2016-05-04 1341 浏览
半熟蛋糕來港已經有一陣時間,我記得一開始嘅時候大排長龍,好早就賣晒所有嘅蛋糕,所以一直都冇機會試。直到近排行行下誠品,原來呢到都有得半熟蛋糕。諗住妹妹就黎生日,而且人都唔算多,今年嘅生日蛋糕就係到買啦!蛋糕嘅款式比我想象中多,最後簡左妹妹中意食嘅芒果。店員有乾冰俾我keep住蛋糕嘅溫度,盒上都有保存方法。香芒芝士流心蛋糕($138)外表係一層芒果啫喱,中間係滿滿嘅芒果,下面係芝士蛋糕,中間是流心的芒果芝士。首先,食落去充滿濃濃嘅芒果味,不單是上層的啫喱,連下面的蛋糕都係芒果味。上層啫喱十分厚,每次食都可以試到啖啖果肉,酸酸甜甜的配上芝士蛋糕,唔會覺得膩。反而仲有清新的水果味。蛋糕口感分明,上層芒果啫喱清爽,下層係比較軟滑,加上中間更有啲流心,口感豐富。下面的芝士蛋糕同流心的味道係一樣嘅,只係質感的分別。外層嘅蛋糕係一般的芝士蛋糕,比較實。而流心好似醬咁比較軟。而味道有淡淡的芒果味,但同上層嘅啫喱對比之下,芒果味唔算好突出。可以見到滿滿嘅芒果舖係蛋糕上面。外層是較硬的芝士蛋糕,中間是流心,下面仲有一層蛋糕底。蛋糕更加附有餐具,十分貼心。總括而言,呢個蛋糕味道不錯,有滿滿的芒果。而且口感豐
蛋糕嘅款式比我想象中多,最後簡左妹妹中意食嘅芒果。
店員有乾冰俾我keep住蛋糕嘅溫度,盒上都有保存方法。
香芒芝士流心蛋糕($138)
可以見到滿滿嘅芒果舖係蛋糕上面。
外層是較硬的芝士蛋糕,中間是流心,下面仲有一層蛋糕底。
蛋糕更加附有餐具,十分貼心。
總括而言,呢個蛋糕味道不錯,有滿滿的芒果。而且口感豐富,十分特別,我之前冇食過。唯一可以更進步係蛋糕的賣相比較普通。
期待下一次試佢嘅不同口味。
2016-02-05
外卖自取