餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2021-06-28 53 浏览
今次去到九龍城,一間專做蒸氣海鮮嘅餐廳食晚飯。海鮮只要夠新鮮,用最簡單嘅烹調方法,唔使調味已經做到極致鮮味,呢間店做到呢一點。因為每一種海鮮都有自己最佳蒸氣煮熟嘅時間,較岩時間後就食得。我地嗌左個每位399蚊嘅餐,海鮮種類好多,包括,大虎蝦,九孔鮑魚,青口,刀貝蚌,大元貝,珍珠蠔,大奄仔蟹,琵琶龍蝦,龍蝦等等。其中特別欣賞嘅係大奄仔蟹,啲膏係勁多,爆哂個隻,睇得出係極新鮮,蒸完拎黎食啲膏係有一種回甘味,肉質係一梳梳好掂。琵琶龍蝦雖然大隻,但肉唔多,不過有樣野叫貴精不貴多,佢嘅肉質同鮮甜味係完勝左龍蝦,食完之後就係有種品嚐過黯然消魂飯嘅感歎。食完海鮮再食埋有機蔬菜,就會黎壓軸粥底食,海鮮精華同海水已經入哂落個粥度,真係鮮味無限。

2021-06-23