2018-08-30 112 浏览
放工去蘭桂坊飲嘢,但去吧之前總要食啲嘢,見到路邊有個阿姐派街招,有點心食👍 望望地址是橫街小舖,一於去幫襯下😅一張點心紙睇曬,有蒸有炸, 有什有齋 ,樣樣齊全😊醋香黑木耳, 酸酸味味,爽爽甜甜,開胃小食😋食點心點少得蝦餃,不過呢度嘅蝦餃比較特別~黑松露蒸蝦,黑松露份量唔少喎,連埋蝦餃食我都係第一次,味道唔錯 ,蝦新鮮爽口👍人參上湯小籠包的湯人蔘味重, 不過呢度嘅小籠包似水餃多啲😬芝麻黃金蝦餅 ,煎得香香脆脆,裏面塞滿咗蝦肉, 新鮮炸出來小心燙口喎😝淮山脆脆, 脆脆包住裏面嘅淮山 酸酸甜甜,有啲奇怪?點解淮山會酸呢?但味道又幾特別喎😋多口問下侍應,佢話原來裏面嘅淮山加咗梅粉,難怪咁突顯到淮山嘅味道啦!想飽肚,呢隻原隻雞翼糯米雞就一定必食啦, 份量同size夠大,似足以前舊茶樓嘅糯米雞😅 好少地方會食到㗎喇😆黑芝麻紫菜湯,好香!檸檬黑麥汁,口感喝起來很像啤酒,可是卻沒有酒精😍有介紹說釀造過程前半段與啤酒相同,但唯一的差別在於後半段停止發酵,將澱粉轉換為單醣,所以沒有酒精成份,卻保留了啤酒的香味。我第一次飲,味道特別👍這裏沒有保利壽眉茶卻有花茶, 朋友選檸檬草薑茶,味道清新,消膩佳選😍連串燒

一張點心紙睇曬,有蒸有炸, 有什有齋 ,樣樣齊全😊

醋香黑木耳, 酸酸味味,爽爽甜甜,開胃小食😋

人參上湯小籠包的湯人蔘味重, 不過呢度嘅小籠包似水餃多啲😬

黑芝麻紫菜湯,好香!

檸檬黑麥汁,口感喝起來很像啤酒,可是卻沒有酒精😍
我第一次飲,味道特別👍

連串燒都有添呀!
2018-08-27