2018-03-01
好難得外出工作早收工,呢個時候最啱搵d 平日要排隊既野食試下😆,腦海中立即諗起呢個古早蛋糕。去到見有幾個人排緊,雖然唔係好知咩名堂,不過有理無理排住隊先再研究。一路排一路睇d 評價真係好壞參半,有d 話好普通似紙包蛋糕,有d 就話無芝士味。個心洧一洧諗緊好無走人。不過見佢啱啱開張,排兩粒鐘都有人排,而家應該唔使點等~咁試一次都無損失既。等左15分鐘,就聽到"鈴鈴鈴鈴鈴聲", ~~蛋糕出爐喇!每次出爐有兩底蛋糕,原味同流心芝士。目測一底大約切到十件,每人限買兩盒,唔怪得之前要排餐死。不過佢個蛋糕望落又真係幾似枕頭😆,其實一盒都幾大舊。最後買左流心芝士味($60),一拎番屋企立即開箱😍拎到番黎好似有小小縮水,不過都仲係好大舊。開頭切左個邊位黎食,食唔到有芝士味,不過個蛋糕真係好鬆軟,勁有彈性,而且蛋香味濃。佢個密度好高,食落好飽肚,唔會係一陣風果種。但啱啱食呢一角味道應該接近原味,感覺就真係會比較普通,好彩無買原味。側面其實都幾多芝士,但唔可以用流心黎形容。✨底部既芝士最多,但其實已經係凝固變硬了,不過就咁切黎食芝士味都幾香濃。✨再食多件,今次食到芝士味喇,食落咸咸香香夾雜住蛋香味,又唔會
等左15分鐘,就聽到"鈴鈴鈴鈴鈴聲", ~~蛋糕出爐喇!
😍
拎到番黎好似有小小縮水,不過都仲係好大舊。
側面其實都幾多芝士,但唔可以用流心黎形容。
✨再食多件,今次食到芝士味喇,食落咸咸香香夾雜住蛋香味,又唔會覺得甜,其實真係幾好食。我覺得芝士味比起原味感覺特別好多,連平時唔鍾意食芝士既老豆都讚😆。
芝士蛋糕
✨未食之前,仲以為個蛋糕會好細,質地輕飄飄。但原來個SIZE都幾大, 食落係好飽肚好實在,有種細個食阿媽整果種家庭式蛋糕既感覺,整體以$60黎講其實係幾抵食, 不過用"流心"兩個字確係有點捉蟲, 當普通芝士蛋糕其實係OK的