2019-01-16
新既一年又係時候食好啲啦,今次男朋友約咗我去尖沙咀試呢一間嘅日本料理,聽聞有我最鍾意食嘅甲羅燒,睇見網上面有唔少好評,感覺應該唔錯,一於試下!一入到去個環境好似居酒屋咁,可能我哋比較早到,所以唔係咁多客人,但係過咗一陣就成場爆滿,真係好彩我哋早到啫!先叫啲小食同刺身試下, 分別叫咗個牛油燒一口蕃薯同埋甜蝦刺身,再叫咗兩杯嘢飲, 左邊嘅係白桃梳打,右邊嘅係檸樂Highball。飲品嘅味道都唔錯,尤其係白桃梳打,有唔少嘅白桃粒粒,好香桃味,女仔會好鍾意。一口蕃薯方面,有好重嘅牛油味,加上番薯嘅甜味,夾埋脆脆地又淋淋地,外脆內軟,真係好香口,食極都停唔到落嚟, 送酒真係唔錯,可以一邊食一邊傾計。而呢一啲嘅甜蝦刺身都幾大隻,每隻都有手指咁粗,味道好甜,肉質好爽口,都幾新鮮。三文魚刺身刀切得幾厚 可以食到三文魚嘅油脂甘香,不過得三件就唔係幾夠喉,有少少想追加,不過都係要留番個肚食其他嘢。留番個肚就梗係食我最鍾意嘅甲羅燒啦,店員好細心咁幫我哋將材料混合,將鵪鶉蛋倒入蟹肉蟹膏上面,混合完再用爐火燒到佢香口為止。甲羅燒滿滿嘅蟹膏真係非常甘香香甜,仲有一粒粒嘅蟹籽脆卜卜咁, 有層次得嚟又濃又creamy
甲羅燒滿滿嘅蟹膏真係非常甘香香甜,仲有一粒粒嘅蟹籽脆卜卜咁, 有層次得嚟又濃又creamy,如果呢一個甲羅燒可以配上麵包條,或者餅乾,相信會更加正!
而呢一個什錦天婦羅都唔錯,除咗有一般嘅茄子、秋葵、冬菇、海蝦外,仲有魚肉,同出面嘅天婦羅有少少唔同,不過同樣都炸得好香口,加埋啲天婦羅汁同蘿蔔蓉食味道一流!
而另一個重點就係南瀛卷,亦都係呢度嘅名, 眼見唔少客人都叫,我都唔執輸,叫一個試下。
除咗有滿滿嘅海膽之外,亦有一大隻嘅甜蝦,同吞拿魚蓉、三文魚籽, 絕對係誠意之作,鍾意食海鮮嘅人唔可以錯過!
如果海膽真係好大塊,簡直粗過我隻手指, 我呢啲海膽迷嚟講,真係好大嘅誘惑。
跟住我哋仲叫咗個燒帆立貝, 店員簡簡單單咁落咗少少嘅醬油,就咁將帆立貝燒好畀我哋食,咁可以保留到帆立貝嘅鮮味。
帆立貝味道鮮甜,加上都幾厚肉,咬落唔會韌,唔錯。
清酒煮蜆亦都係居酒屋必叫嘅菜式之一,雖然簡單,但係飲落真係好暖身,淡淡嘅清酒加上蜆肉嘅鮮甜,係冬天食就真係啱曬。
最後用呢個和牛炒飯做結尾,一粒粒嘅和牛粒切碎炒成飯,令到飯粒沾滿牛肉嘅香氣,飯炒得夠乾身而唔油膩,不過鍾意食重口味既我就會落多少少鹽再吊下味,咁就perfect!