2018-07-15
尖咀厚福街8號,昔日橫巷一角!今日,變了棟新派又新潮的新食廈 H8。整橦玻璃幕牆外貌,23層高的大廈,滿是各類不同受歡迎的食店,驟眼看,H8好像形成尖沙咀區最新的型人地帶。在這橦大廈中,有一間我想試已久的餐廳...法國與西班牙結合的新奧爾良菜...「The captain's house」當日從厚福街過去經已覺見很多人在樓下排隊搭電梯上去..而熊仔就由加連威老道個邊過去,其實仲可以從金馬倫道小街中穿入!當時係抱住超期待既心情等待一陣的晚餐!上到去「The captain's нoυѕe」,18樓𨋢門一開全層開放式既餐廳!店內半幽暗既燈光,感覺好舒服,裝潢簡約加了點航海及海洋既元素好似舊式飛機、熱氣球、帆船、蜘蛛型吊燈燈飾等等,仲有自家「The captain's нoυѕe」霓虹燈,感覺挺時尚。呢度食物海產類特別富豐,因為佢地盛產海產為主,所以海鮮出名係正常既,同埋經常係Instagram 見到呢度既小龍蝦同海鮮都覺得好吸引呢!不過除左海鮮都有其他食物可選擇的。話晒都係海鮮餐廳,開放式既bar枱樓上掛住既三塊黑板仔,寫住當日既優惠同推介食物,當然唔小得是日最新鮮既生蠔推介同價格。睇睇船
在這橦大廈中,有一間我想試已久的餐廳...
不過除左海鮮都有其他食物可選擇的。
睇睇船長會為我地準備咩野食先,首先點既當然係餐廳既主打生招牌, 【熱船長海鮮拼盤】,
主食材分別有小龍蝦,蝦,青口,八爪魚仔,扇貝,蜆,翡翠螺,長腳蟹腳,共8款。
有3個Package:
👉🏻(3種海鮮-$398)
👉🏻(5種海鮮-$548)
👉🏻(8種海鮮-$798
簡單清晰易明
*亦可以另外加一隻活龍蝦或者虎蝦,以當日市價而定,客人可以因應自己胃口選擇。
我們點了雜錦醬汁,即混合了蒜蓉汁、檸檬牛油汁、胡辣牛油汁,所以味道很濃相信大廚精選既香料搭配定必不錯的!
最後揀左3種海鮮組合「蝦,八爪魚仔同埋扁貝」,當然加左萬眾期待既活龍蝦呢,市價係$350。
主菜到來之前,會有印有Mr. Crab logo. 既圍裙提供以防整污穢件衫,同埋都有筒、有剪刀、叉、手套同濕紙巾!真係好細心。
所選擇既海鮮煮熟後會放入收納袋封實,所選擇既醬汁會同時會加入袋內,袋內脹卜卜店員話因為要打氣入去可以令海鮮均勻咁同醬汁混合!
經侍應多次搖至均勻後,剪開袋口入面就係我地等候已久既海鮮們啦。
熱船長海鮮拼盤
見到每樣海鮮都沾上了醬汁都流緊口水,比較濃味既雜錦醬汁,有一陣香噴噴既蒜蓉味同牛油味,好似bbq海鮮既感覺,裝滿滿既收納袋入面既份量非常多。
無論係蝦或是八爪魚仔都大大隻,八爪魚仔比咬有咬口
熱船長海鮮拼盤
大蝦夠新鮮好彈牙,顏色又美而扁貝原隻上,好大隻好juicy
活龍蝦
龍蝦上台之後店員會幫我地切開見到肉量豐富,咬起黎啖啖肉,肉汁多,唔加任何醬汁已經有一種原有既鮮甜味,超值得一試。
呢度新鮮爽口既海鮮,好食到停不了。
美食當前,當然要用手套,不顧儀態直接用手拎黎食係最享受既。
活龍蝦
另外有原粒既薯仔、切件既粟米做伴菜同白肉腸,唔洗怕唔夠飽。粟米勁好甜,白肉腸唔咸又有雜感味,好惹味!
兩個人食已經有飽肚感。
熱船長海鮮拼盤
鐘意點醬既朋友不仿多叫一份香草蒜蓉包($55),我係超級推薦的!
超級鬆軟,本身蒜味十足既蒜包點左呢個,重牛油味既sauce超一流...
真係不得了,小小辣味好爽。
香草蒜蓉包
香草蒜蓉包
店舖既另一主打,無錯就係生蠔,水吧頂既小黑板會列明當新鮮既蠔種同價錢,通常都會有5到6款不等...
不同國家既生蠔,口感,味道,尺寸都唔同,同海鮮拼盤激戰過後,只叫左2隻法國-Gillardean$52/1,比較有名氣既品種!
Gillardean
主要特點係爽口同較為鹹味,因為本身既味道已經非常足夠,個人會只加上2到3滴檸檬汁不加茄汁,食起黎會更加鮮。
Gillardean
溫馨提示,食得飽都好,千祈唔好錯過甜品,甜品menu唔會係主食menu入面,舉起隻手手問問侍應,甜品menu先會送上喔。
大概5到6個選擇,我揀左既係蘋果批要豆腐雪糕($68)賣相好靚,先拍照!就即刻食啦因為個蘋果批熱辣辣上枱!
蘋果批要豆腐雪糕
下層肉桂味同蘋果混合了十分香口香脆,蘋果肉多而且夠晒甜,餅底做得夠好,唔會輕易就散開。加埋凍冰冰既豆腐雪糕,又冷又熱可算是雙重享受。
總括感受:
【環境】:枱與枱寬敞,坐得舒服,海洋歐美風的裝潢會令你放鬆的。
【服務】:店員服務細心,每樣食物都會有少量講解。而且如果想慶祝生日的話員工會唱著生日歌拎著美美的甜品給你來過驚喜的一晚喔。
【食物】:食物質素非常有驚喜,海鮮勁新鮮好食,龍蝦是我最推介的,雖則價格不便宜但你會覺得值得的。
試過「The captain's house」的出品之後,我終於可以為另一位愛挑剔餐廳的朋友,重新作出認真的介紹啦!