2024-05-10 28 浏览
可以一邊遠眺維港海景,一邊品嚐鐵板燒,仲可以欣賞廚師廚藝,開心!選擇左特選二人鐵板燒套餐,‼️而家仲做緊電話預訂有9️⃣折優惠‼️前菜有野菜沙律同南瓜蟹肉蓉,後者仲有濃郁洋蔥味。湯品三選一,我揀左松露蘑菇湯,好香好滑!松露味好夠但唔會太搶,平衡得唔錯。✨鱈場蟹先品嚐原味,味道鮮甜,肉質實淨;另一食法係係蟹肉上塗上蟹膏,當中仲加入牛油,令整件事更香口,好邪惡😆✨甘鯛魚配忌廉豬骨汁以油浸泡魚表皮位置,令薄薄一層魚鱗炸至豎起,非常脆身,魚肉則非常嫩滑。配上忌廉豬骨汁,好creamy。✨鵝肝漢堡 以荷葉包包住鵝肝。鵝肝非常甘香,加上黑醋減輕油膩感。荷葉包底煎先至金黃香脆,整體味道不錯。✨日本A4伊滕和牛厚燒/肉眼薄燒配梅漬蕃茄脂肪細膩均勻,口燒牛咬落滿滿肉汁,幾乎入口即溶;肉眼薄燒一樣香口,裡面包住牛蒡,幾特別。可以選擇蘸上芥末,旁邊嘅梅積蕃茄可減低油膩感。✨櫻花蝦高菜漬炒飯櫻花蝦及高菜令整體顏色鮮艷。以沙律醬取代油去炒飯,飯粒香口分明之餘亦減少整體油膩感。上面仲加上一隻完美太陽蛋☺️最後再有炒野菜同甜品。甜品我揀咗自家製奶凍好香滑,而且唔會太甜,喜歡!仲有焦糖脆多士,勁邪惡☺️

前菜有野菜沙律同南瓜蟹肉蓉,後者仲有濃郁洋蔥味。

✨鱈場蟹

✨甘鯛魚配忌廉豬骨汁

✨鵝肝漢堡

✨日本A4伊滕和牛厚燒/肉眼薄燒配梅漬蕃茄

✨櫻花蝦高菜漬炒飯

最後再有炒野菜同甜品

2024-05-06
用餐时段
📍地址: 尖沙咀亞士厘道17-19號18樓✿😋味道😋:4/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:5/5✿👀賣相👀:5/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Dinner 19:00 ↞ ✦✧ 呢間樓上鐵板燒位於,位於尖沙咀旺區,而且餐廳小小位置可以睇到維港景色,餐廳雖地方細小,只有 3兩張鐵板燒長枱,而且一間私人房,但擁有自己魚缸。—————————————————————🍴❝鐵板燒特選二人套餐❞ $2280🍴❝Teppanyaki Special Set (For 2 Person)❞ $2280─═★:;*─═☆:;* 前菜 appetizer ─═★:;*─═☆:;*☞ 野菜沙律、南瓜蟹肉蓉☞ Wild Vegetable Salad & Pumpkin and Crabmeat Puree↠ 前菜嘅蟹肉南瓜蓉以心形做擺盤,入邊加咗洋蔥同埋蟹肉,不過如果冇洋蔥會好啲。─═★:;*─═☆:;* 餐湯 Soup ─═★:;*─═☆:;*☞ 法式龍蝦湯☞ French Lobster Bisque↠ 龍蝦湯上面畫咗「心」字點綴,佢喺用一個壺煮滾咗再倒入碗,雖然龍蝦肉都彈牙,湯咸度適中,但略欠
📍地址: 尖沙咀亞士厘道17-19號18樓

