和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
2018-11-07 729 浏览
Happy Friday! 10月真係好難捱嘅一個月,出左糧唯有放縱下自己,今日黎到呢間一直好想試嘅燒肉專門店,平時返工經過,一個靚牛lunch set都接近$400,係一間高級食店。撩左同事好耐,佢終於落搭同我一齊洗錢食靚牛!!睇menu見佢做緊山形牛肉,名我未聽過,只聽過經常俾人掛喺咀邊既飛驒牛肉。menu嘅介紹山形牛應該都唔錯,唯有親口試下正唔正! 同朋友點左山形和牛西冷、牛舌、特選上牛排肉同特選牛排肉,點完都覺得自己傻左!食肉前食下沙律開胃先,沙律醋物有生菜、青瓜、卷心菜,全部爽口野,加上適量醋去調味,酸酸甜甜幾開胃!和牛砌得靚靚上枱了!!! 見到佢嘅真面目真係愈黎愈期待,非常均勻而且靚靚雪花紋,靚牛真係靚牛,個樣特別靚d!!先燒下牛舌開開爐~ 牛舌唔太厚,燒一陣就食得。雖然唔係厚切,但食落好有口感夠咬口,而且牛味頗濃。特選牛排肉真係perfect! 夾起放上網嘅時候已feel到肉嘅嫩同鬆軟,放上網之後可能燈光問題,成塊變左拖羅咁! 都忍唔住即刻點左兩碗飯,油脂夠,肉質靚,好快就燒好。 入口即溶…竟然係入口即溶!!!只能說~痴線牛肉!飯嚟得好及時,餐廳用呢隻米叫雪若丸,比起一般

飯嚟得好及時,餐廳用呢隻米叫雪若丸,比起一般日本米再粘身d,用嚟配燒肉一流! 因為飯夠粘身,d油脂點流出嚟d飯都會接住。滿滿嘅油脂同飯入口,超正!

上牛排肉更過份,如果特選牛排肉係中拖,呢一款會係大拖,油脂更香,入口更滑。

食到最後,西冷變得無咁驚喜,可能油脂唔夠牛排肉多,而且肉質比較有咬口,所以入口即溶嘅感覺無咁強烈,但肉味相對比牛排肉好,始終肉嘅比例較高。