餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2019-01-07 254 浏览
Weekend又開始轉涼,經朋友推薦黎食下個蒸氣火鍋,同一班友人一齊黎朝聖一下!由於時間尚早,我地係第一圍入去間餐廳!店員安排左卡位比我地坐,仲好窩心咁介紹新鮮既食物來源同埋點樣既食法最為鮮美,咁梗係蒸啦!蒸出最正既鮮味來!所有食物來源都係野生係深海捕捉,所以同出面食既質感不太一樣!我地睇完menu後就揀左$298/位既set黎食:1。越南頂角膏蟹/罕有大黃奄蟹:我地叫左每樣一隻,蒸完之後發現越南蟹女真係超爆多膏,連手手腳腳都佈滿左d膏,所以我留左少少要黎送粥!而大黃奄蟹就冇咁多膏,肉質較嫩滑,十分爽甜!2。澳洲青年龍蝦🦞:肉質好爽甜同超鮮味,都唔洗點任何醬料,真係深海捉既係唔同d!3。日本大元貝:日本大元貝好大隻,蒸既時間岩岩好,唔會太un, 超甜美!4。越南貴妃蚌:呢個蒸既時間耐左少少,就熟左d,所以變得較un, 要有牙力才可咬碎!不過都好鮮甜!5。泰國海中蝦:唔好睇佢細細隻,原來剝完殻個蝦肉好彈牙爽口!6。翡翠九孔鮑魚:爽口彈牙,帶有鮮味而不腥!7。深海龍躉片:魚肉唔夠厚身,薄薄的一片驚完骨膠質好香濃,食完會唸住個口既感覺!8。紐西蘭青口:充滿住海水🌊既鮮味,而唔會太咸,營養品質

6。翡翠九孔鮑魚:爽口彈牙,帶有鮮味而不腥!

8。紐西蘭青口:充滿住海水🌊既鮮味,而唔會太咸,營養品質豐富!

9。有機蔬菜籃:第一次食蒸菜,鮮味浸晒係d菜上面,粟米都一樣咁鮮甜,甜到噴汁!

而店員每一道菜都會代蒸同放上碟,服務態度唔錯!最後就係個精華海鮮粥底!有豬骨香味,我將之前食剩既蟹膏,仲有可加少許蔥放落d 粥度味道更加鮮味十足!😋😋😋

+++++++++++++++
2019-01-06