✿💰價位💰:3/5

↠⏰時段:Dinner 19:00 ↞

—————————————————————

🍴❝鐵板燒特選二人套餐❞ $2280

☞ 野菜沙律、南瓜蟹肉蓉

野菜沙律&南瓜蟹肉蓉

☞ 法式龍蝦湯
☞ French Lobster Bisque

↠ 龍蝦湯上面畫咗「心」字點綴,佢喺用一個壺煮滾咗再倒入碗,雖然龍蝦肉都彈牙,湯咸度適中,但略欠一點鮮味。

法式龍蝦湯

─═★:;*─═☆:;* 主菜 Main Course ─═★:;*─═☆:;*

☞ 黃金大虎蝦
☞ Golden King Prawn

↠ 大虎蝦擺盆還好,師傅將佢拆件,但肉質碼
不算鮮嫩,仲搭配了鹹蛋王汁做黃金,十分惹味,而且蟹腳將佢煎到脆口,用嚟送酒就啱啱好。

黃金大虎蝦

☞ 甘鯛魚配忌廉豬骨汁
☞ Horsehead Fish w/ Cream and Pork Bone Juice

↠ 甘鯛魚經過鐵板燒之後,魚鱗都食埋,煎到佢脆嘅狀態,外層喺金黃酥脆,而魚肉嘅肉質都鮮嫩,連埋忌廉豬骨汁一齊食,口感更加豐富。

☞ 北海道帆立貝配脆蝦醬
☞ Hokkaido Scallop w/ Shrimp Chill Sauce

↠ 帆立貝食落爽口,不過略嫌唔夠新鮮,另外配上香辣惹味嘅日本脆蝦醬,雖然唔係自家製,但係夠老實,唔會刻意加少少嘢話係自家製;但另一方面上面嘅三文魚籽都係唔夠新鮮,上碟嘅時候比較塔。

☞ 日本A4伊滕和牛厚燒,肉眼薄燒配梅漬蕃茄
☞ Japanese A4 Wagyu Tenderloin & Wagyu Beef Tongue w/ Plum Juice Tomato

↠ 和牛肉質嫩滑,脂肪分佈均勻,入口即溶,肉汁豐富;而肉眼薄燒,入邊加咗昆布同埋牛蒡,食落口感昇華。

日本A4伊滕和牛厚燒&肉眼薄燒配梅漬蕃茄

☞ 櫻花蝦高菜漬炒飯
☞ Fried Rice W/ Sakura Shrimp

↠ 呢個炒飯好出色,用咗秋田米+原隻太陽蛋+葱粒+日本櫻花蝦+高材漬,炒飯入口乾爽,粒粒都分明。

☞ 炒什菜
☞ Fried Vegetables

炒雜菜

─═★:;*─═☆:;* 甜品 Dessert ─═★:;*─═☆:;*

☞ 特色甜品 & 日式雪糕
☞ Special dessert with Japanese ice cream

甜品方面呢間餐廳真係特別用心,事前book枱可以指定同餐廳要求畫某啲公仔,就可以畫到喺甜品碟上面,特別嘅節日佢哋都有特別嘅安排;甜品碟配上即場製作焦糖多士兩塊,另外仲有幾款甜品可以選擇,例如師傅自家製嘅牛奶奶凍、或者日本開心果雪糕。

自家製牛奶奶凍&開心果雪糕

❁不過總結而言,餐廳的確用心搭夠,不過食材方面就相對唔算太新鮮,而且CP值唔算太高。

黃金大虎蝦
日本A4伊滕和牛厚燒&肉眼薄燒配梅漬蕃茄
自家製牛奶奶凍&開心果雪糕
  • 日本A4伊滕和牛厚燒
  • 肉眼薄燒配梅漬蕃茄
2024-03-25 85 浏览
生日月繼續食食食, 今次同好姊妹揀左E間位於尖沙咀亞士厘道既鐵板燒, 可以望住靚靚海景邊食飯真係好正! 今次我地揀左鐵燒精選套餐,只需人均$890, 相當高cp! ✨️沙律及餐湯前菜方面有兩款, 一個係沙律, 食落新鮮爽脆, 而另一個就係蟹肉南瓜蓉, 食落甜甜地幾好味!餐湯有三款款, 我地揀左一款係黑松露蘑菇, 第二個係龍蝦湯, 龍蝦湯質感濃稠, 味道濃郁鮮味黑松露蘑菇飲落有一粒粒嘅磨菇碎粒, 增添口感 ✨️大虎蝦配蕃茄辣汁蝦肉爽彈鮮味, 蝦頭入面仲有蝦膏, 配上微辣嘅蕃茄汁,食落開胃惹味✨️大連鮑魚配脆蝦醬鮑魚爽滑彈牙, 配搭脆蝦醬除左令口感更豐富, 仲令鮮味提昇 ✨️石班柳配他他醬石班魚柳外皮經煎香後口感微脆, 石班魚柳口感嫩滑, 啖啖肉, 配搭他他醬同食更滋味 ✨️特級牛柳配梅漬蕃茄特級牛柳我地點左5成熟, 師傅已經調好左味, 入口軟熟juicy, 牛味濃郁, 旁邊仲有梅漬蕃茄, 開胃之餘同時又可以清一清味蕾✨️神戶黑豚薄燒配蘋果蓉黑豚肉包住左韓國泡菜, 配搭新穎有趣, 食落酸酸辣辣, 就咁食已經好惹味, 配上清甜既蘋果蓉可以中和番個油膩感, 就咁食蘋果蓉都好好味呢 ✨️櫻花蝦高菜清炒飯及炒什

