近呢幾次去彌敦道726號salon整頭髮,就發現呢棟大廈🏢越黎越多食肆進駐🧐 早幾日因為去剪頭髮💇🏻‍♀️,就搵左呢間泰國菜餐廳同家人一齊食晚飯🍴餐廳既面積都幾大,枱與枱之間雖然唔算好闊落,起碼都叫做坐得舒服🤔 當日我地7點去到已經有六七成入座率,估唔到大家咁識搵地方食飯🤣******************************✨ 醃酸辣鳳爪 ($78)鳳爪十分爽口而且夠凍❄️,食落冰冰涼涼,加埋酸酸甜甜既醬汁,作為開胃前菜就最適合不過😋 最重要既係因為個醬唔辣,只要避開d辣椒籽🌶,就算係唔食辣既朋友都食得到👌🏻-✨ 馬拉盞炒西蘭花🥦 ($72)馬拉盞炒菜平時就食得多,難得呢度有西蘭花就點左碟黎試😼西蘭花新鮮炒起非常有鑊氣,上桌既時候仲出緊煙,熱辣辣之餘仲香氣撲鼻🌀馬拉盞味道唔會過鹹,西蘭花爽脆,就算食蔬菜都可以好惹味😛-✨ 泰式沙嗲 (半打)🍢 ($85)沙嗲串絕對係泰國菜必點item,唔知大家又點睇呢?😆呢度既沙嗲串有豬🐷/牛🐮/雞肉🐔可以任選兩款,當日我地就揀左豬肉同牛肉,每一串肉都大舊到牛龜咁大,性價比甚高🤩啖啖肉既沙嗲串加上香濃沙嗲醬,惹味之餘仲夠juicy,不過個人覺得牛肉

✨ 醃酸辣鳳爪 ($78)

✨ 馬拉盞炒西蘭花🥦 ($72)
馬拉盞炒菜平時就食得多,難得呢度有西蘭花就點左碟黎試😼
馬拉盞味道唔會過鹹,西蘭花爽脆,就算食蔬菜都可以好惹味😛
✨ 泰式沙嗲 (半打)🍢 ($85)
沙嗲串絕對係泰國菜必點item,唔知大家又點睇呢?😆
啖啖肉既沙嗲串加上香濃沙嗲醬,惹味之餘仲夠juicy,不過個人覺得牛肉略嫌有d韌,豬肉會比較好食😅

✨ 青咖喱雞肉🥘 ($82)
咖喱同樣係泰國菜必食item,呢度既青咖喱有豬🐷/牛🐮/雞🐔/鴨肉🦆可選,當日我地揀左沙嗲串以外既雞肉,令呢一餐晚餐食勻豬/牛/雞三款肉類😝

青咖喱帶有淡淡椰汁味🥥,唔食得辣既我覺得有少少辣,不過係可接受既辣度👌🏻
咖喱入面有好多雞肉,仲有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔同紅椒,超級足料👍🏻

✨ 印度油酥餅 (2件)🫓 ($36)
由於家人唔想食飯,我地就點左份印度油酥餅

餐廳好貼心咁將油酥餅一分為四✂️,香脆得黎唔會過油,蘸點咖喱黎食都不錯👌🏻
👧🏻人均消費:$180 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:3.2/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻‍♀️服務指數:3/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍泰屋
地址:旺角彌敦道726號2樓
⏰營業時間:12:00–23:30 (Mon–Sun)