和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
呢排做嘢咁辛苦,男朋友話獎勵下我帶我去尖沙咀食好嘢,原來係食我最愛嘅日本燒肉。嚟到呢間和牛燒肉純,睇個名就知專門食日本國產和牛啦,餐牌嘅選擇好多,有唔同嘅和牛部位,可以按份量同喜好自己選擇。先嗌咗一客野菜酢物作為前菜,入口清新開胃,醋汁香口,沙律菜同青瓜都好爽脆,令人期待之後嘅食物。我哋一共嗌咗四款肉類,分別係和牛肉眼、牛排肉、上牛排肉同埋豬五花肉。擺盤已經值得俾Like,擺得好有心機又夠精緻,睇見都心心眼。首先食嘅和牛肉眼油脂非常豐富,肉質佈滿雪花,入口即溶,簡單點少少鹽已經帶出肉味。牛排肉同牛上排肉味道香濃,比肉眼軟熟嫩滑,入口滿滿肉汁,加埋店家特製嘅燒肉汁,真係好好食。豬五花嘅肉質就好爽口,雖然望落好似較肥,但入口嘅賭脂肪一啲都唔膩,燒得焦香十足!而男朋友同我分別嗌咗威士忌梳打同桃梳打,桃梳打入面有粒粒桃肉,桃味香甜,好啱女仔飲,而且同肉類都幾夾,去除飽膩感。值得一讚嘅係環境私隱度高,坐得舒服,爐頭抽風好強,食完都唔會令啲衫有燒肉味,餐廳服務都細心。呢餐飯人均7百左右,但無論食物質素同環境都值得,下次一於再同男朋友嚟拍拖!