✨️沙律及餐湯
黑松露蘑菇飲落有一粒粒嘅磨菇碎粒, 增添口感

✨️大虎蝦配蕃茄辣汁

✨️大連鮑魚配脆蝦醬
鮑魚爽滑彈牙, 配搭脆蝦醬除左令口感更豐富, 仲令鮮味提昇

✨️石班柳配他他醬

✨️特級牛柳配梅漬蕃茄

✨️神戶黑豚薄燒配蘋果蓉

✨️櫻花蝦高菜清炒飯及炒什菜
食到差唔多就係到炒飯同炒雜菜出場嘅時間, 飯粒炒得夠乾身,粒粒分明, 上面仲有一隻太陽蛋, 蛋液同炒飯混合同食更美味

✨️開心果雪糕配焦糖脆多士
甜品除左有雪糕仲有車車最愛嘅焦糖脆多士, 甜甜脆脆嘅多士沾上開心果雪糕, 為豐富嘅晚餐劃上完美嘅句號!
2024-03-17 87 浏览
《心鉄板燒 - 尖沙咀》近排都會成日見我周圍食好西,因為生日月丫嘛☺️今次同車車 @kchelseapy 又去左食鐵板燒😉今次呢間餐廳位於亞士厘道既大廈入面,望住靚靚海景食飯真心係覺得好爽好滿足😌今次我同車車性格比好高既鐵燒精選套餐,人均$890有齊沙律、餐湯、鐵板海鮮、主菜、食鐵板燒必有既炒飯同炒什菜同埋甜品🍮食物既種類都幾多,絕對夠飽☺️💁🏻‍♀️野菜沙律及餐湯睇得出餐廳花咗心思喺第一道菜度,用蟹肉南瓜蓉砌成咗一個心心型嘅小菜,連沙律上面嘅玉子燒都有佢哋餐廳個名,沙律食落新鮮同埋幾開胃,餐廳方面我同車車各自揀咗一款唔同嘅,我鍾意黑松露蘑菇嘅味道,所以必然係要從松蘑菇湯👍🏻質地好濃稠,飲得到蘑菇嘅香濃,絕對係蘑菇湯愛好者必選之一💁🏻‍♀️大虎蝦配蕃茄辣汁師傅製作大虎蝦嘅過程我哋全程直擊住,蝦嘅肉質彈牙而且鮮味,蝦頭部份有蝦膏可以一併食埋,配上微微香辣嘅蕃茄汁,食落幾開胃,師傅將蝦腳都煎到脆卜卜,可以一併食埋💁🏻‍♀️大連鮑魚配脆煆醬接住落嚟就係食鮑魚嘅時間,鮑魚嘅海水味重,我個人覺得同個脆蝦醬嘅味道好夾,雖然呢度菜個重點係鮑魚,但係我覺得個脆蝦醬完全係意料之外好食,鮑魚滑彈牙,本身已經帶有鹹香
《心鉄板燒 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️野菜沙律及餐湯

💁🏻‍♀️大虎蝦配蕃茄辣汁

💁🏻‍♀️大連鮑魚配脆煆醬

接住落嚟就係食鮑魚嘅時間,鮑魚嘅海水味重,我個人覺得同個脆蝦醬嘅味道好夾,雖然呢度菜個重點係鮑魚,但係我覺得個脆蝦醬完全係意料之外好食,鮑魚滑彈牙,本身已經帶有鹹香味,好滿足😌

💁🏻‍♀️石班柳配他他醬

接住落黎既都係海鮮,軟滑既石班魚塊經過煎香後外皮微脆又帶點煙韌,旁邊有件醃漬咗嘅蕃茄乾,有助為魚肉提鮮,再點上特製既他他醬後,味道會更加香濃

💁🏻‍♀️特級牛柳配梅漬
我終於到左主菜啦,我同車車一人一款菜式share食,特級牛柳咬落軟熟無渣,五成熟就最啱不過了,廚師已經為牛肉輕輕調味,唔洗再額外點醬汁,食完再食埋粒梅漬蕃茄就啱曬

💁🏻‍♀️神户黑豚薄燒配蘋果蓉

另一個主菜我地揀左黑豚肉薄燒,個人覺得口味比牛柳更加濃郁重味,豚肉包住左韓國泡菜,味道辣辣地,配上清清地既蘋果蓉可以中和番油膩感,好創新既配搭

💁🏻‍♀️樱花蝦高菜漬炒飯及炒什菜

最後一道菜當然係炒飯同炒雜菜,師傅喺我哋面前用鐵板炒飯,可以睇到佢既手勢之餘,個香味爆發出黎都的確係會令人胃口大開,飯炒得夠乾身,粒粒分明而且帶有油香,櫻花蝦為個飯帶出左另一層鮮味同口感,而最正嘅一定要改面頭嗰個荷包蛋,蛋汁混和埋炒飯一齊食簡直係完美嘅配搭;而炒什菜既味道清新又爽口,芽菜爽脆得黎又清甜,食完個炒飯之後清清味蕾就最好不過

