2021-03-15 758 浏览
自從投訴過男朋友唔安排之後, 佢間唔中都會提出幾間精緻嘅餐廳去食下。😂 革命成功 ~今日揀咗杜老誌大飯店, 開頭問佢呢間餐廳食乜嘢,佢答我茶餐廳。 但係一上openrice睇食評就知唔係咁簡單。其實第一下係畀菠蘿皮西米布甸同炸鮮奶吸引住,  不過可惜尋日去到話已經冇賣, 唔知以後仲會唔會有呢~ 餐廳喺灣仔站附近, 都係沿住大馬路行覺得唔難搵。 一上到去全層都係, 樓面非常大, 可能係閒日,所以都唔係太多人,坐得好舒服。 餐廳裝修非常特別,真係好有爸爸年代個種舖頭feel , 尤其係間機舖, 好想入去睇下~~ 樓面啲哥哥姐姐係著舊式冰室嗰種裝扮, 原本預計係澳牛嘅態度, 但係佢哋全部都非常細心體貼。 好surprise, 大加分🤣🤣 因為menu上面好多嘢都好吸引, 我哋每樣都想試, 🤤🤤所以我哋叫咗四個小菜, 冇叫粉麵飯。 臭豆腐一見到男朋友即刻瘋狂話想食, 上枱嘅時候都覺得有少少臭豆腐味。 但係食落口就冇乜。不過以炸豆腐黎講,佢都幾好食。 係臭豆腐嘅口感,然後豆腐質感好厚。 唔似以前街邊臭豆腐嗰種炸完會凹晒落去。下次會再食🤣 豉油皇鵝腸鵝腸都喺one of my favorite❤❤

臭豆腐

豉油皇鵝腸
鵝腸都喺one of my favorite❤❤, 要知道好味嘅豉油皇鵝腸真係可遇不可求。 佢嘅鵝腸都幾肥, 熟既程度得啱啱好。 不過如果可以再肥少少應該會更加正。

柚子骨
非常多新鮮柚子, 每嚿肉都肥肥厚, 都算唔錯 可能因為金沙骨, 大概都係嗰種整法,冇特別驚喜。

蜆蒸蛋
聽講係招牌菜,上檯非常搶眼。 睇得出好有心機。 不過啲蛋冇乜蜆味,蜆本身又唔太juicy唔太肥。 算係不過不失。

兩個人叫多杯啤酒飽曬, 埋單五百幾蚊都算唔錯~ 絕對會再同朋友嚟試多啲嘢🥰🥰