2022-07-23
成日會有人問我如果串燒良心店有無推薦第一時間都會諗起燒烤堂, 食物質素唔錯, 氣氛好, 選擇多, 同埋串燒黎講, 上菜算好快手, 唔會等勁耐先得一串野食, 成晚係度等.今次已經第4訪, 之前3次都係尖咀分店, 不過太多人, 次次都坐outdoor夏天都係唔想食得咁辛苦, 揀返旺角分店有冷氣______________________________個晚都食左好多, 普遍都唔錯, 我就揀D重點推薦! 🔹 雞皮墨魚滑 $38/串👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️雞皮同墨魚滑好似2樣唔關事既野, 外層雞皮唔算燒得好脆, 不過燒得好香同D雞油味出哂黎, 裏面包住嘅墨魚滑幾彈牙, 雞油mix墨魚鮮味意外地好夾!!.🔹 鹽燒原塊雞皮 $22/串👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️未見過有原片上, 通常都係細細塊, 燒到變一卷卷, 呢個手掌咁大既雞皮比平時個隻薄脆, 好似無咁肥膩, 拎起成塊食好爽.🔹鹽燒赤雞頸肉 $20/串👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑Keto friendly: ⭕️雞頸肉食到中間有條好脆既筋位.🔹鹽燒阿波尾七里香 $22
夏天都係唔想食得咁辛苦, 揀返旺角分店有冷氣
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
雞頸肉食到中間有條好脆既筋位
🔹鹽燒阿波尾七里香 $22/串
👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ⭕️
七里香即係雞pet pet, 一咬落去,啲雞油脂炸出黎,不過小食多滋味,食得多應該會覺得膩
🔹日本芝士年糕 $38
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
年糕外皮煎得微脆,裡面超軟綿綿好煙靭
芝士香配煉奶甜絲絲好食,超想encore
🔹提燈 $38/串
👰🏻:🌕🌕🌗🌑🌑
🤵🏻:🌕🌘🌑🌑🌑
Keto friendly: ⭕️
提燈即係老母雞既輸卵管,卵巢連埋未有蛋殼既蛋黃。老母雞唔係日日kill , 所以提燈都幾珍貴
粒提燈係一粒好濃郁好creamy既蛋黃,口感好似溏心蛋煮到就黎熟既程度
輸卵管似係好靭嘅雞肉,你話係咪好好食,就一定唔係,不過人生乜都試下
🔹焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28/串
Keto friendly: ❌
一串兩件,焦糖燒到脆脆加上甜玉子,有少少似食焦糖燉蛋。裏面夾左粒鰻魚,講真只係食到鰻魚汁嘅味,唔太感受到粒鰻魚,不過整體感覺唔錯
🔹 孜然燒蒜蓉茄子$36/份
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
每次食燒烤都會食燒茄子!孜然粉調味加上夠多蒜蓉,呢個組合根本就必勝,夠惹味!
🔹 鹽燒白鱔 $48/串
Keto friendly: ⭕️
個皮燒得幾脆,鱔身幾厚肉又嫩滑,$48一串3件, 串燒店黎講算幾平