💁🏻‍♀️開心果雪糕配焦糖脆多士

甜品方面,師傅都好用心去製作,超開心嘅係竟然有開心果雪糕可以選擇,個焦糖多士即場製作,脆卜卜用嚟點雪糕就最夾啦,開心果雪糕唔算太甜,奶味較重,仲食到粒粒嘅果仁☺️最開心嘅係店員喺碟上面畫咗兩隻好可愛嘅公仔俾我哋😊睇得又食得
2024-03-11
2024-02-11 152 浏览
位於尖沙咀亞士厘道的「心鉄板燒」一直都在我的探店名單上,今晚終於相約了好友一齊探店。餐廳有無敵海景,門口佈置優雅,有吧枱,餐枱座位,可以近距離欣賞師傅👨🏻‍🍳手藝,又可以和師傅互動,氣氛感覺良好🔺鐵板燒特選二人餐|$𝟐𝟐𝟖𝟎/𝟐位🔸野菜沙律/南瓜蟹肉塔:新鮮爽脆沙律菜,配上可愛心型南瓜蟹肉塔,好開胃🔸法式龍蝦湯:龍蝦湯🦞濃郁鮮美,質感濃郁,師傅還在湯上畫上心形🧡,造型的吸睛🔸松露蘑菇湯:口感豐富而濃郁,蘑菇的質地柔軟,口感順滑,帶有微妙的嚼勁,充滿著蘑菇的香氣和松露的深邃風味🔸黄金大虎蝦:大虎蝦肉質鮮嫩,彈牙有嚼勁,黃金大虎蝦還搭配了美味的鹹蛋,十分惹味🔸甘鯛魚配忌廉豬骨汁:甘鯛魚經過燒烤後,魚鱗煎至脆脆的狀態,外層金黃酥脆,內部魚肉則保持著鮮嫩的質地,配搭忌廉豬骨汁後,口感更加豐富🔸北海道帆立貝配脆蝦醬: 帆立貝的口感嫩滑,入口即化,帶有微妙的甜味,配搭香辣惹味自家製脆蝦醬一齊食,真是不得了🔸神戶黑豚薄燒: 黑豚肉在煎烤後,保持了肉質的嫩滑焦香,搭配爽口微辣的泡菜,絕佳的組合🔸日本A4伊藤和牛厚燒 & 肉眼薄燒: 厚燒🥩肉質嫩滑,脂肪分佈均勻,帶有豐富的霜降紋理,肉汁爆滿;肉眼薄燒,

🔺鐵板燒特選二人餐|$𝟐𝟐𝟖𝟎/𝟐位

🔸日本A4伊藤和牛厚燒 & 肉眼薄燒: 厚燒🥩肉質嫩滑,脂肪分佈均勻,帶有豐富的霜降紋理,肉汁爆滿;肉眼薄燒,肉味香濃

🔸櫻花蝦高菜漬炒飯🍚: 炒飯炒得粒粒分明,配上香氣十足的櫻花蝦,感香的高菜漬,上枱時師傅會煎一隻荷包蛋放上飯面,蛋漿流入炒飯,令味道更升華

🔸炒什菜:炒什菜可解解油膩感

🔸甜品:焦糖酥脆的多士,配上雪糕,為這一餐畫上完美句號,仲有超靚嘅手繪圖案,打卡一流

日本A4伊藤和牛厚燒

南瓜蟹肉塔
松露蘑菇湯
神戶黑豚薄燒
3天前 0 浏览
先來前菜有野菜沙律同南瓜蟹肉蓉。湯品我揀左龍蝦湯,好濃滑,龍蝦味好突出。鱈場蟹 - 兩款食法,第一款係品嚐原本嘅鮮味;另一款係蟹肉上塗上蟹膏同牛油,兩者各有吸引之處。甘鯛魚配忌廉豬骨汁 - 魚肉則非常嫩滑,鱗片一層則炸至非常脆身,口感一流,非常美味。鵝肝漢堡 - 以荷葉包包住鵝肝。鵝肝非常甘香,加上黑醋減輕油膩感。荷葉包底煎先至金黃香脆,整體味道不錯。神戶黑豚厚燒/ 豚肉薄燒配蘋果蓉 - 黑豚厚燒肉嫩多汁;薄燒豚肉包住泡菜,口感爽脆,而且少少辣幾惹味。怕膩可以配上清新蘋果蓉。櫻花蝦高菜漬炒飯 - 本身已經好飽,但呢度炒飯平凡卻美味,不禁令我食清光。甜品揀咗開心果雪糕配焦糖脆多士,冷熱交融,非常滿足。
先來前菜有野菜沙律同南瓜蟹肉蓉。
湯品我揀左龍蝦湯,好濃滑,龍蝦味好突出。

