2019-06-26 30 浏览
上次帶朋友食完日本生蠔,朋友說今次帶我去食返好有層次感嘅生蠔,仲要係唔同口味、唔同產地都有咁話,雖則我對生蠔未至於好得好緊要,但聽佢咁講,都有啲心動,於是跟埋去嘆個究竟。我哋約咗喺炮台山等,然後佢帶我一路向西——天后方向而己,入咗橫街小巷,間嘢非常唔起眼,感覺好似好神秘。入到去,見到啲位都幾企理,白色牆身寫黑色字,陪襯埋黑白地磚,簡單得來又有視覺沖擊。檯面已經擺好晒位,好似係為蠔做準備。既然係朋友帶來,我就一於坐喺到等食~連研究menu都慳返。侍應端盤嘢過來嘅時候都嚇親我,好大一盤,仲發光添!原來喺嗰盤入面放咗粒燈膽,剛好擺上個檯面嘅架到。啲蠔有成12粒,有六款唔同品種,Honey point、south Africa 、lambert 、Find the claire、Majestic 、pousse en Claire 侍應說要由右邊最小的開始吃。我反而想食咗個帆立貝刺身先,應該係成盤刺身裡面最淡味嘅嘢。雖然味淡但好爽口,新鮮又甜。正好當係漱口。開始食蠔啦~第一粒真係好細粒,但卻係當晚最甜嘅蠔,唔會重海水味同啲礦物質味,鍾意呢種鮮甜乾淨嘅感覺。之後食嘅蠔都俾佢比咗下去,只覺得其他蠔

檯面已經擺好晒位,好似係為蠔做準備。
既然係朋友帶來,我就一於坐喺到等食~
連研究menu都慳返。

啲蠔有成12粒,有六款唔同品種,
侍應說要由右邊最小的開始吃。

Seafood  plantter

我反而想食咗個帆立貝刺身先,應該係成盤刺身裡面最淡味嘅嘢。
雖然味淡但好爽口,新鮮又甜。正好當係漱口。

帆立貝刺身

開始食蠔啦~

Honey  point

之後食嘅蠔都俾佢比咗下去,只覺得其他蠔嘅好處就係大粒過佢,味道反而冇咁特別。
來咗個生蠔味蕾大比拼後,推薦大家下次可以單點honey point !

Oyster

食完生蠔之後將目標轉移板海膽到~
海膽跟咗紫菜,不過唔使跟紫菜食都可以,好鮮甜,口感creamy
此時已感覺開始飽~為咗食之後嘅嘢,我放棄咗啲蝦。

Urchin

呢款煮蜆用清酒同牛油同煮,啲蜆大粒到我唔信,以為口感會覺老,結果係好煙韌,牛油味比較重,湯底應該跟蜆同食,味道更佳。

驚豔嘅係呢份黑毛豬,黑松露醬同佢啲味好搭,肉質好結實,好有口感。

Pork  chop

最後,朋友驚我唔夠飽——我覺得應該係佢大食!
黑松露炒飯嘅黑松露味很重,上檯仲熱辣辣。

最後聽朋友說,原來佢哋有得外送服務,港九新界都可以送到,怪唔得,間舖咁細,當晚冇乜客,但仍可以keep到啲嘢食咁新鮮。
本地商家嘅求存概念真係越來越有諗頭,值得大家多捧場多支持。

Seafood  plantter
Oyster