2019-11-04 806 浏览
近期辛劳工作过後,很想好好的款待自己,试了想试一段时间但从未试过的Greyhound Cafe。Greyhound Cafe於网上得之是泰国时装品牌,於曼谷商场一边贩卖时装服饰,另一边就开设cafe。[招牌椰子千层蛋糕,$78]椰子千层蛋糕据说是餐厅招牌菜,蛋糕望上去有十层左右,中间夹上椰子碎片,插上三片小鹿饼乾,上面又再洒上椰子碎及糖霜,很有圣诞气息。饼皮够薄,忌廉香滑,质感既轻且软,层次分明,入口 creamy。

[薄切三文鱼配泰式辣汁,$118]

三文鱼加上秘制生蒜香草辣汁,辛辣清鲜,开胃醒神,味道与一般三文鱼大不同,令人惊喜。

[啖啖蟹肉黄咖喱饭,$198]

咖喱汁用上花奶鸡蛋同煮,甜甜的很易入口,加上蟹肉拆丝,果真啖啖蟹肉及甜咖喱,就算怕辣者亦可以食得到。

[招牌椰子千层蛋糕,$78]

2019-10-28
2019-10-29 401 浏览
Greyhound Cafe於很多年前往曼谷视为必食名店,很记得初次光顾时,试了着名的脆炸单骨鸡翼,小小乾乾的,但酥脆多汁,印象深刻。餐厅分店於Popcorn开了一段时间,比起初开店时,少了长长的人龙,可以静静的好好欣赏室内时尚的设计。餐厅以黑色为主调,配以白线绘画的幽默漫画,时尚形格。餐牌选择很多,一时之间不知从何入手,幸好有厨师精选,选了几款一试。招牌脆炸单骨鸡翼鸡中翼切半成单骨鸡翼,方便食用。鸡翼以鱼露腌制,并采用生炸方式,外型虽然细细的但酥脆热辣。鲜虾带子墨鱼汁面意粉经鲜甜墨汁包围下,每一口都尝尽鲜味,鱿鱼大虾及带子鲜甜弹牙。整个意粉因青胡椒粒关系而微辣,很香浓惹味。招牌椰子千层蛋糕千层蛋糕以鲜忌廉均匀涂於每一层,夹上鲜椰子碎,味道鲜甜得很,蛋糕入口即溶,忌廉轻软幼滑。

招牌脆炸单骨鸡翼

鲜虾带子墨鱼汁面

招牌椰子千层蛋糕
2019-10-28
2020-03-21 0 浏览
预知今日会提早放工, 用咗饮食apps 安排咗去Greyhound Cafe 晚饭有半价 🥘很喜欢餐厅传统嘅泰式美食加入比较西式嘅演绎手法~『大虾冬阴功螺丝粉』, 冬阴功味浓郁, 全都渗入螺丝粉中, 有点吃上瘾😍。 虎虾超大只, 虾壳煎得香脆惹味 虾肉弹牙鲜甜 ~『越式鲜虾鸡肉米纸卷』, 米纸卷中有虾肉鸡肉配新鲜蔬菜吃感觉健康美味, 好清新。 特制嘅酱汁觉得偏甜, 掩盖米纸卷嘅 清新味道,可以选用醋味和辣味多一点的source. 这款『炸薯角』真系冇得弹,热辣辣炸起, 外皮香脆,薯仔香软, 凉拌酱汁也很夹。 半价咗之後都系$24~~ 超值呀。『芒果糯米饭』, 暖暖哋嘅糯米饭加上椰汁和香甜芒果肉 超美味又暖胃! 留意甜品和餐饮系冇折㗎~😉

