2020-06-26
放工同朋友尖咀搵野食突然好想食泰菜於是就去食呢間泰國船麵過江龍船皇一行二人點左和牛船皇湯麵、泰式炸蝦卷、串燒牛柳粒、燒牛舌、燒魷魚鬚、燒菠蘿。和牛船皇湯麵點選了蛋麵。一來到就即試湯底,湯底是用雞湯,味道好香濃,蛋麵亦充滿著湯底味道,湯加了泰式香料很惹味,辣醬帶點微酸辣,很有泰式風味。因為加$1可升級轉和牛,我地當然轉來試試。湯麵食物材料豐富,有和牛丶牛腩丶牛肉丸丶雞絲丶雞肉丶豬肉丸及豬肉等等,很足料。檯上仲有三報款醬料,加自己加味道。泰式炸蝦卷係我食泰菜必點食物,黎到船皇當然要試一試,熱辣辣的炸蝦餅,外層酥脆,肉質夠彈超好味🤗尖沙咀分店設有串燒,即點即燒,我們點了燒牛柳粒丶牛舌串丶魷魚鬚串丶菠蘿串,配上泰式燒烤醬,串燒味道不算太辣,好惹味。最後,還點了泰式水果冰,呢度既水果冰用碗盛載,用泰國錫碗盛載好有泰國風味,而且個碗可以保存冰冷的溫度,吾怕好快變暖,特別合適合炎熱夏天享用,解暑一流👍🏻我們點了水果冰及龍眼冰。水果冰有菠蘿丶火龍果等材料,水果好新鮮。泰式龍眼冰味道清甜,超好飲👍🏻
突然好想食泰菜
於是就去食呢間泰國船麵過江龍船皇
檯上仲有三報款醬料,加自己加味道。