2018-10-23 735 浏览
Lunch既品香楼食过几次,晚市都系第二次去品香楼有几个铺位咁大,但晚市仍然座无虚席,可见佢受欢迎程度有几高好多朋友都介绍呢到既冻朱古力,反而我觉得呢到既小菜更值得推介!一行五人,叫左几个小菜,每人一杯冻朱,食到捧住个肚走我地分别叫左火焰蜜椒牛仔粒、风沙鸡、椒盐九肚鱼金银蛋蒜子浸白菜仔、芝士肉松西兰花同锅贴芝麻虾六样野呢到碟头唔算大,不过岩哂样样都想试既我地,叫多几样都唔怕食唔哂牛仔粒用煲仔上,伙记会过黎用火枪将下面既酒精啫喱点著营造「火焰」既效果,引到大家都即刻相机食先所谓风沙鸡亦即系炸子鸡,只系面头洒上一层炸蒜味道不算特别,但火喉控制得几好,皮脆得黎肉唔干有朋友唔食九肚鱼,经大家推介下试左一淡佢都话好食,炸得好香脆,咬开条鱼又劲滑,超正!呢个金银蛋浸白菜仔系我暂时见过同食过最好最靓既佢用左咸蛋黄做埋汤,有别于一般净用上汤浸,好特别而且好好味呢个西兰花就较失色,个芝士汁只系淋上去下面既西兰花都较生,整体比金银蛋白菜仔无咁正锅贴芝麻虾即系虾多士虽然虾多士点整都好食,但呢到做得特别好多士炸得通透干身,咬落系香脆而唔油腻食多几件都唔觉得罪恶哈哈 推介!

一行五人,叫左几个小菜,每人一杯冻朱,食到捧住个肚走

我地分别叫左火焰蜜椒牛仔粒、风沙鸡、椒盐九肚鱼
金银蛋蒜子浸白菜仔、芝士肉松西兰花同锅贴芝麻虾六样野

牛仔粒用煲仔上,伙记会过黎用火枪将下面既酒精啫喱点著
营造「火焰」既效果,引到大家都即刻相机食先
火焰蜜椒牛仔粒

所谓风沙鸡亦即系炸子鸡,只系面头洒上一层炸蒜
味道不算特别,但火喉控制得几好,皮脆得黎肉唔干
风沙鸡(半只)

有朋友唔食九肚鱼,经大家推介下试左一淡
佢都话好食,炸得好香脆,咬开条鱼又劲滑,超正!
椒盐九肚鱼

呢个金银蛋浸白菜仔系我暂时见过同食过最好最靓既
佢用左咸蛋黄做埋汤,有别于一般净用上汤浸,好特别而且好好味
金银蛋蒜子浸白菜仔

呢个西兰花就较失色,个芝士汁只系淋上去
下面既西兰花都较生,整体比金银蛋白菜仔无咁正
芝士肉松西兰花

锅贴芝麻虾即系虾多士
虽然虾多士点整都好食,但呢到做得特别好
多士炸得通透干身,咬落系香脆而唔油腻
食多几件都唔觉得罪恶哈哈
推介!