2022-09-10
1907 浏览
繼續用食去療愈吓壞心情,今日lunch選擇了獨食,刻意選一間環境清靜、食物靚嘅餐廳,openrice真係幫到手,睇相之下,呢間餐廳吸引了我的👀。上到餐廳,感覺超舒服💓,樓下人來人往,但上到嚟一片寧靜,餐廳環境非常闊落,大螢幕播放著療愈大自然美景🌾🍂,仲有部白色三角琴🎹🎵。坐在大玻璃窗旁,看著街景、聽著音樂🎶,心緒得以靜下來。order左個set,除左主菜帆立貝墨魚汁米形意粉之外,仲有輕煎薄切嘅牛舌心沙律 ,同埋特濃磨菇湯。🥗牛舌心沙律用了黑醋,配上新鮮沙律菜,入口酸味味,非常開胃。更難得嘅係沙律裡邊竟然伴有紅菜頭,顏色靚、入口又非常鮮味。同時滿足了視覺味覺。🥣🍄磨菇湯配有小多士,唔只件多士係熱辣辣,連盛載多士嘅碟都係熱嘅,呢點細心,真係好抵讚。超級鍾意呢個湯,從來未飲過咁濃稠嘅蘑菇湯,每啖像咀嚼著搗碎了的磨菇一樣,入口非常有口感,蘑菇味亦很香。而主菜帆立貝米形意粉, 感覺似 risotto ,但入口更有口感。鮮味、金黃帶白嘅帆立貝搭配墨魚汁,顏色對比強烈。墨魚汁真係帶有墨魚片,令到整體感覺更有嚼勁。食飽之後再飲埋杯Cappuccino,為下午工作充好電再次給力。可以喺咁舒服環境之下享受
牛舌心沙律
磨菇湯配熱辣辣小多士
食飽之後再飲埋杯Cappuccino,為下午工作充好電再次給力。可以喺咁舒服環境之下享受一個午餐,舒緩了~💕
gimmick、貼心位係沙律會用機械人傳菜,由廚房到客人旁,感覺更衞生;第一道菜看到機械人感覺就很有趣。