘、焗香草蒜蓉蜗牛、甘笋餐汤, 周打蚝汤跟餐加$18、是日精选甜品),新鲜生蚝四只$98、葡萄牙砵酒$38、红酒$48、Apple & Banana Shake$56。📝新鲜生蚝四只🦪~加$98 四只生蚝bb, 细细只没有鲜味。📝小食拼盘🧆~ 有沙律菜、火腿、鸡翼每款一件, 整体味道普通。📝焗香草蒜蓉蜗牛🥙~ 香草蒜蓉味道太淡, 蜗牛味道正常。📝甘笋餐汤🥣~ 味道甜美。📝周打蚝汤🥣~ 汤的质感比较稀, 味道不够浓厚。📝澳洲草饲西冷牛扒配烧汁及有皮薯条🥩🍟~ 其实原先想吃猪鞍扒, 可惜没有, 所以点了牛扒, 五成熟肉质都几嫩滑, 薯条我都是比较喜欢粗薯条,整体卖相有点单调。📝法式油焖鸭肶烩橙忌廉意大利饭🍛~ 鸭髀的皮
法式油焖鸭肶烩橙忌廉意大利饭$258、

生蚝

小食拼盘

📝焗香草蒜蓉蜗牛🥙~ 香草蒜蓉味道太淡, 蜗牛味道正常。
焗香草蒜蓉蜗牛

📝甘笋餐汤🥣~ 味道甜美。

📝周打蚝汤🥣~ 汤的质感比较稀, 味道不够浓厚。
甘笋餐汤, 周打蚝汤跟餐加$18

澳洲草饲西冷牛扒配烧汁及有皮薯条

📝法式油焖鸭肶烩橙忌廉意大利饭🍛~ 鸭髀的皮 有点overcooked😅, 肉质麻麻地, 意大利饭味道好淡。

法式油焖鸭肶烩橙忌廉意大利饭

📝红酒🍷~ 奇怪这里的红酒没有酒精味, 亦没有葡萄香,不好饮。

红酒

📝葡萄牙砵酒🍷~ 朋友饮的砵酒, 细细杯带甜美。
葡萄牙砵酒

📝Apple & Banana Shake🍸~ 朋友说这杯好味, 苹果和香蕉都几夹。
Apple & Banana Shake

📝是日精选甜品🍰~ 两件小小的甜品, 不过不失啦!
甜品

整体来说今次相比上次食物质素差了点, 再加上服务方面都是上次比较贴心。😉

2021-04-01
2021-08-25 0 浏览
好耐冇写过食评,忽然奇想又想写一写,几次都去唔到,今次终於帮衬到啦,当然一嚟到梗系要生蚝啦,仲叫咗pizza,田螺同猪𩣑,生蚝我哋要咗半打佢仲送一杯白酒或者一杯红酒,如果一打佢就送一支,生蚝又肥美又大只有鲜甜, pizza系饼乾底,脆卜卜又有面粉嘅香味,猪𩣑慢煮方式,所以好鲜嫩,而且价钱接受