很喜欢餐厅传统嘅泰式美食加入比较西式嘅演绎手法~

『大虾冬阴功螺丝粉』

• 冬阴功大虾螺丝粉
  • 越式鲜虾鸡肉米纸卷
2020-01-21 156 浏览
我家女儿拣饮择食,难得有一、两家她喜欢的餐厅。差不多每个星期都要去一次, 今晚又要再同她去......【Greyhound cafe 】香港人对这间从泰国引入的餐厅应该不太陌生,因为拥有有不少招牌菜,在香港经营了一段时间而且分店越开越多, 证明这间餐厅已经成功中攻入香港市场。【Greyhound cafe 】今日又去屋企附近的餐厅, 位於Popcorn 商场里面的餐厅十分开扬, 有室内位置又有室外位置, 感觉非常时尚又有活力。 墙壁上有一些涂鸦, 充满泰国色彩又不失时尚。【Greyhound cafe 】泰国消费又平又靓, 但是这间泰国过江龙在香港价钱不叫便宜……不过回到家後发现Eatigo 有优惠, 下次一定要记住用先。 女儿不用看餐牌就已经知道自己要什麽, 指定食物鸡翼及薄饼。这间餐厅有泰国口味的意粉又有些泰国地道二吗及小食但对於我来说可以选择的东西不太丰富。【Iced Lemon Tea $38】这个柠檬茶是餐厅招牌菜当然要是一下啦! 这个招牌柠檬茶特别之处,冰是以茶制成,溶化後不会变淡。记得以前侍应会在你面前倒给客人,但是今日竟然没有这样做,有些失望。明明记得里边应该放有一片青

【Iced Lemon Tea $38】这个柠檬茶是餐厅招牌菜当然要是一下啦! 这个招牌柠檬茶特别之处,冰是以茶制成,溶化後不会变淡。记得以前侍应会在你面前倒给客人,但是今日竟然没有这样做,有些失望。明明记得里边应该放有一片青柠, 点解换左一片普通的柠檬?而且这个柠檬茶制成的冰只有两块……这杯柠檬茶好似走了样。话哂都系招牌点解可以变成这个模样? 饮一啖有些苦涩味,没有了以前令人回味的味道。

【招牌单骨鸡翼 $78】单骨鸡翼应该系一份小食但是价钱要78蚊又真系不太便宜, 看看它的份量其实只有几只,者真是有些贵可能因为这个是招牌菜吧。
鸡翼实在炸到非常乾身而且非常开香脆, 鸡翼调味惹味刚刚好, 难怪这个是这餐厅的招牌菜。

这个鸡翼我庆幸能够食到一支,剩下的全部都是我女儿。另外我女儿喜爱的就是这个【泰式薄饼$ 28】这个薄饼其实有两款, 厚及薄。初初因为女儿喜欢这个薄饼每次都会叫一个咖哩, 原来可以单叫以後我就单叫了这份厚薄饼。 这份薄饼其实有甚麽吸引之处我都不太清楚,我庆幸能够食到一件, 就觉得薄饼的温度只是微温, 咬下去不是什麽十分松化,不过依家前来说就是最抵吃的了。

【秘制辣肉手包粉卷 $108】原本以为是一个泰式生菜包, 呈上时才发觉跟想像的有些差别。 这个手包粉卷,有大量越式粉皮外,另外有大半个生菜,份量颇多。 不过用来包着的饀料份量就不太多,好似比例上不成比例。 好处就系食菜多个食肉比较健康。

秘制肉酱本身不辣,与泰式辣汁分开盛着。把肉酱、香叶及辣汁放在粉皮及生菜上包起来吃,肉酱太碎又没有加入其他配料,少了一份口感。

放进口就好像只把生菜吃掉一样。另外肉酱没有炒到好香,好似煮熟而已,少了一份惹味口感。

我还是喜欢吃传统的泰式生菜包。 把所有肉酱食完之後还剩下大半个生菜有些浪费。

2020-01-12
2019-12-10 191 浏览
Greyhood好耐之前吃过一次,印象还好。今次友人想吃泰菜,於是选择了Greyhood. 虽然这是fusion菜,但我们想吃的泰国食物还有的。前菜点了虾纸春卷,味道不浓,吃起来还可,但没有太大的味道,吃完不会留下深刻印象。汤想饮冬荫功汤,但没有这项选择,只有冬荫功汤河或冬荫功云吞,最後点了後者。我没有吃云吞,但友人说味道麻麻,我吃了汤及吃了一只虾。虾肉不爽口,不弹牙,肉质淋淋的,不太好吃。汤味道虽够味,但喝起来感觉煲多左水,可能本身不是汤,但我把它当作汤饮,所以没有出面饮的质感咁好味,但又不能说它没有味道,就是味道够但总是感觉水份比例多了一点。或者可以说是冬荫功汤及冬荫功汤水的分别。主菜点了菠萝🍍炒饭,这个算是全晚最好吃。不是原只菠萝上的,另外菠萝要自己加入饭内。但菠萝炒饭炒得几香,乾湿度适中。甜味点了芒果🥭糯米饭。饭质唔够淋,偏向少少硬。芒果唔当做,一点也不甜。整顿晚餐称不上难食,但食过多次泰菜,就觉得味道总是差一点点,吃泰菜不会再选择这间。不过值得一赞是员工服务态度都不错。

