2023-05-10
越男仔 (荃灣)📇地址:荃灣大壩街75號🕐營業時間:星期一至日11:30-23:00 💸人均消費:~$120/人 (dinner)👏🏻抵讚位:第一次去食,店員好nice咁介紹餐牌俾我地知要點樣叫野食同埋佢地有咩招牌菜,值得欣賞🤩 中間有段小插曲就係我唔小心打瀉水,店員除左好好人咁幫我哋清理枱面之外,仲叫我哋唔使理,佢哋會幫我哋搞掂,我哋負責食嘢就得。呢個舉動令我覺得佢真係好貼心😍 之前覺得佢鋪頭仔細細,座位間格喺門口望入口以為會坐得好逼,但入到去又唔會覺得坐到同隔離枱貼住哂,格間唔錯🍴Food QC:「招牌去骨海南雞飯 配黃薑飯 $92」黃薑飯算係少油,好香黃薑粉味。海南雞肉質滑溜,唔會話好多肥膏,連皮食一兩舊都唔會話好有罪惡感。雞嘅份量都唔算少,一碟有7-8舊雞,$92仲要配一個免費嘅小食,小食嘅份量仲要都好多,算係好抵食🤭 因為同朋友一人叫左一個海南雞飯,所以送左兩個小食,我地每款都叫左,試勻哂🤣「牙車快沙律配椒鹽脆蛋魚柳」沙律就正常發揮,脆蛋魚柳炸成一條條,入口嘅感覺好特別。佢嘅外表似人哋嘅銀魚仔,但入口又真係一條條嘅魚肉😙「無骨鳳爪沙律配手撕雞檬紙卷」朋友話呢個沙律汁比牙車快沙
📇地址:荃灣大壩街75號
🕐營業時間:星期一至日11:30-23:00
💸人均消費:~$120/人 (dinner)
🍴Food QC:
「招牌去骨海南雞飯 配黃薑飯 $92」
「牙車快沙律配椒鹽脆蛋魚柳」
「無骨鳳爪沙律配手撕雞檬紙卷」
朋友話呢個沙律汁比牙車快沙律好食,可能多左種咸香嘅味道😆無骨鳳爪比較特別在於佢唔係平時食嘅泰式鳳爪個隻嘅顏色,係酒樓點心個種鳳爪嘅顏色,但係係泰式無骨鳳爪嘅味道🤣
「冰鎮蜜糖凍蕃茄 跟餐價$33」
真係原個喺雪櫃拎出黎嘅凍冰冰蕃落,硬到用刀都爭啲切唔到😂 因為雪硬咗所以同平時熱食嘅蕃茄好唔同,加左蜜糖甜甜的,口感同埋感覺都好新鮮😙
😯有待改善位:暫時未覺得有
😼私心回應區:越南仔喺荃灣都開咗一段時間,但一直都未去試過,因為覺得入面嘅格間望落好迫,應該會坐得好辛苦。我哋呢次係八點左右先去食,加上又係平日又冇乜人,算係食得幾happy。今次去完之後發現原來係一間可以再encore嘅餐廳😎