神戶黑豚厚燒/ 豚肉薄燒配蘋果蓉 -

甜品揀咗開心果雪糕配焦糖脆多士,冷熱交融,非常滿足。

2024-05-06
2024-04-17 20 浏览
尖沙咀呢一間鐵板燒真係超級正,簡直係視覺同味覺嘅雙重享受。望住維港嘅景色,一路嘆住美味嘅鐵板燒,超讚👍👍👍❤️前菜首先係一個豐富沙律菜,同埋開胃嘅螺肉作為前菜🙌❤️比目魚新鮮的比目魚,烹調得剛剛好,肉質鮮嫩🫶鐵板燒令到魚油味出晒嚟❤️A4伊騰和牛厚燒絕對是肉食愛好者的天堂。牛肉的質地非常好,咬下去時鮮嫩多汁。它們將牛肉烹調得剛剛好,不會太生或太老,保持了牛肉的原汁原味。加埋Wasabi食消除咗油膩感👍❤️炒飯米飯炒得鬆散,每一粒都均勻地吸收了各種香料和蔬菜的味道❤️麵豉湯湯底濃郁,以麵豉熬煮而成,質地細膩順滑❤️炒雜菜味道簡單卻美味,並且提供了豐富的營養價值。清一清腸胃❤️甜品係焦糖吐司同埋牛奶布甸 。師傅整得個焦糖吐司好正,甜度控制得啱啱好,牛奶布甸牛奶味好濃郁👍👍

❤️前菜
首先係一個豐富沙律菜,同埋開胃嘅螺肉作為前菜🙌

❤️比目魚

❤️A4伊騰和牛厚燒

❤️炒飯
米飯炒得鬆散,每一粒都均勻地吸收了各種香料和蔬菜的味道

❤️麵豉湯
湯底濃郁,以麵豉熬煮而成,質地細膩順滑

❤️炒雜菜
味道簡單卻美味,並且提供了豐富的營養價值。清一清腸胃

❤️甜品
我最近去了一家鐵板燒餐廳,點了他們的特選套餐,真是物超所值!喺呢度食午餐套餐, $500都有找!😲😲😲🤩前菜螺肉,搭配了沙律菜、蕃茄仔和蟹柳,再淋上香濃的沙律汁,開胃又爽口。🤩大蝦鮮美的大蝦經過燒烤後保持了彈牙的口感😋😋旁邊仲有蕃茄汁點配🤩鵝肝鵝肝的豐潤口感和濃郁的味道,經過鐵板燒煎咗之後更加香👅🤩牛肉薄燒薄切的牛肉經過短暫的燒烤,保持了肉質的嫩滑,每一片都鮮嫩多汁😛😛😛🤩炒飯、漬物和大蜆麵豉湯炒飯唔好以為佢冇乜特別,經過師傅炒之後勁香,好飽都要食晒佢!😀😀麵豉湯同樣有濃郁嘅大蜆味🥰🥰🥰🤩炒什菜食咗咁多油膩嘅食物,食返個炒雜菜就啱晒❤️❤️口感爽脆,炒製得剛剛好,保留了蔬菜的原始風味😋😋🤩甜品焦糖吐司配牛奶布甸,牛奶布甸口感好滑,吐司好脆😉😉這道特選套餐價格為$458,加埋一$500有找,我覺得已喺尖沙咀食過鐵板燒午餐嚟講都係物有所值的🥰🥰🥰

