2021-07-28
錦田的「天空之城」大家可能比較陌生,其實距離元朗市中心只需15分鐘車程左右,唔算”吊腳” ,嗰度有好多特別既食店,醉辣鮮晚市主打 #蒸氣海鮮套餐,價錢分別在於海鮮的種類和數量不同。今次我哋選既係$198海鮮餐,有鮑魚、日本元貝、生蠔等共14款食物。餐廳門口有一排海缸放滿游水海鮮🦀,選定套餐就可以出去親手揀海鮮。如果揀龍蝦餐仲可以揀生猛龍蝦🦞,真係隻隻紮紮跳架店方仲大方送了一隻肉蟹比我哋,再揀埋元貝、鮑魚、生蠔、海蝦就可以交比店員處理。等海鮮期間先送上椰子雞湯和溏心蛋打打底先。蒸爐上層蒸海鮮,下層加入米和配料慢火煮成粥底最後吃。套餐中唯一肉類是 #紅棗杞子蟲草花蒸雞,都幾嫩滑入味又有紅棗香甜,都幾好味。海鮮以貝類為主🐚,日本元貝、大連鮑魚、原條大蟶子 都光澤新鮮,自己加蒜蓉、粉絲等配料同調味先加蓋蒸,按照餐廳建議既烹煮時間,幾分鐘就有鮮甜海鮮食🤤。而肉蟹、 生蠔都預先處理好,食得方便。仲有 海蝦夠晒彈牙🦐蜆份量都好多,夠蒸2次。海鮮只要新鮮就好味是常識吧,清蒸最食到原汁原味,加少少配料和醬油已經好鮮甜,好好味。另外有多款蔬菜無限refill🥦🌽,豐富又健康。飲品就係罐裝汽水或樽裝飲品,
飲品就係罐裝汽水或樽裝飲品,要另外收費,不包括喺套餐內既。
食完海鮮仲有吸收晒海鮮精華既海鮮粥,不過我已經飽到食唔落啦,最後食埋桃膠糖水,真係滿足到捧住個肚走。
週末晚仲有Live band唱歌,以為唱啲老土歌?錯啦,佢哋會唱姜B架😍,夠晒update,慢慢食慢慢享受又有歌聽,夠晒氣氛🎉。