2022-12-29 324 浏览
入邊嘅西式菜都係非常之有特色,特別有一個係安格斯牛,肉質非常之好味,而且唔會話好生,好啱我哋口味配推介嘅紅酒同埋生蠔飲飽食醉非常正,而且地理位置非常之近地鐵站,非常之容易搵到
配推介嘅紅酒同埋生蠔
飲飽食醉非常正,而且地理位置非常之近地鐵站,非常之容易搵到
2022-04-24 460 浏览
今次係中午同同事來食食咗個半鐘真係好chill😚首先係上龍蝦湯好好飲 好濃郁🤤 唔錯唔錯生蠔係另外加 有唔同味道選擇其實我唔係太好生蠔🦪不過都試咗隻估唔到都幾新鮮完全接受到就再食多咗隻我諗中意生蠔嘅人 一定中意!牛扒我就略嫌有少少靭畢竟想食到好食嘅牛都幾難不過佢唔需要叫都會上埋芥末係抵讚👍🏻薯條🍟係新鮮炸好夠脆都無乜問題!最後人均食咗差唔多$400加生蠔都差唔多每人$200嫌貴咗少少不過都算係好食😋
今次係中午同同事來食

其實我唔係太好生蠔🦪
不過都試咗隻
估唔到都幾新鮮完全接受到
就再食多咗隻
我諗中意生蠔嘅人 一定中意!

牛扒我就略嫌有少少靭
畢竟想食到好食嘅牛都幾難
不過佢唔需要叫都會上埋芥末係抵讚👍🏻

薯條🍟係新鮮炸
好夠脆都無乜問題!

最後人均食咗差唔多$400
加生蠔都差唔多每人$200
嫌貴咗少少
不過都算係好食😋

🤑 All Day Breakfast $128 (配 小紅莓賓治)———————————————Lunchtime想同朋友食牛扒 誤打誤撞搵到呢間餐廳😜🌟 All Day Breakfast $128 🌟呢間餐廳all day breakfast包括:焗雞蛋🥚 牛扒🥩 雞肉腸🌭 煙三文魚🍣 法包🥖 沙律🥗我地想食好多嘢 又想食牛扒 呢個lunch set滿足到我地兩個願望🤩🥚 蛋白熟晒 圓形一粒 做到漏心效果🥩 煮得偏熟 但咬落去都算冧🌭 普普通通 冇咩意見😂🍣 整到花一樣嘅形狀 非常嬌俏🥖 食嘅時候同三文魚一齊咬 好夾👍🏻🥗 沙律醋比較濃郁 比較適合重口味嘅朋友😗🌟 小紅莓賓治 🌟簡單來講 係紅莓梳打 面上面嘅薄荷葉令飲品帶嚟更清新嘅效果🥰🌟 是日餐湯 🌟我覺得好好飲 係有豆味嘅西湯😍但當日店員介紹好細聲 我聽唔到個湯嘅名😣食物款式同平時嘅all day breakfast一樣多 但特別之處係有牛扒🤣整體味道唔錯 值得回購但唯一挑剔係 份量唔夠多 做唔到all day breakfast好heavy嘅原意😣環境闊落 我地兩個人食 都比好闊嘅卡位上菜速度快 平日lunchtime去都
Lunchtime想同朋友食牛扒 誤打誤撞搵到呢間餐廳😜

