2019-05-31
有人說,傳統的雲吞麵做法,是雲吞放碗底,再放麵,然後淋上熱湯有人覺得不依這種方法,就是不傳統其實方法只是方便外帶,令麵身回家吃時也不會太腍,當時仍未有分湯的做法現在,由廚房到餐桌,也只十步之遙,真的没必要用這個做法再者,雲吞麵上枱,就先見到雲吞,肯定比見到麵更歡喜標準細蓉,一両麵+4粒雲吞,這碗麵交足貨,麵條爽彈,雲吞一口一粒,湯底鮮甜不是每家麵店都做得出來,何生的那一碗,就只有7錢麵,半口雲吞如果你以為何生碗麵份量大幅減少,價錢亦降低守護傳統的話,年輕人,你實在太年輕了,何生是大幅加價!不過唔緊要,幫趁何生通常都唔是香港人一代宗師說過「唔好話俾我聽你有幾咁打得,師傅有幾巴閉,門派有幾咁深厚,功夫,2個字,一橫一直」其實,烹調都係一門功夫,唔好話俾我知我你師傅有幾厲害,煮好你的餸先講先啦既然扎根香港,何不回饋香港?像興記一樣,用心做好一碗雲吞麵,收一個良心價,作為香港人,會很感激你的總結:1)完美黃金平衡比例2)連湯都隊埋3)車軚人唔該你唔識中菜就唔好亂咁俾星啦
有人覺得不依這種方法,就是不傳統
現在,由廚房到餐桌,也只十步之遙,真的没必要用這個做法
再者,雲吞麵上枱,就先見到雲吞,肯定比見到麵更歡喜
既然扎根香港,何不回饋香港?
總結:
1)完美黃金平衡比例