2025-05-31
今晚同朋友去咗荃灣川龍街食串燒,間餐廳叫做燒烤堂,主打多款串燒,有日式、西式、港式乜都有,選擇超多,真係好難揀呀 😆!🍢 串燒部份真係好精彩,上菜速度超快,啱晒啲肚餓人!每次食串燒我都一定會叫牛舌同雞翼,今次都無失望。- 鹽燒雞中翼真係外脆內嫩,咬落去仲好Juicy,香味十足,係我今晚最鍾意嗰串,推介!- 牛舌係呢度嘅招牌之一,有兩款我都試咗: - 中切鹽燒牛舌芯,牛味勁重,鹹香味好突出,好有層次; - 厚切鹽燒牛舌拖羅,咬落去好爽脆,外層微脆內裏彈牙,真係夠晒過癮~—🌀 「手工心機卷物」系列真係想比掌聲👏,創意十足!- 牛油果豚肉卷:外層豚肉煎到香噴噴,入面包住牛油果,Creamy又清新,口感超match;- 鹽燒豚肉荔枝卷:咬落去有淡淡荔枝香,鹹甜交錯,好特別,令人印象深刻!—🧀 小食方面都有好多驚喜:- 蟹肉芝士最中餅:入面勁多蟹肉,食落去滿滿海味,配上芝士真係好邪惡;- 燒芝士年糕:年糕入面有芝士心,外邊再加芝士醬,一啖落去兩重芝士,好邪但超滿足!—🐚 海鮮都唔輸蝕:- 浜燒日本活北寄貝:燒得香口,北寄貝新鮮彈牙,好有口感;- 麻辣墨魚酥:辣得嚟唔搶味,墨魚彈牙,食完一件想
- 牛舌係呢度嘅招牌之一,有兩款我都試咗:
- 中切鹽燒牛舌芯,牛味勁重,鹹香味好突出,好有層次;
—
🌀 「手工心機卷物」系列真係想比掌聲👏,創意十足!
🧀 小食方面都有好多驚喜:
🐚 海鮮都唔輸蝕:
- 浜燒日本活北寄貝:燒得香口,北寄貝新鮮彈牙,好有口感;
- 麻辣墨魚酥:辣得嚟唔搶味,墨魚彈牙,食完一件想再食;
- 雞皮墨魚滑:雞皮煎得香脆,墨魚滑入面仲有粒粒墨魚肉,食得出真材實料!
—
- 蜜糖燒菠蘿:甜甜地又多汁,燒完之後香味更突出;
- 黑糖燒菠蘿:外層黑糖凝固咗,好似食緊冰糖葫蘆咁,但入面係熱辣辣嘅菠蘿,對比感超正!
—
🔥 呢間餐廳仲有個超貼心嘅位,就係佢哋枱面有個預熱爐,啲串燒放上面可以keep住熱辣辣,慢慢食都唔怕凍晒。
🍻 飲品方面,sapporo啤酒而家做緊買一送一優惠,食串燒配返支凍啤,真係perfect!