不过值得一赞是员工服务态度都不错。
2019-12-08 170 浏览
是日去屋企附近看场戏,所以就去咗popcorn附近看下有咩好食先,呢间泰式fusion菜,好几个月前已经想食,见到门口个menu, 咁啱呢段时段系食semi-brunch buffet,就立即入去点餐食啦首先先点咗两个main course先,我就点咗(1)意式烟肉鸡蛋三文治 系用法国面包烘咗,所以好香脆,里面有煎香咗嘅烟肉片,同鸡蛋,加埋焗咗嘅蕃茄,味道系唔错的(2)全日早餐 呢个全日早餐非常精致,炒菇加咗牛油去炒,好好味因为系半自助餐关系,出面就好多嘅沙律菜供选择,蔬菜好新鲜,烧粟米加咗蜜糖去焗,加上用超甜粟,好鲜甜,仲有1个烤南瓜片都好好味,我食咗好多片,有1款已调好汁嘅 鱿鱼圈沙律,呢款都好滋味呀,酸酸辣辣,好清新呢,甜品方面, 蓝莓芝士蛋糕最好食🍰🍰

首先先点咗两个main course先,我就点咗

(1)意式烟肉鸡蛋三文治

(2)全日早餐
呢个全日早餐非常精致,炒菇加咗牛油去炒,好好味

意式烟肉鸡蛋三文治
2019-10-01
意式烟肉鸡蛋三文治
2019-12-02 78 浏览
因为契女系蛋糕控,而我又有舖「集邮」瘾,所以每次去探契女,我都会买唔同店舖唔同款式嘅蛋糕一齐试试。今次就试咗Greyhound Cafe嘅四款蛋糕,分别系泰式奶茶千层、抹茶千层、芒果千层同朱古力蛋糕。未食之前,我对泰式奶茶味千层蛋糕最感兴趣,点知,一啲泰式奶茶味都食唔出,好失望!!!第二期待就系抹茶千层,一来我系抹茶控,二来因为依件最贵,要$78一件,点知都系好一般,虽则蛋糕有抹茶味,但整体做得不太出色。契女就最锺意芒果千层,连个芒果酱都食晒,好捧场。朱古力蛋糕就正常水准,虽没惊喜,但无失望。整体嚟讲,佢哋卖嘅蛋糕偏贵,唔值依个价!以上四件蛋糕合共$242。

契女就最锺意芒果千层,连个芒果酱都食晒,好捧场。

朱古力蛋糕就正常水准,虽没惊喜,但无失望。

整体嚟讲,佢哋卖嘅蛋糕偏贵,唔值依个价!

以上四件蛋糕合共$242。
2019-11-30
外卖自取
2019-10-27 66 浏览
Greyhound 主打新派泰国菜,今日收工吪屋企附近的分店食饭。有一位泰国人的店员招待,就好似番左泰国一样。好怀念在旅行的日子。头盘小食方面粒粒虾饼鱼饼 ($98)一口一粒虾饼和鱼饼,系出边嘅泰国店都未试过,点上泰式嘅酱汁,零舍开胃。虾饼鱼饼的味道跟普通的冇分别,不过呢个好易食,长辈非常喜欢。大虾鸡肉米纸卷 ($98)咪纸卷包住大虾和鸡肉,再配上特制的酱汁,酸酸辣辣的,啱哂夏天食。可以包埋薄荷叶和生菜一齐食,倍感清新。不过鸡肉有少少乾身。主食菠萝海鲜炒饭 ($148) 用一个预热了的铁锅乘着,所以嗰度食都不怕冻。店员都好温馨咁提大家要小心个碗好热,炒饭加了海鲜例如鱿鱼、大虾等等,又有菠萝和提子乾的酸甜作点缀,炒得好香口又乾身,粒粒分明。好喜欢!特级牛肉牛丸汤金边粉 ($128)牛丸应该是自家制的,食落比出面的细粒和淋身,都弹牙。而且牛肉用的都不算太肥,有牛味,加上清汤汤底清甜可口,加入金边粉,份量不太多! 甜品因为长辈怕冻,所以我只拣一份椰子雪芭($38)。有啖啖椰子肉,冰冻的感觉特别清新。另外有一种好想返返泰国旅行嘅感觉。

