2019-01-04 70 浏览
踏入2019,今次專登同男人食下D好野賀一賀,令今年更有動力去做野(藉口!想食貴野咋?!)今次近近地去左屋企附近食,係太和站行10-15分鐘到就會到。呢到有分5個價位$158-368,最平個個當然無牛食啦,而最貴個個就係今次我叫的「日本國產黑毛和牛」!其他套餐的牛都唔係差架,除左有美國的牛肉外,都有澳洲M6和牛架。坐低先揀個靚湯底,係九州豬骨湯同北海道3.7牛乳牛骨湯中,我揀左個較少見的牛骨湯。一食就知無揀錯,個湯好濃郁,而且煮完的肉量都好夠味,所以我全程都無點豉油及調味品。係D野食未到之時,當然叫刺身啦!餐廳的刺身種類唔算特別多,不過都好夠食。刺身不過不失,有一般放題店的水準,只係呑拿魚已沽清有點失望。海鮮盛合的款式都幾多,當中我最鍾意係蠔(鮮甜)、小八爪魚串(彈牙)及螺(肉厚彈牙)。到了今餐的主角「日本國產點毛和牛盛合」老老實實,我們食左3碟(笑) !A4黑毛和牛肩的油香較重,食落有咬口而且彈牙。A4 肉眼上蓋的油花同樣重,但肉味比牛肩濃少少。A4黑毛和牛三角腩,佢的油脂感比另外兩種輕,肉質就會更實在,加上口感彈牙,係我的Best Pick!除了和牛外,個餐仲會包其他的肉款:牛小排

3.7牛乳牛骨湯

除了和牛外,個餐仲會包其他的肉款:牛小排、美國穀飼牛、豚肉片、羊肉、白牛肉、牛柳粒及日本北海道雞片。

可能食得多靚牛肉,靚的雞真係第一次食。呢款日本北海道雞片真心好好食,嫩滑之餘,味道仲好香,絶對同其他食的火鍋雞片真係兩個Level。唔好以為咁正的雞片係我呢個餐先包,我再睇睇Menu,原來咩價為都有呢款雞食!難怪隔離枱一次過叫3碟!

除了肉款,餐廳設有自取區,讓大家選擇自己喜愛的蔬菜及丸類的產品。

最值得提呢個角落!我係日本時,專登去食自己炸的串串,估唔到呢到都有!先係凍櫃取出已經準備好的串串,再沾上粉漿及麵包糠就可以輕輕放入炸爐。最鍾意食炸蝦,肉質彈牙,加上即炸的效果,新鮮有誰不愛?

食到飽後,當然要放甜品入第二個胃啦!除了無限的雪米池及雪條外,每人仲有一杯名牌雪糕。我同男人都揀左Dreyer's D-Collection,有開心果及超濃郁的三重朱古力味,開心仔。

3.7牛乳牛骨湯