2018-01-21
唔經唔覺,家姐嘅生日又到喇,今次我呢個乖細佬,決定帶佢去一間我哋好中意嘅餐廳,銅鑼灣焱丸水產去賀一賀佢!食燒物之前,先食個麻醬番茄豆腐沙律,沙律有凍豆腐粒、番茄片同最緊要嘅日本麻醬,好fresh又好味。下一個嚟個刺身三盛,分別有三文魚、帶子同油甘魚刺身,三文魚肥美、油甘魚冇渣又唔韌、帶子又爽口。跟著就係主角,一人一個甲羅燒,蟹味噌甲羅燒同南瓜蟹肉甲羅燒。呢個甲羅燒一定必食,將蟹子、鵪𪂹蛋、蟹膏撈好,之後開火燒,燒到好香,就加青瓜絲一齊食,蟹膏嘅香味,好食到不行了!下一個好特別,係餐廳是日推介,吞拿魚鮫,當廚房一拎出來個陣,好震撼,因為好大份,我哋慢慢拆肉,一啲都唔腥,因為太新鮮,好香魚味,真心推薦大家試下!最後一個,就係豪食龍蝦鍋,龍蝦鍋有一大隻新鮮而且有膏嘅龍蝦,仲有其他配菜,例如豆腐同鮮菇等等。食咗隻龍蝦之後,啲龍蝦湯先係精華,我同家姐都爭住飲!喺咁開心嘅日子,一定要飲小小酒,我鍾情巨峰燒酎而家姐就一定叫梅酒,細佬仔喺度祝願姐姐年年十八歲,青春常駐❤️❤️❤️