🤩大蝦
鮮美的大蝦經過燒烤後保持了彈牙的口感😋😋旁邊仲有蕃茄汁點配

🤩鵝肝
鵝肝的豐潤口感和濃郁的味道,經過鐵板燒煎咗之後更加香👅

🤩牛肉薄燒

🤩炒飯、漬物和大蜆麵豉湯
🤩炒什菜
🤩甜品
焦糖吐司配牛奶布甸,牛奶布甸口感好滑,吐司好脆😉😉

2024-03-20 13 浏览
上星期生日,朋友帶我來心鉄板燒。本身對鐵板燒興趣不大,但心鉄板燒卻令我完全改觀,只因食物令人非常驚喜,味道十分一流🤤🤤神戶黑豚薄燒是一道非常受歡迎的料理,以優質的神戶黑豚肉製成。豬肉具有細膩的質地和豐富的脂肪,使其非常適合用來製作薄燒。肉片經過嫩化處理,燒烤時保持軟嫩多汁。而且將神戶黑豚薄燒薄燒的口感絕佳,肉質鮮嫩,並且帶有豐富的香味。它的外觀呈現出金黃色的烤痕,讓人垂涎欲滴。此外,燒大啡菇,亦很味美!濃郁香味和肉質飽滿的菇類,質地堅實,口感豐富,內部保持軟嫩,它的風味深濃,可以為整道菜增添豐富的口感。而燒海鮮亦是另一場重頭戲,分別有大蝦、帆立貝和比目魚。大蝦肉質鮮嫩彈牙,帶有海鮮的天然甜味。帆立貝質地嫩滑,味道鮮甜,是許多海鮮愛好者喜愛的選擇。比目魚肉質細嫩,味道溫和,可以搭配各種醬料或調味料增添風味。至於炒什菜在廚師具功架的手法下,經過快速翻炒保持蔬菜的鮮嫩和口感。最後呷上一口甜甜的雪糕,口感順滑具有濃郁的味道,畫上完滿句號!心鉄板燒 (尖沙咀)地址:尖沙咀亞士厘道17-19號18樓

心鉄板燒 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道17-19號18樓
2024-03-09 19 浏览
心鉄板燒 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號18樓神戶黑豚薄燒、大啡菇的組合是一道令人垂涎的前菜。神戶黑豚是日本著名的豬肉品種,以其優質的肉質和細膩的口感而聞名。薄燒的烹調方式使得肉質更加鮮嫩多汁,配上大啡菇的香氣和口感,給人一種豐富而滿足的味覺享受。大蝦、帆立貝、比目魚嘅組合係一道好吸引嘅菜式。大蝦有濃郁嘅海鮮味,帆立貝有鮮甜嘅口感,而比目魚則帶有淡雅嘅味道。呢三種海鮮結合埋一齊,帶嚟一個豐富多樣嘅口感同味覺享受。沙律涼爽清爽的菜品,新鮮的蔬菜搭配上醬料的調味,帶來一份清新的味道。麵豉湯是一道傳統的日本湯品,濃郁而鮮美,可以為整餐帶來一份溫暖的感覺。炒飯配搭櫻花蝦炒製而成,提供豐富的口感和味道,滿足感十足。炒什菜提供豐富的營養和口感,作為整餐的蔬菜搭配,增加整餐的均衡性。甜品睇得岀廚師用心,留意你身上飾物,在送上甜品時畫岀驚喜,笑住圓滿一餐飯。
心鉄板燒 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號18樓

