2019-05-13 470 浏览
晚飯時間同朋友嚟到呢間cafe,首先叫咗個前菜:泰式香辣海鮮沙律以為份量會唔多,點知嚟到發現,份量多到簡直就可以畀四個人分堆到滿一滿嘅沙律菜同埋海鮮,令到整體感官十分刺激,色彩又夠豐富首先見到上面多海鮮:好幾隻大蝦,魷魚圈,炸魚肉同埋雪白嘅蟹肉擰轉另一面仲有大大粒帶子,係pan-seared個種,表面煎香封鎖住肉汁,入面肉質鮮嫩彈牙炸魚都有兩種,一種係三文魚,炸成條狀,好似食緊fish finger咁另一隻係白身魚,兩隻魚口感各有不同三文魚魚肉較為乾身紮實,咬開香口,好似食緊魚鬆咁沙律淋上 泰式香辣醋,唔太辣,同平時食撈檬嘅醬汁味道好似,感覺好fresh海鮮同醋配搭得合宜,令整個沙律嘅感覺好balanced白身炸魚係連皮炸,食落夠曬香脆,配搭鮮甜味十足嘅蟹肉,爽口嘅生菜洋蔥,正正係一道開胃嘅前菜嘢飲方面,呢杯用雜果打成嘅乳酪奶昔同樣感覺好清新食得出係用咗新鮮嘅水果,包括士多啤梨同埋香蕉打成,香甜可口,有種置身海島嘅感覺啖啖蟹肉黃咖哩飯一上枱已經震懾咗我哋 啲蟹肉同埋黃咖哩多到鋪滿咗三分之二個碟,再加上白飯,魚露同埋,鹹菜肉丸湯 簡直就係一個set嚟嘅,估計可能3個人share金黃偏橙色

以為份量會唔多,點知嚟到發現,份量多到簡直就可以畀四個人分

Thai spicy seafood salad

另一隻係白身魚,兩隻魚口感各有不同
三文魚魚肉較為乾身紮實,咬開香口,好似食緊魚鬆咁

海鮮同醋配搭得合宜,令整個沙律嘅感覺好balanced

嘢飲方面,呢杯用雜果打成嘅乳酪奶昔同樣感覺好清新

fruity shaky yogurt

啖啖蟹肉黃咖哩飯一上枱已經震懾咗我哋
curry crab on rice

金黃偏橙色嘅黃咖哩,望落已經令人流曬口水
香濃嘅咖哩配上新鮮蟹肉唔會辣,而且加入芹菜,甜紅椒,芫茜等調味,整個醬汁充滿東南亞風味

用匙羹勺起已經見到蟹肉絲絲分明,配上濃厚嘅蟹黃同咖哩汁,用嚟撈飯一流

整個醬汁除咗蟹肉愛好者會喜歡之外,仲加咗啲蛋花,味道有層次,食落唔會膩

鹹酸菜煲嘅湯好有家鄉味,仲有一啲豬肉丸,味道酸酸地幾清新

最後嘅甜品揀咗泰式紅寶石,滿滿嘅一碗刨冰上淋上椰漿同埋新鮮嘅椰肉,椰林樹影嘅畫面立即映入眼簾
tub tim krob

椰汁冰加上用馬蹄做成嘅紅寶石,有咬口,而且夠晒冰凍好消暑

諗尾我哋走嘅時候,店員仲同我哋講「kop khun kap」(泰文:多謝)添呀
Thai spicy seafood salad
fruity shaky yogurt