2016-11-23
近日吃韓燒太多, 我們小圈子.....靚女組.....都覺得有点悶, 要改戰日本菜. 有五位成員, 可以去日式放題, 連蒸氣火鍋 每位只$208, (3位以上可享免費蒸氣鍋放題啊), 看了 Open Rice 又再看, 結果選了交通方便的旺角. 位於新建商厦的 築地番本日式放題, 因為無論在裝修, 環境, 电梯上落都會比舊地方清潔衛生.店內工作人員忙碌起勁. 我們三天前已訂位, 店員真細心, 給了剛好五人卡座, 原來我們想要求改為六人卡座, 多留一個位放手袋. 無耐坐下五分鐘已見很多客人入座, 滿座了. 六人卡座只是夢想.因有時段規限, 任食個半小時, 我們急急分头点食物. 細看點菜紙, 共有十二張, 由A 至 M , 包括刺身、壽司、手卷/軍艦卷、創作卷物、前菜、日本料理、燒烤、湯、天婦羅、炸物、拉麵/烏冬和酒。 我們各點所好. 再看枱上新介紹,....在 Fackbook 可以有一客紅蝦刺身或松葉蟹腳一隻. 大家立即用手機登入.点定食品後, 不忘去自助飲品區, 自選飲品。雪櫃容量大, 飲品品種多 !!出菜快, 刺身和壽司 : 有特大甜蝦, 三
日本料理: 牛油蒜香炒帶子, 極惹味.
梅酒: 夠冰凍, 味道少酸甜 , 富梅子的清香, 酒味不濃, 配有冰粒, 賣相好有日本風味, 大家碰碰杯.
黃金焗蠔, 鋪上芝士面及配了沙律醬, 味道很好. 有濃厚蠔香,
紅酒煑牛腩, 調味適中, 肉質佳.
松葉蟹肉沙律: 蟹肉很多, 配菜組合很好. 入口開胃.
吉列魷魚圈: 大大個, 魷魚質感好, 入口勁脆.
紫心香芋丸: 炸得金黃色, 外皮香脆, 內裡紫芋很甘甜. 口感帶煙韌.