2017-08-21 139 浏览
踏入八月,是我生日的月份,飯局一個接一個細妹知道我最喜愛食鐵板燒,所以精挑細選左呢間~心鐵板燒作為我慶生的第一餐我們訂了7:30pm的枱,店員安排了我們坐最入的那張吧枱,直望便可清晰地欣賞到維港漂亮的夜境一邊欣賞廚師的表演, 一邊享受美食,很滿足我哋揀咗個鐵板燒特選2人套餐, 頭盤是火焰吞拿魚腩配北海道螺肉沙律紅莓汁, 擺設十分精美, 吞拿魚腩燒到好香口,有豐富嘅魚油, 北海道螺肉沙律味道清新,配個紅莓汁酸酸甜甜,很開胃餐湯方面我揀咗龍蝦湯,細妹就揀咗黑松露蘑菇湯, 令人意想不到嘅就係眼前嗰兩壺鐵壼,係用嚟裝住啲餐湯 廚師將兩隻蝦喺鐵板上煎熟咗之後,加落我個龍蝦湯度, 即時覺得自己著數咗龍蝦湯非常濃郁, 很鮮甜,廚師喺碗湯上用忌廉寫咗個心字,非常細心, 加埋個蝦肉一齊飲, 口感非常豐富另外個黑松露蘑菇湯就非常之足料, 有粒粒嘅蘑菇肉同帶有黑松露嘅香味, 加埋個意大利多士一齊享用,感覺上好似食緊西餐咁 食完頭盤加埋飲完個湯之後就來到海鮮正式出場喇 首先是翡翠鮑魚配柚子醋汁, 廚師非常熟手,手起刀落咁樣將鮑魚嘅內臟切開, 鮑魚煎得熟度啱啱好, 入口香口煙韌彈牙,配埋個柚子汁同啲菊花瓣一齊享
踏入八月,是我生日的月份,飯局一個接一個

一邊欣賞廚師的表演, 一邊享受美食,很滿足

食完頭盤加埋飲完個湯之後就來到海鮮正式出場喇

首先是翡翠鮑魚配柚子醋汁, 廚師非常熟手,手起刀落咁樣將鮑魚嘅內臟切開, 鮑魚煎得熟度啱啱好, 入口香口煙韌彈牙,配埋個柚子汁同啲菊花瓣一齊享用, 即時帶走油腻嘅感覺
本身個套餐係配西班牙紅蝦,但龍蝦控嘅我揀咗加多$300要一隻新鮮嘅龍蝦
睇住廚師將隻仲郁緊嘅龍蝦按住係鐵板上度燒,好似好殘忍咁
所以我會好好享用令到佢死得值得😅
龍蝦肉每人分到四舊,
一入口,滿口鮮甜味,肉質彈牙香口

成晚第二期待嘅牛舌心出場
牛舌燒到五成熟,入口即融, 非常香滑, 肉汁豐富
, 廚師調配到鹹味啱啱好, 不需要點任何醬汁, 如果你本身比較重口味,碟邊仲會有啲海鹽比你自己調味

和牛肉眼心, 我哋要求五成熟, 廚師煎完後將肉放喺茄子上吩咐我哋食完啲肉先食啲茄子,牛肉鮮嫩多汁,材料應該很新鮮

美國肉眼薄燒, 中間包住咗啲潰物同牛蒡,甜甜地,都不錯
食完啲主食後,仲有一啲季節野菜,比你清一清新個口腔,之後就輪到我食鐵板燒最鍾意食嘅炒飯, 呢個炒飯名叫做小女子炒飯, 最初我同細妹講係咪因為廚師係女仔所以就叫小女子炒飯? 跟住問咗廚師,佢話都可以咁講,但小女仔嘅意思係等於醃製過嘅白飯魚
笑死大家🤣🤣
呢個炒飯炒得粒粒分明, 很有鑊氣
而且廚師會問你要唔要葱,好細心, 雖然炒飯很好食, 但因為嗰套餐用料豐富,所以都到最後只係食到半碗

最後甜品可以揀雪葩口味, 我哋揀咗柚子味雪葩, 旁邊仲有個反烤蘋果撻, 味道不會偏甜, 酸酸甜甜嘅柚子雪葩為我哋嘅口腔清新一下, 為呢一餐豐富嘅晚餐畫上完美嘅句號
呢度服務員殷勤細心, 雖然係食鐵板燒,可 能是抽氣方面設施做得很好,所以食完都唔會有一身嘅油煙味,值得一讚