整體味道唔錯 值得回購

環境闊落 我地兩個人食 都比好闊嘅卡位
上菜速度快 平日lunchtime去都唔怕趕時間👍🏻🙈
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong
🚶🏻‍♀️ #youngcfood_kwuntong
🕵🏻‍♀️ #youngcfood_western
———————————————
📍 MGB by Manhattan Grill & Bar (觀塘)
📍觀塘觀塘道414號亞太中心3樓303號舖
👣 港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約1分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybiteshk #openricehk  #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #食好西 #吃貨人生
2021-08-13
2022-02-19 148 浏览
同左個好耐冇見嘅舊同事嚟咗附近食飯😋之前都曾經幫襯過呢度嘅夜晚應該得相當唔錯非常適合傾偈👍🏻lunch time嚟到都唔算超級多人,環境舒服非常有格調👍🏻幾有趣佢飲品可以飲檸檬薑蜜添🍋-▪️美國和牛煙肉包芝士漢堡配薯條$128呢個估唔到超級無敵驚喜!首先漢堡包嘅份量已經非常過分地大嚿😂入面嘅和牛牛肉漢堡扒仍然仲有少少血汁非常juicy🐮配合埋簡單嘅煙肉片、芝士、蕃茄同埋生菜。個包原本已經非常脆身仲索晒啲牛肉汁真係超級好味!▪️X.O.醬意大利粉配鮮墨魚絲瓜杏鮑菇$128X.O.醬呢個配搭有少少搞笑😂有少少似港式炒意粉嘅感覺。配料方面都唔會孤寒:非常彈牙新鮮嘅墨魚條、亂入咗個絲瓜同埋出奇地會覺得好夾嘅爆汁Juicy杏鮑菇🍄味道方面有少少辣好開胃惹味🌶️▪️龍蝦湯+$18原本跟餐已經可以包餐湯,今次朋友就揀咗龍蝦湯🦞記得上次試過味道都係非常濃郁,口感非常細膩綿滑▪️雜錦凍肉拼盤跟餐我就選擇左呢個唔使加錢嘅cold cut platter👍🏻有三種口味嘅Ham揀都非常唔錯😛配合埋少少沙律菜成功打開食中午飯嘅胃口🍖
▪️美國和牛煙肉包芝士漢堡配薯條$128

▪️X.O.醬意大利粉配鮮墨魚絲瓜杏鮑菇$128

▪️龍蝦湯+$18

▪️雜錦凍肉拼盤
  • 美國和牛煙肉包芝士漢堡配薯條
2022-01-07 354 浏览
呢間西餐廳已經唔係第一次食,佢嘅食物質素真係好有保障,真係每次食都可以比好評👍🏻食物款式整到好精緻,啲味道真係唔錯,而且餐廳坐得舒服,服務亦唔錯,好食到會想試埋佢哋嘅其他菜式👍🏻
食左一間好好食既西餐廳 🍽佢既慢煮牛扒真係好大讚 🐂慢煮完既肉質淋身又入味 😋沙律款有我最愛既龍蝦 🦞龍蝦肉起埋肉超方便 🍴甜品既帶子布甸賣相好有驚喜 💭我都無估到咁特別好啱影相打卡 📸味道好食帶子仲要係炙燒過 🤤下次會再食 👍🏻
食左一間好好食既西餐廳 🍽
我都無估到咁特別好啱影相打卡 📸
味道好食帶子仲要係炙燒過 🤤
下次會再食 👍🏻
用餐时段
朋友推介,為咗一試烹調工序繁複嘅🦆法式油燜鴨肶燴🍊橙忌廉意大利飯,同埋出名嘅🍰熱情果拿破倫,慕名而來🤩 驚喜發現MGB呢間位於觀塘 OPC (One Pacific Centre) 3樓 西式餐廳,竟然有🌟🌟🌟🌟🌟星級酒店水準,絕對CP值高,而家好少餐廳咁闊落,卡位好有privacy,聽住啲light-hearted英文歌,拍拖同另一半嚟romantic下💞so sweet🥰🥰食得出MGB對食材有要求,環境舒適幾有格調,服務員都好細心同friendly🤵‍♂️