头盘小食方面
粒粒虾饼鱼饼 ($98)

大虾鸡肉米纸卷 ($98)
可以包埋薄荷叶和生菜一齐食,倍感清新。不过鸡肉有少少乾身。

主食

特级牛肉牛丸汤金边粉 ($128)
牛丸应该是自家制的,食落比出面的细粒和淋身,都弹牙。

甜品因为长辈怕冻,所以我只拣一份椰子雪芭($38)。
2019-10-20 61 浏览
见朋友IG话app有优惠,好抵食。周末特意试一下。到店一位男职员听到我地系app订位,态度极差。当时我地比订位早5分钟到达,约5点50分。Popcorn分店入座率约2-3成,佢语气不太好咁叫我地等到够订位时间先安排到。转个头,另一位职员主动迎新我地并有我地入座。我地叫左3款食物,2主食,1个菜。墨汁意粉黎先,再上大大啖蟹肉饭桌面位置不大,上菜既职员极不主动,我地见碗饭黎帮手移开多d空间,佢竟然是旦放落黎,放正中间。咁点啊,想我一直手持住碟意粉?大佬我去是旦一间食野,职员都会主动安排啊。澳牛啊依到?一间野,接触3位职员,2位都不合格。最近,Popcorn人流受社会因素影响,不算多人,服务竟然如此。网上优惠仍price discrimination, 商业考虑而有既结果,你情我愿。如果职员因爲我地用优惠而态度差,是极不专业。永远不会再到访将军澳分店
见朋友IG话app有优惠,好抵食。

周末特意试一下。

转个头,另一位职员主动迎新我地并有我地入座。

我地叫左3款食物,2主食,1个菜。
墨汁意粉黎先,
再上大大啖蟹肉饭

大佬我去是旦一间食野,职员都会主动安排啊。

澳牛啊依到?
一间野,接触3位职员,2位都不合格。

永远不会再到访将军澳分店
2019-10-19 63 浏览
呢间餐厅都食过几次,佢系泰式fusion菜黎,啲食物泰式得黎又会加入其他西餐既元素餐牌成百几样食物拣,真系睇到眼花撩乱海鲜冬荫公炒螺丝粉上面有一只大虾,肉质爽口弹牙,亦都好多肉除左大虾亦有带子螺丝粉吸收哂冬荫公既味道,食起黎几惹味食落酸酸地几开胃,不过就冇一般冬荫公既辣味啖啖蟹肉黄咖喱饭的确系冇改错名,真系好多蟹肉系入面咖喱好香浓,不辣,好惹味旁边配咸酸菜汤,侍应提醒要趁热饮,否则冻左会好咸热饮系不错,入面仲有2粒小肉丸椰子千层蛋糕一早知呢度啲千层蛋糕出名一直最期待呢个环节佢系用新鲜椰子整成,入面都食到一片片椰子肉味道好天然,不过有点腻泰式奶茶千层蛋糕泰式奶茶味道好突出相对起冇椰子咁甜,亦都冇咁腻整体不错
餐牌成百几样食物拣,真系睇到眼花撩乱

海鲜冬荫公炒螺丝粉

上面有一只大虾,肉质爽口弹牙,亦都好多肉
除左大虾亦有带子
螺丝粉吸收哂冬荫公既味道,食起黎几惹味
食落酸酸地几开胃,不过就冇一般冬荫公既辣味

啖啖蟹肉黄咖喱饭

的确系冇改错名,真系好多蟹肉系入面
咖喱好香浓,不辣,好惹味
旁边配咸酸菜汤,侍应提醒要趁热饮,否则冻左会好咸
热饮系不错,入面仲有2粒小肉丸

椰子千层蛋糕

一早知呢度啲千层蛋糕出名
一直最期待呢个环节
佢系用新鲜椰子整成,入面都食到一片片椰子肉
味道好天然,不过有点腻

泰式奶茶千层蛋糕

泰式奶茶味道好突出
相对起冇椰子咁甜,亦都冇咁腻
整体不错
2019-09-29 54 浏览
星期日早少少dinner,仲未洗等位,又有素食menu 👍🏼👍🏼虽然素食款式唔系好多,但好在有greyhound 特色,脆炸粟米饼就最好味,通菜同泰式金边粉就有啲偏油。
粟米饼
2019-09-29
粟米饼
2019-09-27 54 浏览
牛肉牛丸汤河真系必食汤底真系好正好香好重味直情一路食一路饮佢个汤因为系幼嘅米粉咁就冇粉感一路食一路啜埋牛肉汤入口另一样必食系班兰千层蛋糕🍰个蛋糕好大件,二人份量一件另配一杯班兰酱再推上班兰香又再滑啲
牛肉牛丸汤河真系必食
汤底真系好正
好香好重味
直情一路食一路饮佢个汤
因为系幼嘅米粉
咁就冇粉感
一路食一路啜埋牛肉汤入口