2021-06-20
2021-08-17 0 浏览
牛扒餐等左半小时,追单多次,竟然得到回应要等架我哋吾系快餐店??叫埋单时仲要话吾埋单要报警?不知乜野道理?呢个男职员态度劲劲差,餐厅之前有帮衬过装修後第一次来估吾到原来生意差不是疫情关系致命是员工态度差劣直接影响生意!管理层要加强整治员工服务素质。最精彩男职员欢迎放上讨论区做推广用呢D职员老板多谢佢。
最精彩男职员欢迎放上讨论区做推广用
呢D职员老板多谢佢。
2021-08-17
2021-08-13 152 浏览
上菜超慢,等左35分钟先上汤!叫左2个set dinner, 小食拼盘d鸡翼系冻晒硬晒!未食过甘难食既牛排同猪扒!真系好差!埋单7百几,似食紧2.3百既野!各位去食之前念清楚!除非对食物冇乜要求~
2021-08-13
2021-08-05 262 浏览
本来想让两位长老食好啲,点知呢间西餐厅🍴真的让人好不失望😅牛扒🥩:半块都系筋位,5成熟的肉质还是很韧三文鱼扒:煎得很乾身,肉质变得很硬意大利饭:感觉劲咸,好多味精的感觉,完全没有creamy的口感唯一无问题的就是餐汤和沙律🥗Ps:两位长老建议「花园餐厅」的扒餐比呢度好食十倍,价钱平一倍🤣服务方面都好麻麻,眼见客人不是太多,楼面Waiter都有4-5人,但当你示意需要帮手的时候,只有一个女Waiter主动过嚟,其他人好似借意好忙行开或睇你吾到🤷🏻‍♀️
本来想让两位长老食好啲,点知呢间西餐厅🍴真的让人好不失望😅
牛扒🥩:半块都系筋位,5成熟的肉质还是很韧
三文鱼扒:煎得很乾身,肉质变得很硬
唯一无问题的就是餐汤和沙律🥗
2021-07-18 331 浏览
我比较锺意食意粉,然而Set lunch 意粉并无选择,所以就叫咗呢个蕃茄意粉set. Set lunch 一共三样嘢,我拣咗汤、然後main dish、跟一杯野饮。一、豆汤汤只有呢款,豆汤嚟,唔算热,d豆算系够碎,落d黑椒後味道还可以的。二、蕃茄汁,算是有蕃茄蓉。青口同蚬算系ok。总体算合格。挞泡系唔知用黎做乜三、青柠梳打,太酸了,饮唔晒。一行四人,买三送一,有加一,除返开呢个set 变咗总共91蚊。算坐得舒服。

一、豆汤

三、青柠梳打,太酸了,饮唔晒。

2021-07-01 312 浏览
今日点每样食物,唔系要浓味,而系总觉得唔味道仍欠一点点什麽!上菜超慢!龙虾汤唔系鲜甜,系有种额外加糖嘅甜味。龙虾汁蓝青口扁意粉,啲扁意粉热到有烟,但啲青口微暖,系唔系个厨功夫未到家,唔识睇时间一齐煮??生蚝还可以,牛油炒磨菇,磨菇完全索唔到啲汁,就似烚熟啲菇後放入牛油汁中。威灵顿牛柳。。。。好难食!
龙虾汤唔系鲜甜,系有种额外加糖嘅甜味。
威灵顿牛柳。。。。好难食!
2021-06-17 244 浏览
今日母亲大人带左我去观塘呢间餐厅食生日饭因为出餐速度快 pizza都放到冻晒个睇场经理见我地食紧蚝未食pizza 放到冻晒即刻埋黎主动话做个份比我地睇场经理等做得几好 要赞赏下咁细心 可以等客人品尝到最佳既食物质数野食试完又的确唔差 服务又咁好有机会我一定会再黎帮衬
今日母亲大人带左我去观塘呢间餐厅食生日饭