晚餐頭盤:小食拼盤  Semi  Antipasto
🦀🦞蟹肉龍蝦湯
🦀🦞French Lobster  Bisque  with  Crab  Meat
🦀自家製蟹餅配甜椒醬  Homemade  Crab  Cake  Sizzling  with  Capsicum  Dropping
🧀🥘焗芝士蟹肉蘆筍  Baked  Cheese  Crab  Meat  &  Asparagus
晚餐主菜:法式油燜鴨肶燴橙忌廉意大利飯  French  Style  Duck  Confit  Orange  Cream  Risotto
熱情果拿破崙 Mille-Fueille  Passion  Fruit  Mousse
薑汁梳乎厘  Soufflé  with  Ginger
  • 法式油燜鴨肶燴橙忌廉意大利飯
  • 自家製蟹餅配甜椒醬
  • 焗芝士蟹肉蘆筍
  • 熱情果拿破倫
  • 梳乎厘(薑汁  /  橙香干邑甜酒)
2021-12-23 189 浏览
勝價比高的一間餐廳。無論是餐廳環境,食物質素,服務都沒有其他人評價咁差勁。 因為是朋友去過介紹,作為朋友聚會實在是不錯嘅選擇。朋友上次來過音樂有點嘈,今晚去選了點舒情歌又不算太嘈吵。不過如果淨睇食評應該唔會選這間餐廳。 所以寫點字為餐廳評反下。叫了3個set dinner ,豬牛羊各一,羊和豬比較出色。 可以再encore。happy hour 還去到8pm。 經openrice訂座生日有甜品一客送,用OpenRice pay仲有優惠code!
2021-12-22
庆祝纪念
生日
  • 澳洲草飼羊扒
2021-12-19 833 浏览
今次嚟到觀塘鬧市中嘅Manhattan Grill & Bar (MGB),鋪頭嘅位置可算係大隱於市🥲,明明近在咫尺,卻好少會去到呢個地方😔!好好彩今次咁啱嚟到,搵到一間好餐廳😍!餐廳環境闊落,氣氛浪漫,性價比高🤩,適合任何人去品嚐🥰。-🦪生蠔~$50/隻今次頭盤叫左兩隻Spanish arousa No.1 同埋 Irish Carlingford 🦪。食生蠔首當其衝一定係睇佢夠唔夠新鮮💦,MGB嘅生蠔質素好好,入口爽滑,食得出好新鮮🤩。Spanish Arousa肉質肥厚,較為Creamy,而且海水味適中,唔會太鹹,唔錯😋!而Irish Carlingford就較為爽口,有淡淡榛果味,加上鮮味十足,超鍾意😍😍!🐌焗蒜香蝸牛配薯蓉 (跟set包埋) 原價$78已經好耐無食蝸牛🐌,呢度嘅蝸牛大隻彈牙,有濃郁蒜香🧄,同極香牛油味🧈,好鍾意佢嘅牛油味,好好食但又好邪惡!而值得一讚嘅係店家嘅薯蓉🥔,真係好creamy好香,好味到一啖接一啖🤩!🦀自家製蟹餅配甜椒醬$118呢餐一道好驚艷嘅菜,蟹餅放係鐵板呈上🍳,完全感受到佢熱氣騰騰🌫️,已經急不及待想試😍!食落口係超級超級多蟹肉,一啲都唔會慳皮,
🦪生蠔~$50/隻

🐌焗蒜香蝸牛配薯蓉 (跟set包埋) 原價$78

🦀自家製蟹餅配甜椒醬$118
呢餐一道好驚艷嘅菜,蟹餅放係鐵板呈上🍳,完全感受到佢熱氣騰騰🌫️,已經急不及待想試😍!食落口係超級超級多蟹肉,一啲都唔會慳皮,非常鮮甜,加上少少檸檬吊味,真係無得輸😋😋!

🦞龍蝦湯(跟set包埋)
龍蝦湯飲得出唔係淨係用粉沖,而係真係有用蝦殼熬出嚟🍲,非常濃郁🤩,入口香滑,濃稠度適中,唔會似飲緊醬汁咁🥰!

🥩澳洲草飼西冷牛扒配燒汁及有皮薯條🍟 (跟set $288 包埋)
果然係擅長做Grill嘅餐廳,上菜已經見到牛扒有好靚嘅diamond grill marks❤️,令人食慾大增🥳,今次叫左5成熟,切開都唔會有熟度偏差👍🏻,肉質細嫩,處理得唔錯👏🏻!牛扒本身嘅調味唔會鹹,配上燒汁就啱啱好😀,牛味都幾濃,配上即炸嘅有皮薯味,好邪惡🥰!