另一样必食系班兰千层蛋糕🍰
个蛋糕好大件,二人份量一件
另配一杯班兰酱
再推上班兰香
又再滑啲
2019-09-23 49 浏览
叫左个猪手糯米饭同个蟹汤已经够两个人食埋单共四百蚊猪手系好食唔太咸,但香脆不过有啲皮真系又脆又厚食到个口劲攰讲下佢嗰两碟sauce好怪完全唔match其实既然佢配糯米饭不如俾返个椰汁我算好似芒果糯米咁起码叫好食又泰式搞到个糯米饭好似冇料冇汁嘅上海粢饭同个猪手完全唔夹个蟹肉粟米汤睡到真鲜蟹肉可惜个粟米汤其他味太浓盖过左蟹肉鲜味Btw 饮完呢个汤其实都几饱肚再食埋个猪手甜品都未必需要叫了後尾发现原来佢成日做优惠等有折先食会冇咁贵
叫左个猪手糯米饭同个蟹汤

後尾发现原来佢成日做优惠
等有折先食会冇咁贵
2019-09-21
2019-09-09 81 浏览
记得将军澳呢间Greyhound Café开张,系长期排满人,估计要排超过一个钟先食到…相隔大半年,而家基本上唔洗排队都食到,落差实在有点大haha其实我觉得食物质素系keep到既,可惜份量唔太多,价钱有少许贵,可能因爲性价比唔算高而少左人帮衬?鲜虾炒金边粉配tamarind paste、花生碎金边粉好弹牙,鲜虾爽口,不过份量少得可怜招牌脆炸单骨鸡翼每次黎Greyhound Café都比叫,单骨鸡翼表皮炸得好香脆,加埋鱼露腌制,入味得黎唔会太咸泰式部队锅讲起就好笑,今次系我第一次食部队锅,仲要系食泰式haha 里面有鱿鱼、青口、公仔面、肠仔等,略嫌汤底辣味重酸味少咖喱配薄饼咖喱份量少的可怜,味道系唔错的

鲜虾炒金边粉配tamarind paste、花生碎
金边粉好弹牙,鲜虾爽口,不过份量少得可怜

招牌脆炸单骨鸡翼

泰式部队锅

咖喱配薄饼
咖喱份量少的可怜,味道系唔错的
2019-09-08 61 浏览
30/8/2019 @ 将军澳 Greyhound来到泰式餐厅当然要试下泰式口味的炒金边粉,半价可以配小食可选餐汤或沙律我选了粟米忌廉汤忌廉味很香亦有很多粟米蓉增加口感加配半价小食:泰式炸虾鱼饼球每款有四粒 一共有八粒…… 个人来说觉得非常之多… 炸虾丸十分弹牙,亦有粒粒虾肉, 泰式鱼饼球就是泰式鱼饼变了球状, 泰式鱼饼的味道十分足够泰式炒金边粉, 旁边有花生、青柠、芽菜、韭黄和一些辣椒仔可以自由加进金边粉内金边粉炒得很香,如果可以再多一点颜色或者番茄味会更加好整体来说食物质素也很高,但不得不提的是侍应的服务真是不敢恭维, 我点的食物不多,但也漏了单,而且侍应不会覆单也不会点头或"嗯"一声来表达已经知道, 就是好像哑的一样, 结果最後真的漏单了…… 个人觉得以这间餐厅的价钱,而且还要收加一服务费来说, 不应该只有这等的服务,希望那位高大的男侍应可以改善服务态度。
30/8/2019 @ 将军澳 Greyhound

来到泰式餐厅当然要试下泰式口味的炒金边粉,半价可以配小食

可选餐汤或沙律
我选了粟米忌廉汤
忌廉味很香亦有很多粟米蓉增加口感

加配半价小食:泰式炸虾鱼饼球

金边粉炒得很香,如果可以再多一点颜色或者番茄味会更加好