2023-03-05
今晚我同朋友去左銅鑼灣享受了一個聲色藝的晚上,不是在劇場,劇院, 而係一間高雅精緻藝術設計風格的美食沉浸式餐廳🍴「十八夢」。一入餐廳內已經五光十色,表演者在每一個座位穿插在你面前略過,令你更疑惑,佢哋一陣會做啲咩呢?侍應先帶我同朋友去一個貴賓房間,原來有位Bartender 為我哋即場做雞尾酒, 而且仲可以同演出者「夢夢」打卡。演出開始,故事「異世界-捕夢之旅」藝術總監及導演詹瑞文,故事係圍繞着現實與夢境邏輯顛倒,穿越虛與實的模糊空間,遇上各種奇怪的事及人…..演出者用一種搞笑,開心過癮互動的演繹手法,令大家拋開煩惱,開開心心盡情投入。故事分開四節,每一節奉上美食🍴夢海浮沉 - 羅馬蕃茄羅勒湯🍅濃濃的蕃茄湯,採用意大利高級蕃茄打成,配上精緻可愛的器皿奉上。舊歡魚夢 - 時令刺身🐟一個寶盒放滿了時令刺身,新鮮美味,最特別有一隻蝴蝶🦋,一打開盒子飛撲過來,真係以假當真,好有心思。原野夢圍中的夢朱豬 🐽- 慢煮伊比利亞豬鞍, 自家製無花果蘋果蓉採用西班牙靚🐷,用慢煮方法再煎香,最欣賞系無花果蘋果蓉,清甜開胃,絕配。甜椰椰夢歌 - 白朱古力椰奶mousse一片鋼琴鍵🎹朱古力放上一舊雲☁️椰奶mo
故事分開四節,每一節奉上美食🍴
夢海浮沉 - 羅馬蕃茄羅勒湯🍅
舊歡魚夢 - 時令刺身🐟
甜椰椰夢歌 - 白朱古力椰奶mousse
一片鋼琴鍵🎹朱古力放上一舊雲☁️椰奶mousse上,靚到唔捨得食。