🐷德國鹹豬手配蜜糖法介汁$208
鹹豬手又大份又好食!上菜個陣比佢嘅份量嚇到,真係好大份😹!店家好細心咁將整隻豬手切至bite size😀,香脆外皮加上濃郁油香,再點上蜜糖法介汁,酸鹹中和得好好,匹配到不得了😋!而除左豬手之外,店家仲配上沙律🥗,可以解膩,大讚❤️🥰!

🍷餐酒$48
Prosecco and sauvignon blanc🍷,以呢個質素同格調嘅餐廳嚟講,呢杯酒嘅價錢真係性價比好高🤩,而美食當然要配酒,必點🥳!
  • 焗蒜香蝸牛配薯蓉
  • 蟹肉龍蝦湯
  • 自家製蟹餅配甜椒醬
  • 澳洲草飼西冷牛扒配燒汁及有皮薯條
  • 德國鹹豬手配蜜糖法介汁
牛扒七成熟,沒有過生或過熟,外層煎香味,內裡多汁,沒有流出血水,也沒有筋,正是我想要的,不用$200,有這質素,我又覺得不錯,正!👍🏻👍🏻豬鞍嫩滑,水準之上,又幾好喎!👍🏻前一晚倉卒網上訂座,並寫下甜品慶祝生日的安排。過程雖然有少少「甩碌」,但店員(應該是店長)立即修補,不但沒有破壞計劃,還送上驚喜。🍰🥳👏🏻非常感謝當中的安排。食物👍🏻環境👍🏻店員👍🏻(臨走結帳時,店員再一次送上一句:生日快樂,真窩心❤️)這店,對我來說,感覺幾好呢!

豬鞍嫩滑,水準之上,又幾好喎!👍🏻

這店,對我來說,感覺幾好呢!
2021-12-09 248 浏览
比原定預訂時間遲了小小到達。門口外籍員工很有禮貌。本人很喜愛食生蠔。入坐後向負責寫菜單的員工詢問。他很有耐性講解所有蠔的特質給予我們。態度很友善。其他員工我都接觸過。態度一樣很友善有禮。至於食物質素本人覺得亦很好。過了一個愉快的晚上。下次會再去食
2021-10-30 654 浏览
今次係訂生日飯,叫咗個$1488set,佢係包埋餐飲,我認知餐飲多數係包咖啡茶or汽水,咁就叫咗杯汽水,佢答我汽水唔包,當下我即刻o咗咀,我同佢講加錢可以嗎?佢話都冇得加錢!咁都算!之後點餐蠔同沙律都還可以,龍蝦湯有苦味,個飯直頭唔熟,佢再攞番入去煮結果都係一樣,個扒都還可以,最重要到上甜品一早已經留咗寫名,結果嚟到名都寫錯,同個服務員講,佢竟然叫我將就一下😡😡就係哩下火都嚟,今次消費$2000幾蚊都唔知食咗啲乜(成肚氣),一定唔會再有下一次
2021-10-03 1886 浏览
呢間餐廳食過幾次, 今次又有買四送一優惠, 所以又可以約齊人一齊去食LUNCH,  其實呢到既午餐都唔平既, 但有優惠當然抵好多啦香煎加州海爐魚配甜椒意大利飯 - 賣相係唔錯, 意大利飯都幾好味ALL DAY BREAKFAST - 有多士,腸,蛋, 煙三文魚, 小塊牛扒, 賣相唔算太吸引明太子意粉配帶子青口 - 味道都可以, 但面層既泡泡唔知係乜東東香煎慢煮春雞配燒薯仔 - 雞肉都嫩口既, 味道都係一般慢煮美國豬鞍配紅石榴青蘋果醬 - 豬鞍其實冇乜味, 要配埋個醬食先會有啲味道, 整體件豬都好淡口澳洲飼西冷牛扒配黛安燒汁,薯條 - 牛扒話七成, 但都有點過熟, 根位多忌廉磨菇湯 - 有磨菇碎粒既湯小紅莓賓治 - 紅莓味都濃, 但時間耐咗啲冰溶咗啲味就更加淡青檸梳打 - 都係一般凱撒沙律 - 沙律都唔錯, 個汁好味總結: 其實都係一般, 如果有優惠就會嚟食, 正價LUNCH就唔會選擇, 因為同區都有好多工廈西餐更加有水準

