2017-07-13 75 浏览
如果去開灣仔,利園都係一個覓食嘅好地方,因為嗰度d環境氣氛同餐廳質素都有所保證。 今次再去到嗰邊搵嘢食,我就發現咗呢間韓國餐廳Bistro Seoul。間餐廳有兩層,地方好闊落,而今次大部分嘅顧客都係響一樓嗰度坐。餐牌上的菜色都好吸引,與其他食開的韓國菜也有點不同,我哋呢主要選擇左三個餐牌上推薦的菜式。第一個就係韓式燒牛肉拌飯。呢個牛肉拌飯賣相不錯,用料豐富,份量十足,入面有個食材係響其他一般韓式餐廳啲韓式拌飯見唔到,係望落去冇乜特別的葉,但當拌上其他配菜的時候,令整個燒牛肉拌飯的味道更突出,配上一碗簡單的蛋花湯,喜歡這份平淡中的小驚喜。第二道菜是本人係強烈推薦嘅韓國酒香醬汁炆豬腩肉,平時都鍾意食豬腩肉,小小的肥肉令整個口感不會太乾 帶點爽口。而這呢個正是肥瘦適中,厚薄適宜。而豬腩肉嘅配搭都十分有心思,當中有沙律、炸蒜片同埋喺另外一個拌飯裏面都見到的葉,佢在每片葉的上面都舖好咗一層醬料,食的時候可以選擇直接把豬腩肉點醬汁,或把一塊豬腩肉加些蒜片和沙律後,把豬腩肉夾係中間,咁樣食落去,塊葉和醬料帶出了畫龍點睛的效果,味道意外地合拍,食多左都無咁唔覺膩。最後就到甜品出場,是韓式石頭鍋米糕伴

第一個就係韓式燒牛肉拌飯。

最後就到甜品出場,是韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕 第一次見到呢個配搭的甜品好特別,佢用熱的可頭鍋盛著煙靭的米糕,米糕上面就擺咗個雲呢拿雪糕,配上融化了嘅焦糖,。米糕的口感比年糕的口感實在,石鍋的熱力令雪糕慢慢溶化在米糕上,溶合焦糖的甜,和清淡的米糕一起,口感更有層次,成個配搭幾新鮮幾有趣,推介大家可以值得一試。

韓國菜一向在香港都在不算平,但在這麼同樣的價錢卻令我品嘗到別具特色的韓國菜和享受,令人難忘。
2017-06-27