Park café

2020-12-16 3979 浏览
今日為慶祝朋友生日。特別訂咗枱食下午茶。因為這裡有聖誕主題下午茶,還可以有75折,所以都想試一次。這間酒店前堂職員都有禮。但餐廳職員就服務就有待改善。由入去開始,職員就好似酒樓帶位一樣。放低你就算數。直至我們表示想點餐,才有人介紹一下。不過如果想坐得舒服,就可以考慮這間,因為根本無客。我們3點多進來,到差不多接近5點,餐廳除咗我哋兩個客之外,係再無其他客。唔知係疫情關係?還是缺乏宣傳?但我想講疫情下有些有質素嘅酒店,都依然係可以做到Full House。只有我哋兩個客,但職員好似消失曬一樣⋯究竟想唔想做生意?講返今次用餐體驗:兩人比一人Set平啲嘅。平日都係平啲,這些都係香港餐廳一般做法。我哋今次加咗$38升級,可以加一個或兩個都可以。我哋就加兩個,試曬兩款升級甜點。這張飲品List上每人可選擇一款飲品。我就選擇熱飲,因為可以加水再飲。雖然咖啡廳提供香草味嘅清水,但都想試吓花茶。我點了洛神花果茶。的確幾滿意,茶味較濃和夠熱。但中間都有個小插曲,就係想叫職員加水時,那位職員好似發緊夢,不斷加水,令水浸曬出嚟,那些水還是熱水呀。有小朋友就很危險。根本大家都唔心急。真係好低級錯誤。這個就係花
講返今次用餐體驗:

洛神花茶

花花世界下午茶

這個就係花花世界嘅擺盤了。普通擺盤無咩裝飾⋯將所有鹹甜點放晒上盤上就完成
這個下午茶-Scone好乾⋯只提供了茶餐廳像外賣提供的果醬。我實在好反感。這裡真係唔似一間酒店招待。
上層鹹點

這是上層鹹點的食物。每個食物都有點花的東西配合主題。蟹殼都算滿意。熱狗個包太乾身
下層甜點

下層甜點好多做型都幾好。很多花做型的東西,其實質感像紙,全部都可以食用。其實我都沒有深究這些甜品是什麼名堂,因為身邊找個人都無⋯⋯

最後的終極甜品
疏乎厘+朱古力雪糕
窩夫+雲呢拿雪糕

兩個總共加了$76。變成了兩個尊尚下午茶。老實講我吃的窩夫都幾好食😋雪糕都幾正,但如果可以再選擇,我應該唔會加錢。因為我覺得成個餐都唔係好「尊尚」。這裡星期六、日會有下午茶自助餐,好似大約$200多元一位。我應該唔會再試。這裡只適合做自助餐。因為唔需要職員都可以。這個價錢高級點都可以食到。
2020-12-09
庆祝纪念