2023-02-07
鳥山名 Toriyamana📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1025-1026號舖呢日約咗朋友睇戲,喺睇戲之前我哋趕到2點去呢間出名性價比高嘅日本餐廳食午餐。店員安排咗我哋坐喺扶手電梯旁嘅座位,雖然坐唔到內面嘅位置,但坐外面食都唔錯,唔會太迫。溫馨提示一下大家,午市佢哋做到3點清楚,2點半就會截單,如果想食午餐就記得睇返時間啦! 💰$118午市定食 🍱呢個午市定食非常抵食,因為佢除咗有一碗大烏冬,另外仲配有兩碗細飯,我同朋友兩份share嚟食啱啱好!而且佢仲有齊前菜、甜品同茶碗蒸,加熱飲又唔洗額外加錢,性價比好高!松葉蟹肉蟹膏飯 🦀🍚蟹肉量多,蟹膏唔腥,好送飯!鮭魚漬飯 🐟🍚鮭魚醃得好入味,烤得好香脆,加埋飯素漬飯,夠飽肚。醬油漬牛舌稻庭烏冬 🐄🍜我平時鍾意食蛋麵多個烏冬,但稻庭烏冬係少有我鍾意嘅烏冬,因為佢比較幼身,無咁彈牙。因為我唔食牛,所以朋友食晒啲牛舌,佢話切簿片嘅牛舌味道唔算好濃,但口感好嫩。沙律 🥗沙律夠晒清新開胃!前菜 🍽️ 前菜係調咪調得好好嘅海蜇,就咁食定送飯都好正!茶碗蒸🥚蛋滑唔老,而且好足料,推!甜品🍡至於甜品就係抹茶蕨餅一件,朋友話抹茶味足!我哋仲叫咗季節
💰$118
午市定食 🍱
松葉蟹肉蟹膏飯 🦀🍚
蟹肉量多,蟹膏唔腥,好送飯!
鮭魚漬飯 🐟🍚
鮭魚醃得好入味,烤得好香脆,加埋飯素漬飯,夠飽肚。
醬油漬牛舌稻庭烏冬 🐄🍜
沙律 🥗
沙律夠晒清新開胃!
前菜 🍽️
前菜係調咪調得好好嘅海蜇,就咁食定送飯都好正!
茶碗蒸🥚
蛋滑唔老,而且好足料,推!
甜品🍡
至於甜品就係抹茶蕨餅一件,朋友話抹茶味足!
我哋仲叫咗季節推介餐牌上嘅壽司同飲品,因為佢一上枱就全部擺晒一齊,所以我都唔肯定邊款就知係邊款,所以下面我就淨係列出佢哋嘅價錢啦。總括而言,每款壽司都鮮味十足,無一款係有腥味,佢嘅壽司飯,唔算太大嚿,但魚就好大塊,所以計落其實都幾抵食㗎 !個人最推介就一定係海鰻壽司,而其次就係見可愛的鯖魚壽司啦!
💰$38
石坦鯛壽司 🍣
沙丁魚壽司 🍣
💰$32
Oreo冰冰樂 🥤
最後就係呢一杯Oreo冰冰樂,唔好以為佢係Oreo就會好甜呀,其實甜度適中,碎沙狀嘅冰粒好好咬,夏天飲一定消暑又解渴!