2018-01-10
今日同阿媽落紅磡掃日用品,經過必嘉街見到拉麵店號稱「九洲第一拉麵」金田家,見門面簇新而且坐滿客人,拉麵款式又多,阿媽又話好耐冇食過拉麵,就決定一試。又真係攞幾多獎喎~拉麵選擇都幾多,總共有9款,然後就揀麵嘅硬度同蔥嘅份量。再下面就揀追加食材、小食同埋飲料,一目了然,連阿媽都話easy。想知道拉麵會有咩配料可以參考返餐牌。原來英國都有分店,厲害。【可爾必思$20】酸酸甜甜幾好味,又開胃,不過稍為細杯咗少少。【伊藤園綠茶$15】阿媽就叫咗支綠茶,佢話食拉麵同豚肉都較多油同脂肪,飲綠茶解吓脂,減低膩感都不錯。【大將餃子$30】煎得好香而且熱辣辣,個底煎得香脆可口,雖然係煎出嚟但食落唔油膩。雖然唔算大粒,不過皮薄饀多。【唐揚雞塊$35】小食嚟講份量都算多,大約有5-7件雞塊。每塊都有半隻手板咁大隻,都幾抵食。啲雞塊係即炸,出到嚟係出緊煙,要攤陣先食得。而且亦冇炸到乾晒,咬落去仲係juicy。可以唧檸檬汁或者點沙律醬,我就鍾意檸檬汁,酸酸地幾醒神。【黑松露拉麵$108】拉麵都算大碗,用料多樣,份量都好足,鋪滿晒成個碗面,連啲拉麵都見唔到。豚骨湯本身夠入味,黑松露唔算多但食得出味道濃郁,同個豚骨湯
又真係攞幾多獎喎~
原來英國都有分店,厲害。
雖然唔算大粒,不過皮薄饀多。
阿媽鍾意雞湯所以叫咗【雞白湯豚骨拉麵(曲麵)$85】。湯底係豚骨湯同雞湯混合,我試咗幾啖,味道平衡,飲得出係有雞湯味。
肉係腩肉叉燒,講明係腩肉所以每塊接近有一半係肥肉,好邪惡,但食落勁嫩滑,又有油香又有肉香,爽。
呢款拉麵嘅麵底較特別,係曲麵嚟,曲麵好處係掛湯能力高,仲掛埋啲蔥一齊食。
【溏心蛋(一隻)$14】係追加嘅,生熟程度啱啱好,少少蛋汁食落蛋香濃郁。
雖然已經食到幾飽,但見啲肉咁正都想再下一城,追加咗
(左)【黑豚叉燒(3片)$33】
(右)【腩肉叉燒(4片)$20】
其實追加最好一早加定,因為啲追加肉上枱係凍嘅,趁個湯熱浸落去先好食。
食完斟返杯檸檬水飲,解解油膩清清口氣。阿媽話好食又好飽,下次嚟開紅磡要再食喎,一於奉陪。