2017-12-08
今日放工之後,相約同事們去荃灣試食一間新開的日本料理- 福丸水產.浜燒.日本料理。首先,依間餐廳開設嘅位置需要由地鐵站行幾分鐘,唔熟悉荃灣嘅人可能較難搵,餐廳開喺楊屋道街市對面嘅小商場上面,近荃新天地2期,步行過去只需要2 - 3分鐘。上到去,感覺餐廳好大好開揚,坐位寬敞,餐廳更設有房間坐位,適合一大班朋友聚餐。順帶一提,如坐房間坐位,所有燒烤食品不能自行烹調。因我地係坐房嘅關係,所以我地四位都無自己燒食物,但係啲人都好親切咁講話如果地點嘢食嘅話佢可以喺廚房幫我地燒。點完野食,第一樣黎到嘅係’福丸特製沙律‘,沙律足料除左有一般嘅蔬菜之外,裡面仲有海葡萄、三文魚子同左口魚邊,食落口時食到左口魚邊唔係生嘅係有燒過嘅。第二樣 '味醂雞泡魚干'味道好濃郁,高質素,送酒一流!第三樣 '燒日本茄子‘,因本人超鍾意食茄子,依個茄子啲燒汁再加埋木魚碎好好食。 第四樣 ‘福丸炒野菜,我地點左唔少刺身同埋燒物,所以多點番啲野菜均衡返成餐飯!就算連普通嘅炒野菜,調味同入邊嘅材料都好充足。第五樣 重點黎啦! - 'A4和牛刺身‘ 和牛係來自鹿兒島,肉同脂肪分怖好平均不在話下,一放入口就溶化嘅質感,真係靚牛黎嫁
第二樣 '味醂雞泡魚干'味道好濃郁,高質素,送酒一流!
第五樣 重點黎啦! - 'A4和牛刺身‘ 和牛係來自鹿兒島,肉同脂肪分怖好平均不在話下,一放入口就溶化嘅質感,真係靚牛黎嫁!
第六樣 亦係要重點推介之一! - '八。點盛合' 即有八款不同類別嘅刺身拼盆,我即管將我知道嘅品種話俾大家知,有啲要大家睇相啦! 內含:海膽、和牛刺身(有別於剛剛的鹿兒島和牛,這個係較厚身,不是一塊,但入口質感亦是入口有化掉的感覺)、牡丹蝦同牡丹蝦頭等等...
牡丹蝦頭佢會炸返俾你食,成個都食得嫁,好似蝦條咁,依個仲更多鮮蝦味,好脆好好食。
辣海鮮卷 ,有少少辣辣地,配左特製嘅醬汁入邊。
什錦天婦羅,會有南瓜,茄子,菇,同埋炸蝦!外皮薄脆,而且炸得剛好,雖然是炸物但是不會太過油膩。亦都會食到各種食物嘅味道!
活北寄貝刺身,呢一度嘅刺身真係非常新鮮所以忍唔住試吓北寄貝。爽口鮮甜,水準真夠!
第十樣 ’黃金蟹膏甲羅燒‘,好好食,比起出邊嘅甲羅燒,少了一苦澀味,好好食而且新鮮。
另外,我們分別每人叫左一杯飲品,我就點左'巨峰生啤',我覺得不錯,酒味同提子味好平均,提子味沒有偏重。朋友嘅冰啤真係好得意,上面並唔係泡泡,而係一陣啤酒沙冰,無論造型同味道都好有睇頭!
總括,這餐廳值得一試,食物質素很好,地方寬敞,適合一大班朋友聚餐,多人食可以試到更多唔同款式嘅食品。