2018-08-05 1311 浏览
笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!今日朋友们即兴约饭局,一行5人就相约到大围新合发饭店,贪佢就脚。由于其中一位友人第二朝有跑步比赛,所以6点就已经开餐!饭店位于大围车房个头,门面唔太起眼,而铺位由一个扩展到两个,其中一个系车房改建。与其话饭店,我会叫大排档更加贴切,食物种类好广,由海鲜到粥粉面饭都有!总括而言,食物质素唔系特别标青,属一般水平,而价钱都有少许高。特别推荐两样较出色嘅野食。德国咸猪手正宗猪手皮脆肉滑,咸香惹味,唔好睇佢好似好干,其实肉质十分丰富。师傅话系先蒸后炸,心机野!薯仔粒食完饭大厨出黎我地吹水饮酒,吹下吹下就呃左呢碟薯仔粒番黎。其实本身系无薯仔粒呢个送,想食就要叫薯仔牛柳粒。我第一次食薯仔牛柳粒系一个深水埗地胆带我去食,初头听个明咪就系薯仔加牛柳粒啰,谂唔到有咩特别,

特别推荐两样较出色嘅野食。

薯仔粒
食完饭大厨出黎我地吹水饮酒,吹下吹下就呃左呢碟薯仔粒番黎。
其实本身系无薯仔粒呢个送,想食就要叫薯仔牛柳粒。我第一次食薯仔牛柳粒系一个深水埗地胆带我去食,初头听个明咪就系薯仔加牛柳粒啰,谂唔到有咩特别,但食过就自此难忘!而新合发嘅薯仔粒我敢讲好食过深水埗,薯仔外层有层好薄好薄嘅脆浆,一咬先感受到脆皮,然后就系薯仔本身嘅粉糯,味道甜甜的,搭配黑椒洋葱牛油等等,超级惹味!建议大家一定要叫黎食!

咸鱼鸡粒炒饭
椒盐三脆
椒盐白饭鱼
蚝饼
藕片炒双干
霸王鸡
星洲炒米
豉椒炒花甲

唔计送个碟薯仔,睇番相先发觉叫左9个送,再加十几枝啤酒,一路吹水饮酒食饭,结果六点入座十二点几先走,确实系一个俾一班良朋更聚嘅麻甩好地方!不过成餐饭都好热,我地已经系坐室内嘅位,同铺头讲完都无乜帮助!
2018-08-04
蚝饼