野食试完又的确唔差 服务又咁好
有机会我一定会再黎帮衬

2021-06-17
2021-06-11 266 浏览
本身谂住同朋好好庆祝生日决定食西餐,所以呢book左依一间餐厅,谂住openrice写咗咁多差评佢会有啲改善啦,点知完全冇改善。连唯一有人话薯条放得入口嘅,都放唔到入口,啲薯条好似油浸过咁样,难食过麦当劳嘅薯条。叫咗一块西冷七成熟,点知煮出嚟超tender,好似食紧香口胶,完全唔会再叫过。之後仲叫咗个德国咸猪手,等咗成粒钟佢都未出嚟,点知一出来,佢成只猪手出紧烟,但系完全唔热嘅旧嘢,唔知道佢呢一个钟做左啲咩,总之就超难食。另外,啲员工好冇礼貌,啲餐具就咁放喺放系枱,完全冇卫生常识。一句讲晒,,一定唔会再来光临。
2021-06-11
  • 没有
2021-06-06 164 浏览
roasted french spring chicken peperonata -the location was so convenient as it’s just next to the kwuntong mtr station ☺️ super accessible !-the tomato sauce was so rich with diced tomatoes 😀also it matched nicely with the roasted chicken -the spring chicken had a crispy skin and meat was still so tender and juicy 🤣 -it will be nice if it could be served with boneless
2021-05-04 351 浏览
预先book咗位坐室外 约定时间到了 侍应生很nice 带领我们入座 到点餐的时候侍应生很有耐性及笑容讲解给我们知餐牌里的食物内容相差时间也很快味道有一定的水准😋😋下次还会去光顾🥰🤗
预先book咗位坐室外
约定时间到了
侍应生很nice 带领我们入座
相差时间也很快味道有一定的水准😋😋
下次还会去光顾🥰🤗
2021-04-24 388 浏览
首先念住同屋企人系离港前食一餐好既点知食到间中伏所以睇食评只可以参考劣评当日叫左2个set dinner前菜蜗牛系几好食生蚝加左$98要左4只都可以食得落汤都加左钱升级一份周打鱼汤同龙虾汤汤冇配面包都算,龙虾汤饮到劲苦又咸主菜要左一份西冷牛扒叫medium黎到1成熟禁济但又冇出血水既只系见到份牛劲多筋膜又好鲜红色不过屋企人费事换咬完就吐出来就算数我试左一旧咬落只系筋黎冇肉咬唔烂268一份牛差到禁真系唔知点解有禁多好评或者系我个日黑仔啦另一份主菜系猪鞍一黎劲白色,切开发现白里带红色都知系未熟而且劲难切因为又系劲多筋猪肉唔熟就比客人真系想我食物中毒?叫佢重新做过佢就有好少少终於咬得开但都系有好多筋又系200几一份食左垃圾最後都冇乜心情再坐我系book 6点食,可能太早啦厨师都仲有出嚟同d 侍应有讲有笑e到员工感情应该系几好每个人都系一直倾计冇乜想做嘢禁得一个外籍侍应算系会有招呼下我坐低到食完都系得3枱客所以可以睇得出厨房系hea煮set既甜品又系好难食所以真系好失望禁唯有去m记买番个脆香鸡翼安慰下自己🥲🥲🥲🥲
首先念住同屋企人系离港前食一餐好既
点知食到间中伏
所以睇食评只可以参考劣评
当日叫左2个set dinner
前菜蜗牛系几好食
生蚝加左$98要左4只都可以食得落
汤都加左钱升级一份周打鱼汤同龙虾汤
汤冇配面包都算,龙虾汤饮到劲苦又咸
主菜要左一份西冷牛扒叫medium
咬唔烂
268一份牛差到禁真系唔知点解有禁多好评
或者系我个日黑仔啦
另一份主菜系猪鞍
一黎劲白色,切开发现白里带红色都知系未熟
而且劲难切因为又系劲多筋
猪肉唔熟就比客人真系想我食物中毒?
叫佢重新做过佢就有好少少
终於咬得开但都系有好多筋
又系200几一份食左垃圾
最後都冇乜心情再坐
我系book 6点食,可能太早啦
厨师都仲有出嚟同d 侍应有讲有笑
e到员工感情应该系几好
每个人都系一直倾计冇乜想做嘢禁
得一个外籍侍应算系会有招呼下
我坐低到食完都系得3枱客
所以可以睇得出厨房系hea煮
set既甜品又系好难食
所以真系好失望禁唯有去m记买番个脆香鸡翼安慰下自己🥲🥲🥲🥲

2021-04-17 305 浏览
见评价唔错 谂住试下星期六中午黎到 全场只有几枱客今次两人叫左2个lunch set前菜同汤正常但主菜两个都系伏 首先1.慢煮美国猪鞍配无花果及青苹果酱黎到以为系白灼猪肉 瘦到营养不良咁 连烤既痕都见唔到 食落完全冇味🤢 2.澳洲草饲西冷牛扒配鹅肝红酒汁及薯条成餐最大伏 叫左5成熟 牛扒食落劲大浸苦味 完全系烧燶左嘅味 切开里面生到以为2成熟 颜色仲要暗红色 可能未解冻好就烤 出面浓到苦 入面又生到咁 同waiter讲完太生 再加热过 拎到出黎一样生到咁 完全冇想整好既感觉🤮 所以呢到啲负评全部都真实 好多人都有讲到牛扒都系又苦又唔识控制生熟 奉劝各位千万不要以身试伏🥲
见评价唔错 谂住试下

