2022-06-22
最近去左荃灣IKEA行下,而IKEA個商場就有一間叫《叁茶陸飯》既台灣菜餐廳,見佢裝修唔錯就入去試試😙佢地提供既食物同飲品種類非常多,好多款望落都吸引,揀左好耐先揀到以下幾款😛◦ 府城蝦卷拼滷水翼配肉燥飯 ($78)呢份lunch set係有兩條蝦卷同兩隻滷水翼,仲有滿滿既肉燥,所以食落都幾豐富;當中最滿意係熱辣辣既蝦卷,食落唔會好粉,而且幾脆口😍滷水翼就普普通通,肉質比較實,滷水味唔係好夠重◦ 糖醋魚柳配白飯 ($78)有糖醋既野一向都幾好食,而呢到既糖醋魚柳都唔例外;魚肉既質地就正常啦畢竟都係急凍,整體黎講都幾開胃,份量十足,食到勁飽😋◦ 台灣肉燥乾拌麵 ($68)肉燥同麵既份量都幾多,肉燥唔錯唔會太油,不過加埋D麵就整體黎講偏鹹,飲翻杯茶中和味道就好d🤣◦ 海鹽芝士奶蓋四季春青茶 (+$20)雖然要加$20,但都真係幾大杯,最後飽到飲唔曬;佢既奶蓋都幾厚身,不過芝士味/鹹味唔夠濃😛茶底係用左四季春,茶味覺得唔夠濃🙆🏻♀️◦ 招牌炭燒烏龍珍珠奶茶 (+$20)呢杯珍珠奶茶🧋普通,覺得烏龍茶味道比較淡,有D失望🥲珍珠就正常,都彈牙既◦ 南投小農紅茶加珍珠 (+$5)呢杯真係唔建議加珍
◦ 府城蝦卷拼滷水翼配肉燥飯 ($78)
◦ 糖醋魚柳配白飯 ($78)
◦ 台灣肉燥乾拌麵 ($68)
◦ 海鹽芝士奶蓋四季春青茶 (+$20)
◦ 招牌炭燒烏龍珍珠奶茶 (+$20)
◦ 南投小農紅茶加珍珠 (+$5)
呢杯真係唔建議加珍珠,冇奶既珍珠紅茶怪怪的🤦🏻♀️
整體而言呢間台灣菜餐廳味道比較淡,尤其係台式飲品;價錢稍微貴左少少,如果黎開IKEA又唔想食得咁heavy可以考慮下呢間❤️