(非会员)
阿爸話好想食乾鮑,我就打電話去美孚陶源問下邊個餐有乾鮑(而唔係鮮鮑)。打算一家大細開開心心食餐飯,順便慶祝男友揾到新工...眾多套餐中,只有那個$828的是乾鮑。但係其他幾道菜我就麻麻地:燒味雙拼呀、高湯泡竹笙呀--似乎不太吸引,我就問下可唔可以轉其他較有特色的菜,加錢都唔緊要... 自問我一向講野都客客氣氣,每句都”請教”前、”請教”後,而且已經選擇在下午四時多的非繁忙時間打電話。但係聽電話那位小姐(姓周,唔係有大陸口音那個--有大陸口音那個禮貎好好多),非常晦氣,我(好客氣地)問多幾個換菜色的可能性,佢已經態度好惡劣,令我覺得好難受。(可能佢係白鴿眼,因為我曾問過佢關於其他類型的鮑魚,然後我向佢表示我”食唔起成萬蚊一隻那種鮑魚,想揾d經濟一點的、性價比高一點的鮑魚”。收線時,我連講幾次”唔該、唔該,拜拜”,佢就連句bye都冇,砰一聲收線。家下我在乞食麼?總之,有點hurt,亦都擔心去到酒樓會遇見佢,而我阿爸係比較容易火滾的人(如果俾我阿爸遇著佢,肯定會捉住佢說教一大輪--阿爸以前是教書的),我怕會影響全晚氣氛,就食左都補唔番。計下條數,6個人 x $828 (未計改菜)再加茶芥加一

總之,有點hurt,亦都擔心去到酒樓會遇見佢,而我阿爸係比較容易火滾的人(如果俾我阿爸遇著佢,肯定會捉住佢說教一大輪--阿爸以前是教書的),我怕會影響全晚氣氛,就食左都補唔番。計下條數,6個人 x $828 (未計改菜)再加茶芥加一,起碼要洗成6千蚊(對我們來說不是小錢),何苦要受氣呢?

2009-12-08