講到福建菜就諗起莆田,香港比較少有餐廳專做福建菜,今晚媽媽想食就同佢去咗尖沙咀分店美麗華二期食。原來依家係莆田嘅紅菇節,有張餐牌係專用紅菇來做菜色,聽店員嘅推薦下就點咗個紅菇燜豆皮($188)用紅菇做材料嘅湯底都變成紅紅地色,豆皮果然係莆田嘅招牌,口感嫩滑無比,相對鹽水鹵豆腐就有啲遜色,口感唔係預期嘅滑豆腐,而係充滿氣孔帶Q彈口感,食落似百頁豆腐,而且紅菇燜得唔夠淋,湯頭太少搞到啲材料有啲乾!蝦苗拌頭水紫菜($52)呢個係我係莆田最鍾意食嘅菜式,佢嗰陣醋味超開胃,仲有蝦苗增加口感,真係超好食!百秒黃花魚($69)黃花魚係我最愛嘅魚之一,平時食開街市嘅都係大條嘅養魚,呢條細細條,魚肉質感較實,明顯係比較貴價嘅海魚!魚皮煙韌充滿膠原,一夾就可以成塊皮起左,一塊魚鱗都無,當然要食埋!佢呢個連湯都熬都好鮮甜,原汁原味帶點咸香!莆田滷麵($82)呢個有別於我平時食開嘅滷麵,芡汁較多,但感覺應該唔算係芡汁,因為佢未去到芡汁咁杰,又未去到湯咁稀,不過味道係超正嘅,咸香惹味,仲有炸蒜香!麵條唔係平時嘅油麵,食落唔會淋pat pat,有口感,份量唔算夠多,自己食一碗都仲得~酥炒芋芯($89)呢個又係超正

蝦苗拌頭水紫菜($52)

百秒黃花魚($69)

莆田滷麵($82)

酥炒芋芯($89)
呢個又係超正,係反沙芋嘅感覺!芋頭應該係蒸完再用砂糖炒,外酥脆內粉,外甜內香!口感好似焦糖面,無炸過一啲都唔覺油膩,而且芋頭係揀中間最粉嘅位置,所以叫芋芯,外層嘅砂糖份量啱啱好,唔會過甜。有成15舊,芋頭控唔可以錯過!