2016-07-02
英倫簡約的風味西餐要食有體面嘅西餐,有浪漫嘅情景,柔和嘅光線,舒適嘅音樂,不一定要去什麼什麼高級嘅餐廳,然後用一筆好大嘅錢(用完自己都覺心痛嘅數目)。其實又經濟又體面嘅西式餐廳依家都可好容易甘攞到。嚟到呢間餐廳,一入去感覺有點英倫風,兩邊牆都用了類似紅磚牆嘅設計,牆壁上掛了幾幅圍住克色相框嘅克白畫,門口的一邊,裝上了麻質嘅海報,旁邊還有古式風味嘅白色鐘。枱上鋪著克白色嘅格仔枱布,上面放著餐墊同透明的玻璃杯,感覺頗有情調的。對面枱人還未到,但是給我留意到對面有一個銀色嘅酒桶放上一束鮮花,應該是男生准備送給女生嘅一份甜蜜,由餐廳幫忙安排,如虎添翼。餐廳除左有菜單可以自由配搭食物之外,還有set dinner 的,每晚均有3個選擇可以選。套餐內有頭盤,餐湯,主食,甜品以及餐茶。今次我們選擇了自由配搭。先來一個鮮蠔黑松露忌廉湯。餐湯一奉上已經聞到很強烈嘅黑松露味道,飲落味道都很重。配搭鮮蠔很特別,蠔嘅味道淡淡發出鮮味,還吃到蠔有一種酸酸嘅味道,應該是經過特別嘅處。整個湯配合得不錯,很新穎嘅配搭。主菜選了--鵝肝牛柳。鵝肝很厚身,外面不算煎得很焦,內裏食落質感剛好,不會太軟身,亦不會太油膩,油脂