2021-09-13 1471 浏览
一路都聽聞呢度嘅點心好出名,終於可以喺晚市黎試一試!的確名不虛傳,齒頰留香!👍🏻西班牙紅蝦水晶餃有一隻紅蝦另上,蝦肉鮮甜美味,匙羹下有濃濃嘅蝦汁,配上九重塔嘅淡淡香氣,非常建議大家一啖食哂!而水昌餃內既蝦肉更加出色,同樣有原隻蝦肉,彈牙豐腴。👍🏻水晶大蝦球原隻大蝦,蝦頭要用巨型去形容。蝦肉分割咗出嚟去烹調,蝦米同蝦頭則用咗椒鹽方法,一菜兩味爽甜水晶皮非常薄。👍🏻豉油王鮑魚開頭感覺豉油王嘅煮法會相對上比較普通,但係呢間餐廳煮落鮑魚度味道卻升華咗好多,$138一隻五頭鮑,大過半隻手掌,小編覺得都值得一試。👍🏻鮑魚酥另一道鮑魚嘅菜式,酥皮鬆脆可口,不油不膩。酥皮上有蘑菇粒蘿蔔粒,增添左口感。鮑魚帶有適量嘅醬汁,但係完全冇影響到酥皮!餐廳更加利用青瓜做咗一個模仿提子嘅小拌碟,精巧細緻。👍🏻鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅鹹蛋黃味好出,啖啖蛋黃碎鋪面。竹炭既味道比預期中濃厚,蘿蔔絲濕潤帶點微爽!👍🏻蝦膠煎釀帶子超級精緻嘅菜式,裏面夾雜着帶子同蝦膠,薄脆既外皮,炸粉完全冇過量。鋪面既鹹蛋黃碎帶來咸香。👍🏻拉絲雪燕流沙煎堆又係一款比較少見嘅點心,煎堆口感煙韌,奶黃流心爆棚,入口順滑微蕩。雪燕清甜,滿瀉。唯煎堆下

👍🏻西班牙紅蝦水晶餃

👍🏻水晶大蝦球

👍🏻豉油王鮑魚

👍🏻鮑魚酥

👍🏻鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅

👍🏻蝦膠煎釀帶子

👍🏻拉絲雪燕流沙煎堆
又係一款比較少見嘅點心,煎堆口感煙韌,奶黃流心爆棚,入口順滑微蕩。雪燕清甜,滿瀉。唯煎堆下墊有青瓜,令外皮有份青草香,見仁見智。

👍🏻👍🏻餐廳連茶葉都非常講究,選用英記茶莊,茶香較醇亦夠濃。

👍🏻👍🏻餐廳環境圍繞着好多花花,好似置身於另一個地方咁樣~