2016-12-30
喺呢一個世代識人好過識字 但計我話乜都係假最重要就係有個好老闆 我讀書唔多但勝在有個好老闆 好似今晚咁樣 老闆同老闆娘除咗請我之外仲叫我帶埋條女去酒樓食蒸海鮮去到酒樓我當然識做 由老闆揸fit佢叫乜就乜啦 始終我唔係畀錢嗰個老闆話蒸海鮮好 有得任揀任飲任食嘅蒸海鮮餐就更好 所以就叫左任揀任飲任食蒸海鮮餐雖然話係任飲任食 但係有一啲海鮮只可以叫一次 係乜嘢海鮮可以任食我就唔多清楚我哋食 瑤柱淮山粥 先落粥底每人一杯燉湯 湯好清甜 係唔係滋潤我就唔知 因為我對滋潤係冇概念 總之就好飲而且足料跟住蒸海鮮 排名不分先後 大元貝 好大隻又好鮮甜 食落仲好嫩滑鮑魚 我係窮家仔有鮑魚食梗係好食啦 上次食鮑魚我都唔知係幾時囉 鮑魚就有鮑魚味 鮮甜好味龍蝦半隻 好新鮮好鮮甜 好有龍蝦味 不過我係男人嘛梗係鍾意食鮑魚多啲仲有一堆蜆同東風螺之類嘅貝殼食物 其實我真係覺得d味道好難形容囉 我又唔係蔡生我識鬼形容咩跟住就食丸類 牛丸 蝦丸 梅菜肉丸 鯪魚肉丸 真係乜丸都有 仲有荷葉飯 全部蒸佢一鑊熟 蟲草蒸雞 蒸起之後又香又好味 我自己覺得好似有一啲鄉下農家嘅味道咁樣 牛肉 牛肉粒 蒸牛肉我真係好少食 感覺有
我哋食 瑤柱淮山粥 先落粥底
大元貝 好大隻又好鮮甜 食落仲好嫩滑