2018-08-19 237 浏览
又到Happy Friday~今日同同事去咗試‘鐵火堂’嘅魚生飯~$59可自選4款魚生,$69就可以揀多1款~去到未有位住,侍應就俾住個menu我哋揀住先~ 但都唔洗5分鐘就已經有位喇~👏🏻👏🏻揀咗4款魚生(幾好,呢間可選配白飯/壽司飯):1. 自家製甜蛋2. 鮑魚片3. 火炙三文魚(原本揀黑椒嗰隻,但無晒...)4. 帆立貝另外再叫咗個‘鰻魚玉子’($18)同另一位同事share~燒玉子好快就上咗~值得一讚嘅係,侍應可能見我哋幾個人,叫小食應該會share,主動送上碗仔方便我哋share,非常細心&貼心!👍🏻👍🏻呢個鰻魚玉子燒賣相唔錯,但味道就一般啦~個蛋甜度其實都適中,但就整得太熟喇,感覺有d實~中間鰻魚味都幾出,但表面嘅燒汁落得太多,整體食落都偏鹹...略為失望...👉🏻👈🏻最後到主角出場喇~~~(附送一碗湯)甜蛋:同鰻魚玉子一樣,都係太熟偏實,但甜度都ok,如果唔係凍嘅會更好(反而印咗鋪頭名嗰舊蛋仲好食!)鮑魚片:不過不失啦,有3片,但切得比較薄火炙三文魚:呢間d魚生片全部都切到勁薄(可能成本問題啦🤔),無咩口感,麻麻地帆立貝:呢樣係稍為驚喜嘅一款。2粒帆立貝都好大粒,而且夠厚
又到Happy Friday~
今日同同事去咗試‘鐵火堂’嘅魚生飯~

$59可自選4款魚生,$69就可以揀多1款~

揀咗4款魚生(幾好,呢間可選配白飯/壽司飯):
1. 自家製甜蛋
2. 鮑魚片
3. 火炙三文魚(原本揀黑椒嗰隻,但無晒...)
4. 帆立貝
另外再叫咗個‘鰻魚玉子’($18)同另一位同事share~
燒玉子好快就上咗~
鰻魚玉子

呢個鰻魚玉子燒賣相唔錯,但味道就一般啦~
個蛋甜度其實都適中,但就整得太熟喇,感覺有d實~
自選4款魚生飯
最後到主角出場喇~~~(附送一碗湯)
鮑魚片:不過不失啦,有3片,但切得比較薄
帆立貝:呢樣係稍為驚喜嘅一款。2粒帆立貝都好大粒,而且夠厚身,食得出好鮮甜😋
總括而言,可能期望太大,實際無想像中咁正~ 個人就唔太建議叫魚片類,因為今次同同事所叫嘅魚生片都係好薄,無咩質感。但如果再嚟的話,可能會揀晒4款都係帆立貝~唔知得唔得嘅呢?🤣🤣
2018-08-17