2022-11-14
天氣漸漸轉涼開始進入初秋,特別想食暖笠笠嘅嘢,除咗打邊爐之外都仲有其他選擇嫁,想無咁燥熱可以揀蒸氣火鍋,但通常都係一大個鍋一大班人一齊食,「船渦」就主打一人一鍋,自己可以控制想食咩又可以選擇熟度,自由度相當大,而且每個座位之間都會用木簾分隔,增加私隱度👍🏻適逢秋天係食大閘蟹嘅季節,「船渦」都推出咁一個新嘅「橫行無忌套餐」,仲做緊優惠價$398,咁吸引又點可以唔食呢😋😋友人就揀咗另一款中價嘅「內務總管」套餐,每個電蒸爐都可以調教火力同教定時間慢慢蒸熟,仲會有提醒功能,包保唔會熟過龍啦😆「橫行無忌」套餐有齊以下海鮮,款款新鮮又鮮甜🤩-大閘蟹 (1隻公+1隻母)隻隻足四両半,唔好睇佢地好似細細隻,其實都好多膏又算有肉地,時令食材就最滋味😋- 貝類 (大蜆、白蜆、蟶子皇、元貝)隻隻新鮮,每隻都開到口又鮮甜,我地都都無加任何調味將佢蒸熟,天然海鮮鹹香已經好美味- 鮑魚同蝦應該都係即叫即撈,因為哩到仲有將多大魚缸養住新鮮海鮮、絕對唔係冰鮮貨,就咁清蒸就一定試到食材本身嘅味道,另外可以參考蒸煮時間表,咁就唔怕蒸過龍浪費咗咁高質嘅珍貴食材😎「內務總管」套餐除咗有新鮮海鮮之外,仲有三點刺身同炸物,係蒸煮
「橫行無忌」套餐有齊以下海鮮,款款新鮮又鮮甜🤩
「內務總管」套餐除咗有新鮮海鮮之外,仲有三點刺身同炸物,係蒸煮海鮮時作為前菜小食就哈啱哂啦,刺身新鮮有誠意,炸雞好脆口沾上沙律醬最滋味😋
套餐仲有肉類豬牛雞三選二同手打丸類,蔬菜拼盤都好豐盛,主食方面可以揀粥底或者麵食,我同友人就人揀咗一款可以happy share😌如果揀粥底,店員會係開爐前預先放入芋頭南瓜等,最後所有海鮮精華都會流哂落去成為煮粥嘅高湯,再放入綿綿嘅飯煮幾分鐘就食得,粥底超綿又鮮甜,芋頭南瓜都煮到成蓉,令粥底嘅甜度更加重,友人揀咗烏冬配上鮮魚湯,再放入蔬菜同手打丸仲可以自製烏冬set 添😄