沙律

炒飯配搭櫻花蝦炒製而成,提供豐富的口感和味道,滿足感十足。

炒什菜

甜品
2024-02-29 18 浏览
餐廳以木系設計,每個鐵板燒枱都以高座圍繞,客人享用美食之餘又能一邊打卡,味覺享受之餘亦有視覺衝擊。晚市以套餐為主,其中二人餐更是十分豐富。野菜沙律&南瓜蟹肉塔:兩個前菜都很開胃。法式龍蝦湯:龍蝦湯味道濃郁,有蝦殼焦香,鮮甜幼滑。黄金大虎蝦:海鮮十分新鮮,虎蝦去頭去殼,蝦頭煎至香脆,加上鹹蛋王醬,蝦頭膏豐富鮮味十足,蝦肉彈牙。北海道帆立貝配脆蝦醬:帶子鮮甜無渣,充滿牛油香味,特製脆蝦醬比較鮮味又濃郁,適合喜濃味者。甘鯛魚配忌廉豬骨汁:鯛魚魚皮半煎炸至香脆,配上香滑濃郁豬骨湯,魚肉雪白嫩滑。日本A4伊藤和牛厚燒 & 肉眼薄燒:薄燒牛夾上昆布牛蒡,牛肉味濃郁;和牛更是入口溶化,每咬一下都滲出牛油脂香。櫻花蝦高菜漬炒飯:炒飯添加了似雪菜般的高菜漬,鹹味感較濃,但炒飯爽口。自家製奶凍及焦糖多士:奶凍香滑不太甜;多士入口香脆好味。
野菜沙律&南瓜蟹肉塔:兩個前菜都很開胃。
法式龍蝦湯:龍蝦湯味道濃郁,有蝦殼焦香,鮮甜幼滑。
自家製奶凍及焦糖多士:奶凍香滑不太甜;多士入口香脆好味。
2024-02-27 8 浏览
這間位於尖沙咀的【心鉄板燒】,主打日本鐵板燒,餐廳屬高層,可飽覽尖沙咀的景色,亦可眺望維港。吧枱的設計,可以一邊欣賞師傅烹調的技術,一邊享受美食。野菜沙律/南瓜蟹肉塔沙律菜新鮮開胃;蟹肉塔南瓜味濃郁。大蜆鯛魚湯鯛魚湯呈奶白色,鮮甜魚香味,大蜆無沙。黄金大虎蝦虎蝦新鮮,而且每隻都有手掌般大小,蝦頭煎至焦香,蝦肉彈牙,加上咸蛋王醬更香更邪惡,蝦頭充滿蝦膏鮮味。甘鯛魚配忌廉豬骨汁甘鯛魚鱗煎至香脆,魚肉保持嫩滑,加上香滑濃郁的豬骨汁,魚肉更添鮮味。北海道帆立貝配脆蝦醬帆立貝煎至表面微焦,中間帶點刺身狀,配上濃郁脆蝦醬,更能突顯鮮味。神戶黑豚厚燒、豚肉薄燒配蘋果蓉厚燒黑豚煎至剛熟,肉汁豐富,帶黮油脂甘香,配上蘋果蓉可減輕油膩感;薄燒豚肉包著泡菜,入口帶微酸辣,別有一番風味。櫻花蝦高菜漬炒飯炒飯加了蛋王醬,配上鮮味的櫻花蝦及高菜漬,咸味感較重,表面舖上煎至焦脆的太陽蛋。炒雜菜食返個雜菜平衡一下。焦糖多士配開心果雪糕開心果味濃郁香滑:加上香脆的焦糖多士,為完美一餐畫上句號。
野菜沙律/南瓜蟹肉塔
沙律菜新鮮開胃;蟹肉塔南瓜味濃郁。
大蜆鯛魚湯
鯛魚湯呈奶白色,鮮甜魚香味,大蜆無沙。
北海道帆立貝配脆蝦醬
神戶黑豚厚燒、豚肉薄燒配蘋果蓉
炒雜菜
食返個雜菜平衡一下。
焦糖多士配開心果雪糕
開心果味濃郁香滑:加上香脆的焦糖多士,為完美一餐畫上句號。
2024-02-18 16 浏览
The star of the show was the lively South African abalone, caught right before our eyes, adding a fresh and dynamic element to the experience.Starting with a palate-refreshing salad, we moved on to the impressive South African live abalone. Its generous size, delightful chewiness, and sweet flavor made it a standout dish.The black codfish, featuring silver cod, showcased expert cooking techniques, resulting in a crispy and golden outer layer. The firm and flavorful fish meat, coupled with crispy

The black codfish, featuring silver cod, showcased expert cooking techniques, resulting in a crispy and golden outer layer. The firm and flavorful fish meat, coupled with crispy zucchini, created a delightful blend of textures and complex flavors.
Sake-steamed clams offered plump and sweet clam meat without any sandy texture, complemented by a sweet and fragrant clam soup.
The beef teppanyaki was a highlight, with richly flavored and perfectly seared meat emitting a delightful aroma. Its pronounced oiliness added to the overall flavor.
Towards the end, a spread of fried rice, stir-fried vegetables, pickles, and miso soup delighted our taste buds. The egg fried rice with sakura shrimp stood out as a delightful combination.
For dessert, we indulged in a homemade caramel tofu pudding with caramelized toast. The rich, creamy tofu pudding paired perfectly with the crispy caramelized toast, showcasing the chef's dedication to crafting on-site delicacies that added a special touch to our dining experience.
2024-02-03
2024-02-12 15 浏览
今晚去了尖沙咀一間樓上餐廳「心鉄板燒」食晚飯,我們叫了「鐵板燒特選二人餐 $2,280」,包括:1️⃣ 野菜沙律、南瓜蟹肉蓉🥗 野菜沙律採用新鮮沙律菜,鮮甜爽脆,再加上一件刻有「心」字的玉子燒;南瓜蟹肉蓉 則以「心形」,賣相吸引,相當用心又美味的一道前菜2️⃣ 湯 有三款不同的湯選擇,我們揀選了其中的兩款:🥣 法式龍蝦湯 味道十分之香濃,職員還會幫忙在湯面寫上「心字」,令賣相更吸引🥣 松露蘑菇湯 松露蘑菇湯 十分美味,結合了松露和蘑菇的風味,造出深厚而濃郁的口感3️⃣ 黄金大虎蝦🦐 大虎蝦 鮮嫩而多汁的肉質,而且口感彈牙爽口,再配上鹹蛋調味,令人回味無窮4️⃣ 甘鯛魚配忌廉豬骨汁🐟 甘鯛魚 用鐵板燒方法烹調,肉質豐潤,口感滑嫩,燒烤過程中立鱗形態突出,外層食落口十分之脆口,再配上忌廉豬骨汁,令人垂涎欲滴5️⃣ 北海道帆立貝配脆蝦醬🥢 北海道帆立貝,鮮甜爽口,質地細膩,口感豐富,配上脆蝦醬,更能感受到海鮮的美味6️⃣ 主食有豚肉及和牛選擇,我和朋友各選了一款共享:🥢 神戶黑豚厚燒,豚肉薄燒配蘋果蓉 神戶黑豚厚燒 肉質鮮嫩多汁,油花分布均勻,口感十足;豚肉薄燒則配上蘋果蓉的甜酸味,互相融合,帶來一種獨特的鮮美風味
今晚去了尖沙咀一間樓上餐廳「心鉄板燒」食晚飯,
我們叫了「鐵板燒特選二人餐 $2,280」,
包括:

1️⃣ 野菜沙律、南瓜蟹肉蓉
2️⃣ 湯
有三款不同的湯選擇,我們揀選了其中的兩款:
🥣 松露蘑菇湯
3️⃣ 黄金大虎蝦
4️⃣ 甘鯛魚配忌廉豬骨汁
5️⃣ 北海道帆立貝配脆蝦醬
6️⃣ 主食有豚肉及和牛選擇,我和朋友各選了一款共享:
🥢 神戶黑豚厚燒,豚肉薄燒配蘋果蓉
神戶黑豚厚燒 肉質鮮嫩多汁,油花分布均勻,口感十足;

🥢 日本A4伊藤和牛厚燒,肉眼薄燒配梅漬蕃茄

日本A4伊藤和牛厚燒,肉質細嫩,脂肪均勻分佈,散發出濃郁的牛肉香氣,口感豐富而柔軟;
肉眼薄燒搭配梅漬蕃茄的酸甜風味,平衡了濃郁的牛肉香氣,十分特別,令人回味
7️⃣ 櫻花蝦高菜漬炒飯
🍚 櫻花蝦高菜漬炒飯,櫻花蝦的香脆與高菜漬的酸甜相襯,口感獨特,師傅最後還會加上一隻荷包蛋,正
8️⃣ 炒什菜
9️⃣ 特色甜品配日式雪糕
甜品有自家即埸製作的焦糖多士,及日式雪糕,
最令人開心的是有手繪圖案
2024-02-06 24 浏览
呢間鐵板燒位於尖沙咀,高樓層可以望到好靚嘅維港景色,同事生日一於過嚟同佢慶祝生日,叫咗個商務午市套餐(二人前)$988,呢個套餐包新鮮鮑魚,係即場見到師傅喺魚缸捉上來,絕對超新鮮✨季節沙律沙律菜新鮮爽脆加埋芝麻醬一齊食好夾✨中南非活鮑魚鮑魚肉質相當扎實有口感和嚼勁,肉質非常鮮甜,點埋鮑魚蟹膏汁一齊食,可以增加層次感✨石班柳石班魚肉質細膩,油脂豐富,廚師煎到兩邊金黃,非常香口✨清酒煮蜆蜆肉大大粒,充滿海水味,蜆肉剛剛好熟,加埋清酒味道更鮮甜✨牛肉薄燒火喉控制得,剛剛好,牛肉味比較濃,肉質軟嫩,而油花細緻✨神戶黑豚薄燒豚肉肉汁香濃,包埋泡菜食更惹味✨炒飯鐵板燒炒飯最正係可以炒到粒粒分明,師傅炒到非常乾身,再加上蔥花,紅蘿蔔🥕粒,蛋一齊炒,香味十足,仲有少少飯焦✨炒雜菜用鐵板炒得非常爽脆,食炒雜菜可以清一下之前嘅油膩感✨麵豉湯湯味道唔會太鹹,麵豉湯好香,加上好多日本腐皮,好足料✨焦糖多士配布甸第一次見焦糖多士係鐵板上邊整,可以煎到多士兩邊金黃色,好脆口,布甸奶味香濃

✨季節沙律
沙律菜新鮮爽脆加埋芝麻醬一齊食好夾

✨中南非活鮑魚

✨石班柳
石班魚肉質細膩,油脂豐富,廚師煎到兩邊金黃,非常香口

✨清酒煮蜆
蜆肉大大粒,充滿海水味,蜆肉剛剛好熟,加埋清酒味道更鮮甜

✨牛肉薄燒
火喉控制得,剛剛好,牛肉味比較濃,肉質軟嫩,而油花細緻

✨神戶黑豚薄燒
豚肉肉汁香濃,包埋泡菜食更惹味

✨炒飯

✨炒雜菜
用鐵板炒得非常爽脆,食炒雜菜可以清一下之前嘅油膩感

✨麵豉湯
湯味道唔會太鹹,麵豉湯好香,加上好多日本腐皮,好足料

✨焦糖多士配布甸