2009-12-27 11 浏览
男友係聖誕節期間要反工,所以我地決定係平安夜入南丫島!!坐3:15 既船入南丫島,行到6點出反黎!!對上一次去南丫島係上年,事隔一年船費都加了不少!! 上次黎既時候諗住黎試下d豆腐花,但係行左好耐都唔見有,所以行到一半就放棄左!!今次好有恆心咁行,但係揀錯高跟鞋黎著,去到d唔平既地方真係攞命!! 一見到建興亞婆豆腐花個牌,我就即刻搵位坐低!!坐低左先知,原來係要自己拎嫁,有d唔方便,因為糖水滿潟,好難拎!!如果冇濕紙巾就一手lup痴痴!!男友叫左2碗出到去拎果陣,伯伯已經唔記得左係幾多碗,凍定熱!!而婆婆就負責汁桌!豆腐花既薑味唔算太重,但係就好香!!豆腐花好滑身,唔會食到一粒粒!!今日天氣好熱,但係d豆腐花就keep到凍,所以都幾透心涼!!$7碗,算係咁喇!!但係個地方就好似係潛健出黎既,坐得唔係咁舒服,所以一食完即刻走人!!

滿潟豆腐花
臨走先記得影相