2022-10-12
前排同朋友出街,佢問我有無食過‘’螺絲粉”,我話點會未食過呀,原來佢講緊嘅唔係平時西餐嗰啲螺絲粉,係近年內地好出名嘅風味小食螺獅粉。傳說中螺獅粉係臭㗎,我就一直心思思想試下究竟點臭呢? 🤔今日嚟到西九龍中心food Court 見到有間食螺獅粉嘅,二話不說就要試下先。 我揀咗個招牌螺獅粉,配菜有酸筍、花生、木耳絲,油炸腐竹,味道酸酸哋幾醒胃,螺絲獅粉食落去感覺似米線咁,都幾爽滑,而且唔多覺有臭味,可能我個人接受到酸筍嘅味道。我仲加咗好多餸,香腸、福健肉丸、虎皮鴨掌。虎皮鴨掌醃得幾入味。 老公揀咗炸蛋螺獅粉,上面鋪咗一層炸脆嘅蛋餅,極之邪惡!😈配料方面同招牌嗰個不相伯仲,主要多咗隻炸蛋,不過我自己嗰碗最後都加埋炸蛋。 下次嚟開西九龍中心,你又不妨試下佢呀。
下次嚟開西九龍中心,你又不妨試下佢呀。