香煎慢煮春雞配燒薯仔 - 雞肉都嫩口既, 味道都係一般

忌廉磨菇湯 - 有磨菇碎粒既湯

青檸梳打 - 都係一般

凱撒沙律 - 沙律都唔錯, 個汁好味

2021-09-09
2021-09-30 854 浏览
在擠迫的觀塘,難得有座位舒適的店。一百多元的午餐,跟同事談天,不用太迫。食物質素不錯,看得出製作用心。價錢公道,主菜之外,有沙律或餐湯,亦有飲品。餐湯,不過不失。全日早餐,半熟蛋製作用心,黑包好味。

餐湯,不過不失。

全日早餐,半熟蛋製作用心,黑包好味。
用餐时段
2021-09-10 966 浏览
呢間ʙᴀʀ環境氣氛都幾舒服 仲有內外用餐區 想豪放用餐可以揀戶外🤣 就唔驚嘈到隔離啦~.🔺ғʀᴇsʜ ᴏʏsᴛᴇʀ sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ“𝑇𝑤𝑜 𝑔𝑙𝑎𝑠𝑠𝑒𝑠 𝑜𝑓 𝑓𝑟𝑒𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑛𝑦 𝑠𝑖𝑥 𝑝𝑐𝑠 𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟”我同朋友揀咗: 1️⃣sᴄᴏᴛᴛɪsʜ ᴄᴜᴍʙʀᴀᴇ ɴᴏ. 𝟸 蘇格蘭坎布雷蠔*𝟸 $𝟻𝟸/ᴘɪᴇᴄᴇ 肥美、爽脆、清甜😋 .2️⃣ғʀᴀɴᴄᴇ sᴘᴇᴄɪᴀʟᴇ ᴇᴜᴛʀᴏᴘᴇ ɴᴏ. 𝟸 法國法水蠔*𝟸 $𝟻𝟾/ᴘɪᴇᴄᴇ 鮮甜、爽脆 .3️⃣sᴘᴀɴɪsʜ ᴀʀᴏᴜsᴀ ɴᴏ. 𝟷 西班牙生蠔*𝟸 $𝟼𝟸/ᴘɪᴇᴄᴇ 鮮甜飽滿、有海水味 .以上𝟹款都唔錯 但婆婆我偏愛第𝟷款 ᴄᴘ值夠高💕 .而且送嘅白酒可以任揀 如果食夠一打生蠔,會送一支白酒🥳 .🔺ʙᴇᴇғ ᴡᴇʟʟɪɴɢᴛᴏɴ 威靈頓牛柳 $𝟸𝟾𝟾 牛柳𝟻成熟,夠晒香濃柔嫩 可惜金黃嘅酥皮唔夠酥脆🙈 好彩薯條鮮炸香脆補返😙 .真係開開心心又一餐🥰 ʜᴀᴘᴘʏ ᴄʜɪʟʟ🤘🏻
呢間ʙᴀʀ環境氣氛都幾舒服
仲有內外用餐區
想豪放用餐可以揀戶外🤣
就唔驚嘈到隔離啦~
🔺ғʀᴇsʜ ᴏʏsᴛᴇʀ sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ

以上𝟹款都唔錯
但婆婆我偏愛第𝟷款
ᴄᴘ值夠高💕
而且送嘅白酒可以任揀
如果食夠一打生蠔,會送一支白酒🥳

🔺ʙᴇᴇғ ᴡᴇʟʟɪɴɢᴛᴏɴ 威靈頓牛柳 $𝟸𝟾𝟾

牛柳𝟻成熟,夠晒香濃柔嫩