2.澳洲草饲西冷牛扒配鹅肝红酒汁及薯条

澳洲草饲西冷牛扒配鹅肝红酒汁及薯条

2021-04-10
2021-04-10 333 浏览
呢间嘢嘅装修都唔错,望落乾净,几有落现代主流西餐厅嘅feel,打卡还好,但系啲嘢食就真系不敢恭唯!首先,杯即磨咖啡真系苦不堪言,加晒啲奶都系得个苦味,大家乐杯即磨仲好饮过佢。其次,个汤都尚算正常,跟住小食拼盘个沙律啲菜好dry, 表面完全冇水份,唔知摆咗几耐。再者,终於上主菜,第一道菜系猪鞍。只猪鞍好似发育不良咁,明显比网上啲相细只好多,都算,口感味道唔算特别好,但都叫正常。之後谂住块炭烧牛扒可以比到少少慰藉我,点知仲伏。我哋叫咗medium,但块扒入面仲系深红色,明显唔够熟。冒住食咗会肚疴嘅风险食咗一旧,成个口都系炭嘅苦味,唔知仲以为食紧啲咩“高级”炭烧料理,完全食唔出有牛味,相信要煮到咁嘅水准,个厨师应该都落咗唔少功夫。最後,只能够话上得山多终遇虎,如果想试下伏嘢,呢间绝对值得一战!

2021-03-31 256 浏览
今日过咗嚟观塘嘅一间西餐厅食晚饭~Set Dinner $278Appetiser: Semi Antipasto小食拼盘有意大利巴马火腿、鸡翼、牛肉薄片、香草蕃茄、发达芝士、红甜椒同埋希腊水榄,所有食物都系一人份~鸡翼炸得好脆。发达芝士虽然细细粒,但系食到好浓郁嘅奶香味。Soup: Daily Soup今日供应嘅系蕃茄汤。蕃茄汤偏杰身,味道浓郁,仲食到绞碎左嘅蕃茄粒。Muffins Set仲跟咗两个肉桂味muffins。送过嚟嗰阵热辣辣,已经闻到好香肉桂味。表面香脆,内里仲有提子乾,系一个好好嘅配搭!Main Course: Grilled Australian Moisture Pork Rib Loin 猪鞍扒面上有烤过嘅坑纹,卖相非常好。猪鞍扒好厚,好大旧,食落啖啖肉。啲肉都几滑,唔会好柴。猪鞍扒仲配有苹果无花果酱,非常特别。底层会有羽衣甘蓝,佢会沾咗少少猪鞍扒油,都几好味。隔离仲有两粒薯仔,都烤得几脆!Dessert: Daily Special Dessert是日甜品系两个小蛋糕。蛋糕白雪雪,四四方方。Mousse 几滑,面头仲有白朱古力碎。旁边仲配有士多啤梨同蓝莓水果~L
今日过咗嚟观塘嘅一间西餐厅食晚饭~

Set Dinner $278
Appetiser: Semi Antipasto

Soup: Daily Soup

Muffins

Lemon Tea
我哋仲饮咗热柠檬茶。清清地,可以解下腻~

Australian M6-7 Wagyu Topside Steak (10 oz) $168
除咗猪鞍扒,我哋仲叫咗个澳洲和牛牛臀肉,5成熟。和牛都几厚,切开咗真系件件粉红色。和牛肉味浓,肉质软淋。烧汁好特别,系我未食过嘅味道!除咗牛扒,仲有一篮薯条。薯条份量好多,连皮幼切,炸得非常脆,点埋茄汁一齐食一流!